Novi spomenici u Subotici po principu – Svakome njegovo

Između brojnih vesti o epidemiji korona virusa, provukla se i ona da je na 176. sednici Gradskog veća doneta odluka da Subotica podigne tri nova spomenika. Po principu „svakome njegovo“, biće to jedan Srbin i po jedan Hrvat i Mađar. Za razliku od vremena kada je ovakva podela morala da predstavlja i jedinstvo naroda oko nečeg zajedničkog (vidi: Lazara Nešića, Ištvana Kizura i Matka Vukovića), novi spomenici nemaju ambiciju da učvršćuju veze između građana Subotice.

Tako će se u parku ispred Gradske kuće, Blašku Rajiću, Risaru, Marcelu Komoru, Dežeu Jakabu i Šri Činmou, pridružiti i nekadašnji gradonačelnik Subotice Karolj Biro. Kod Velike crkve gde su već Sveti Florian, Miroljub Evetović, spomenik žrtvama fašizma, spomen skulptura “Ruke” i još dve biste preko puta, biće postavljen biskup Ivan Antunović.

Ispred „Jadrana“ osvanuće kralj Petar I Karađorđević. Još prošle godine je rešeno da tu bude i spomenik Jovanu Mikiću ali po poslednjoj odluci, između kralja Petra i spomenika Ptici slomljenih krila, Spartaku nema dovoljno mesta pa će on biti postavljen kod Hale sportova.

Sredstva za postavljanje ovih spomenika obezbedila je lokalna samouprava.

Karolj Biro, gradonačelnik Subotice 1902 – 1918.KOMENTARI

 1. croat kaže:

  j..#%!, to je vama vazno, imamo pun klinac spomenika samo nam jos to fali. Ej ulice ne znate da pometete. Daj prstom pokazite kome je ovo palo na pamet, ime i prezime, zacetnika ovog ! Suboticani ako cete u buducnosti glasati za ove morone nista bolje i ne zasluzujete!

 2. Mare kaže:

  Naslov je sve rekao. Jako lose.

 3. Blindman kaže:

  To se zove “zapišavanje” označene teritorije.
  Izdajem knjigu “Kako na lukav način progurati lika koji nema nikakve veze sa ovdašim gradom da dobije spomenik na top mestu”.
  Uzmeš glavnu tortu za sebe a ostalima daš neke sitne mrvice da se ne bi bunili.
  Sad još neko da izmisli spomenik caru Lazaru i carici Milici, kao da mi nemamo neke zaslužne lokalne Srbe.

 4. Djuka kaže:

  Pa i nije da smo ocekivali nesto drugo od Labana, Pastora, Bajica i Zigmanova.
  Kako smo sejali tako i zanjemo. Cemu cudjenje?

 5. Bunjevac kaže:

  Antunovic je Bunjevac,a vi jedete ono sto ne bi trebali.Vi ste prohrvatski sajt i necete imati hrabrosti ovo objaviti.Vama na cast.Hrvata nema,samo Bunjevce mogu krasti dusmani!!!!

 6. RPG kaže:

  Neasfaltirane ulice, septičke jame, grejanje na ugalj, voda iz bunara. Sve to na dva kilometra vazdušne linije od gradske kuće na koju god stranu grada da se krene.
  Ali neka, nema veze, fontane, spomenici-to gradu treba od para uzetih građanima na ime poreza, naknada i taksi.
  Komandante gradskog štaba za vanredne situacije, kada ćeš više u penziju, da nam se skineš sa grbače ,pa u Morinju da dižeš fontane i spomenike???

 7. Dragi Điki kaže:

  Video sam negde sliku tog spomenika Jovanu Mikiću. Već je gotov. Ljudi moji to je katastrofa. Nije ni za groblje. Gori od novog Kostolanjia kod gimnazije.
  To je silovanje ovog grada. Ova garnitura vlasti nije dostojna da podiže nikakve spomenike. Njima su spomenici Informer, Kurir, Farma, Pink….

 8. Nestručnost, bahatost, glupost... kaže:

  Svakome svoje?? Pa zar nemamo neke zajedničke vrednosti koje nas spajaju, zar je samo nacionalnost bitna stalno i svuda?? Zašto se ne prave umetničke skulpure koje su odraz današnjeg i koje su namenjene svima, nego večito neke veličine i face iz prošlosti? Na šta će ličiti ta spomenčina ispred Jadrana, bez obzira kome, to nije mesto za spomenik, pogotovo ne tih dimenzija! Gde su javni pozivi i konkursi za izvedbu, ko odlučuje kome se poverava izrada? Potpuna kaubojština!

 9. Croat kaže:

  Bunjevac bolime du..e ciji je da je i marsovac samo ga nemojte praviti od mojih para. Ti ako ti je to bitno doniraj pare pa pravi bajicu spomenik za zivota! Od mojih para kupite maske doktorima, ocistite ulice, pomozite siromasnima, asfaltirajte! NE SPOMENCIMA!!!!

 10. stormwatch kaže:

  “između brojnih vesti o epidemiji korona virusa, provukla se i ona da je na 176. sednici Gradskog veća doneta odluka da Subotica podigne tri nova spomenika. Po principu „svakome njegovo“, biće to jedan Srbin i po jedan Hrvat i Mađar.”

  A generalno svaki od tih spomenika je chisto bacanje para subotichkih poreskih obveznika i bespotrebno guranje nacionalizma sa sve tri strane…..jer to nisu nishta drugo nego chisto nacionalisticki spomenici, jedini razlog postojanja istih je isticanje nacionalizama i dalja podela po veri i naciji…bolje da su novci ulozheni u Bolnicu, zdravstvo, vatrogasce i obrazovanje nego u spomenike.

