Novinari Mađar so i Het nap ne mogu učestvovati u izboru urednika

Time se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM

ilustracija

Novinarka jedinog lista na mađarskom jeziku Mađar so (Magyar Szo) Margareta Tomo izjavila je da je Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta u Subotici doneo odluku da, nakon više od 70 godina, promeni Statut i tako onemogući novinare da učestvuju u izboru glavnog i odgovornog urednika.

Kako je navela Tomo, ovoom odlukom o izmeni Statuta, to dosadašnje pravo je ukinuto članovima redakcija listova Mađar so i Het Nap i ocenila da je u pitanju “čisto politička odluka kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju Savezu vojvođanskih Mađara (SVM), koje u većini upravlja Nacionalnim savetom.

“Ovo je čisto politička odluka da Upravni odbori listova donose odluku o izboru glavnih i odgovornih urednika, a da se ne pitaju članovi redakcija. Time se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM”, rekla je Tomo agenciji Beta.

Prema njenim rečima, u najgorim vremenima, tokom devedesetih ili za vreme komunizma, nije bilo ovakvih slučajeva koji se danas dešavaju u Mađar sou, Het Nap-u, ali napokrajinskom javnom servisu Radio televiziji Vojvodine.

Tomo je objasnila da je proteklih 70 godina izbor glavnog i odgovornog urednika funkcionisao tako da je bio raspisan konkurs, da su programi svih kandidata saslušani, nakon čega je Upravni odbor tajnim glasanjem donosio odluku i uvek uvažavao stav redakcije

Predsednik Odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta u Subotici Erne Nemet potvrdio je agenciji Beta da je ovo telo, koje je osnivač oba medija, donelo odluku o izmeni Statuta i brisanju odredbe koja je do sada omogućavala redakcijama da zauzimaju stav o izboru glavnih i odgovornih urednika, i dodao da su se pojedini novinari bunili protiv ove odluke.

“Novinari Het Nap-a, njih devetoro pobunili su se zbog ovakve odluke i predali Savetu pismo u kojem se navodi da ni ranije nije postojala obavezujuća odredba koja ne dozvoljava članovima redakcija da se izjasne oko izbora urednika. Zatražili su da se odluka povuče, jer na ovakav način Nacinalni savet šalje poruku da ne poštuje novinare”, kazao je Nemet.

On je dodao da će Mađarski nacionalni savet na narednoj sednici, u četvrtak 7. jula, zvanično usvojiti ovu odluku i da će se raspravljati i o problemima koji postoje u mađarskim medijima.

Mandati glavnih i odgovornih urednika listova Mađar so (Marta Varju) i Het Nap (Viktor Tomek) ističu u septembru ove godine.

 

(Autonomija)KOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Došlo je vreme da i Mađari osete kako je to kada ‘ janičari postaju gori od Turčina ‘…

  2. norbi kaže:

    Osetili smo i mi sve u vreme milosevica samo mi je malo krivo sto u sadasnje vreme sramota mi je da kazem da sam madjar zbog pastorove bilokako do fotelje politike sramote celo madjarsko stanovnistvo vojvodine ali i oni ce pasti kao milosevic i nadam se na isti nacin i da ce im rusiti imovinu koju su stekli lopovski

  3. Megille kaže:

    @ norbi , ali im pomaže Mađarska država zar ne ?

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: