Novi Zakon o prekršajima primenjije se od 1.marta

Novi Zakon o prekršajima donosi niz novina, a između ostalog predviđa uvođenje prekršajnog naloga kao i dva registra – sankcija i neplaćenih novčanih kazni.

 

vlcsnap-2014-01-30-13h55m06s178Uvodjenje prekršajnog naloga, nov pravni institut koji se već primenjuje u susednim i većini evropskih zemalja trebalo bi da omogući pojednostavljivanje procesuiranja blažih prekršaja uz značajno smanjenje troškova za državne organe.

 

Zakon počinje da se primenjije 1.marta, a do tada bi trebalo da se usklade i određene gradske odluke sa zakonom.

 

– U Prekršajnom sudu u Subotici prošle godine bilo je 13.154 predmeta, a rešeno je 8.155. Reč je o saobraćajnim prekršajima, povrede javnog reda i mira i povrede granice. U 6403 slučaja izrečene su osuđujuće, a u 623 oslobađajuće presude, dok su u 983 slučaja obustavljeni su postupci – rekao je v.f. predsednika Prekršajnog suda, Ljubo Simić.

 

Najviše prekršaja prošle godine zabeleženo je za saobraćaj i to 3400, a za povredu javnog reda i mira podneto je 546 prekršaja protiv punoletnih lica.

 

– Prošle godine privrednih prekršaja koji se odnose na povredu gradskih odluka podneto je 438. U Prekršajnom sudu ističu da je procesuirano 257 malolentnih lica. Obustavljeno je 983 slučajeva, a u 10 odsto slučajeva su oslobađajuće presude što govori u prilog tome da sudije rade posao u skladu sa zakonom i da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv – dodao je Simic.KOMENTARI

  1. JAPAJA kaže:

    A u tom njihovom zakonu ništa o policiji. Oni i dalje mogu da se ponašaju kako hoće a mi budale da to plaćamo.

OSTAVITE KOMENTAR