 11. Croat kaže:

  A sto nebi recimo negde uzeli komad opstinske zemlje i napravili park sa puno drveca pa ga nazovite parkom xx. Nema sanse nesto pametno da izmisle. Sto se taj majmun nije probudio i pomislio ej a sto ne bi posumli jedan pojas do Palica, pa u njemu staza , pa kad dodje leto vi na biciku pa u hladovini do Palica. Eto da ga nazovu Labanov pojas koga sisa, makar je mesto korisno!
  U centru ce uskoro biti vise spomenika nego zivih ljudi, na silu boga ih uguravate .

 12. pista kaže:

  Kad vi odete, neko drugi će pored Petra I Karađorđevića postaviti Obrenovića, jel da?
  Ipak je Obrenović bio zakon za Karađorđevića….

 13. Sbbb kaže:

  Bez ikakve zajebancije samo da pitam kakve veze ima Karadjordjevic sa Suboticom ?

 14. croat kaže:

  Sbbb valjda nas oslobodio (okupirao).

 15. Bunjevac kaže:

  Croat-Svaki tvoj komentar je antibunjevacki i antisrpski.Tako da tebe, kao boli briga,mozes macku o rep.

 16. croat kaže:

  Bunjevac svaki tvoj komentar je antihrvatski. Kao sto sam ti rekao , ti se masi svog novcanika ako ti se nesto dopada, nemoj uzimati moje pare. Meni ako mi se ikada bude postavljao spomenik nekom hrvatskom ili drugom “junaku” ja cu vec da odresim svoju kesu.
  A da je spomenik Karadjordju radikalsko zapisavanje teritorije to je svima jasno.

 17. Zašto sam protiv kaže:

  Većina ovde prisutnih nije mentalno sposobna da pročita više od deset redova, pa ću da skratim, koliko je moguće. Prvo, dr Karolj Biro: Laza Mamužić bio je mnogo značajniji gradonačelnik od Biroa, do 1902., oko 20-30 godina, kada se najviše formirala Subotica kao grad, zahvaljujući puno njemu. Nema spomenik. Drugo: dr Karolj Biro je 1918. kada se srpska vojska približavala, otvorio mađarskim nacionalistima magacine sa oružjem i rekao: Evo vam, branite Suboticu! ZATO MU TREBA SPOMENIK? Za poziv na krvoproliće? Samo što oni nisu imali muda da uzmu oružje jer se već formirala srpsko-bunjevačka garda, a i vojska je bila blizu.
  PETAR KARAĐORĐEVIĆ: Stajao iza mučkog ubistva poslednjih Obrenovića, ulagivao se Austriji, koja je to organizovala, da će biti “dobar monarh i njima odan” (postoji pismo). Nasuprot njemu, Aleksandar Obrenović reformisao u Srbiji školstvo – postalo u rangu najboljih evropskih, i reformisao vojsku – koja je na tim principima iznela Balkanske ratove i Prvi svetski rat, ništa zasluga Karađorđevića. Sin Petrov, Aleksandar Ujedinitelj, najveći krivac za sunovrat Srba u 20. veku stvaranjem Jugoslavije, da njega nije bilo, da nije bilo Karađorđevića i Jugoslavije, ne bi bilo Gavrila Principa i stradanja Srbije u WW1, ne bi bilo Jasenovca u WW2, ne bi bilo komunističke Jugoslavije…ni 90-ih!
  JOVAN MIKIĆ – “prisvojili” su ga komunisti, predratni veliki sportista (“Soko”), u ratu borac partizanski ali “grešan”, nije hteo u Partiju; bio im je potreban kao komandant ali zato je na kraju, kada im je dobro poslužio i više nije bio potreban, na železničkoj stanici dobio metak u leđa a zatim sve počasti, po Staljinovom receptu. Spomenik? Da, ali kao sportisti.

 18. Subyorker kaže:

  Ivan Antunović nije Hrvat nego Bunjevac..i Voleo bih da se ta dva pojma ne mešaju… Hvala

 19. Croat kaže:

  Ne bas vezano za temu al nesto razmisljam kako su ovih dana desnicari oteli patriotizam. Kao da niko osim njih nije patriota i sve sto oni rade je patriotsko i ako si protiv njih nisi patriota. A ja mislim da sam patriota, uredno platim porez i sve racune, pokosim travu pred kucom posto jkp zelenilo to vise ne radi. Pokupim smece. Ne kradem. Idem na glasanje.odsluzio armiju Pomazem rodbini koliko mogu. Nisam kaznjavan. Malo li je? Ispade da je danasnja definicija patriotizma mrziti nekog. Meni je bolja ova.
  Domovina se brani lepotom

  Domovina se brani rekom
  I ribom u vodi
  I visokom tankom smrekom
  Što raste u slobodi
  Domovina se brani cvetom
  I pčelom na svetu
  Makom i suncokretom
  I pticom u letu
  Domovina se brani knjigom
  I pesmom o nebu
  Sestrinom suzom majčinom brigom
  I onim brašnom u hlebu
  Domovina se brani lepotom
  I čašću i znanjem
  Domovina se brani životom
  I lepim vaspitanjem.

 20. Klo kaže:

  Antunovic je Bunjevac, a ne hrvat!

 21. Kanu kaže:

  Dosta vise sa pohrvacivanjem Bunjevaca.

OSTAVITE KOMENTAR