Novi tip ulične rasvete u gradu

Ovih dana su se stanovnici naselja Tokio žalili da su im ulice u mraku. Verovatno je razlog za to bio privremen prekid dotoka električne energije za uličnu rasvetu usled radova na rekonstrukciji iste. 

 

Čuvene "kugle" odoše u istoriju zauvek:

 

Postavljen je novi tip stubova i rasvetnih tela, koji  do sada još nisu viđeni u našem gradu. 

23102013838

23102013840

Svetlost je usmerena i poput reflektora baca širok snop svetlosti, tako da je sada ovaj deo šetališta veoma dobro osvetljen, iako stubovi nisu gusto postavljeni.

 

DSC_0382

DSC_0384

 

 KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Možda bolje osvetle ulice, ali su zato veoma "ograničenog" dizajna, da se tako umerene izrazim. Gde ih iskopaše takve.

   

  Što ne staviše rasvetu kao na šetalištu na Prozivci. Dosta je visoka što odgovara ulici Maksima Gorkog i tri puta je elegantnija. I niža rasveta u samom parku je mnogo primerenija za manje ulice u Tokiju.

 2. svetac kaže:

  jbg,niko nije napekao celome svetu kolaca!! 

 3. ruzno kaže:

  i tacka

 4. Ivica kaže:

  @djomla,

  Te na šetalištu na prozivci su previsoke za Tokio, što zbog drveća, što zbog blizine prozora…ali da su lepše, lepše su…dobre su i za osvetljavanje kolovoza, ako se ikada budu čupale bandere, nadam se da će stavljati ovakvu rasvetu…

  Ali ipak, ove u parku su još uvek bez premca, kada je dizajn u pitanju, samo se moraju jako gusto postavljati jer osvetljavaju malu površinu:

 5. LAKI kaže:

  kome  ova  rasveta  pomaze ? Gradjanima  ili  garaganima ?  Otvara  oci   u  svakom  slucaju  a  i  podize  budzet !

   

 6. djomla kaže:

  Ivice,

  Gornji element se montira na stub koji moze biti proizvoljne visine. U parku su zbog njegove otvorenosti sasvim logično postavljeni viši stubovi. U ulicama to ne mora biti tako.

  Elem, te kugle koje su sklonjene su danas demode. Međutim 2023. će već biti retro. Svaki stilski pravac u arhitekturi posle zasićenja postane demode, kao i garderoba. Posle izvesnog vremena pojavi se ponovo želja za vraćanjem toga u nekom novo obliku. Zato postoji ono "NEO"(klasicizam, romantizam). I kandelabri u centru grada su svojevremeno bili deomode, pa su naknadno vraćeni jer stilski odgovaraju arhitekturi zgrada.

  Radijalac je u originalnom obliku bio popločan nepravilnim višeugaonicima u tri boje (plavo, belo i crveno). prve decenije 21. veka to je bilo demode pa je popločan običnom kockom. Jednog dana kada bude opet potrebe da se iznova popločava, pogledaće se originalan projekat i vratiće se u izvorno stanje (kao što se sve vraća u izvorno stanje). Sa zamenom rasvete, i urbanog mobilijara, vratiće se dug sedamtesetih u Suboticu kada je aleja i bila građena. To će ljudima za 20 godina, a posebno onima koji nisu živeli tih sedamdesetih, biti podjedako uzbudljivo kao nama izgled centra grada.

  Svako vreme nosi svoju i bogati gradovi imaju u sebi zastupljene arhitekture različitih perioda razvoja tog grada. Ako nemaju neki period, onda je grad u tom trenutku stagnirao.

  Sa druge strane te bele kugle nikako ne stoje Palić (a bile su montirane), jer prosto ne pripadaju stilu ostatka arhitekture na jezeru koji je građen pola veka pre. Zato su tamo beli kandelabri tipa "Palić" ili "Subotica" pun pogodak. Ne crni, samo beli.

  Kugle će se vratiti na Tokio kroz dve deceniju, a ovo sada montirano je ništa drugo nego kič. Ili jeftin pokušaj da se uradi nešto.

 7. Ivica kaže:

   

  djomla:

  Ivice,

  Gornji element se montira na stub koji moze biti proizvoljne visine. U parku su zbog njegove otvorenosti sasvim logično postavljeni viši stubovi. U ulicama to ne mora biti tako.

   

  Sa ovim se uopšte ne slažem. Kod ovakve vrste treba da se ispoštuje pravilo 1/4 (minimum) dužine gornjeg kraka u odnosu na stub, u suprotnom bi došlo do disproporcije i izgledao bi jako nabijeno i nezgrapno. Čak i taj krak da se skrati, opet bi "ploča" sa LED diodama ispala preglomazna…u suštini, to je takvo kakvo je i ne može tu ništa da se mnogo menja, za ove potrebe bi trebala neka nova, minijaturnija u kompletu, verzija.

  Za kugle si super napisao. Možda one čak ni danas nisu demode za okruženje u kojem se nalaze (zgrade sa crvenom fasadnom ciglom), već su jednostavno previše ofucane. Mogli su i postaviti samo nove, a sa kuglama…nisam pronašao bolju sliku:

  No, to ne bi rešilo problem nedostatka svetla…nikako pomiriti jedno sa drugim.

 8. stormwatch kaže:

  Meni ova rasveta izgleda ko oni leteci tanjiri iz originalnog Rata Svetova.

 9. neda kaže:

  možda su trebale da budu kao na Paliću, u Splitskoj aleji i tzv. aleji uzdaha ili pored jezera, gde su postavljene na tako maloj udaljenosti da je to samo zato da  bi bilo što skuplje, pa još prošarano ogromnim kantama za smeće, strašno. Ali, ovo je sasvim ok, na kraju. Jer, čega sve ima po gradu a nije rešeno.

OSTAVITE KOMENTAR