Novinari uvek krivi

U poslednje vreme sve su učestaliji pritisci od strane nacionalnih veća i političkih partija na novinare i uređivačku politiku medijskih kuća. Poslednji  slučaj smenjivanja urednika dnevnog lista Mađar so, Čabe Presburgera dao je priliku da se određena nacionalna veća jave  i traže “da utiču na uređivački politiku” i mešaju u način izveštavanja pojedinih medija. Razlika je u tome što je osnivač Mađar soa Mađarsko nacionalno veće koje je krajem juna nakon oštre i žučne petočasovne rasprave smenio urednika lista Presburgera, koji je po mišljenju mnogih radio odlično  svoj posao.

 

Sva udruženja novinara su osudila smenu Presburgera.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da odluka upravnog odbora preduzeća „Mađar so“ da pokrene proceduru smene glavnog i odgovornog urednika ovog lista Čabe Presburgera – predstavlja flagrantan i neprikriven političko-partijski pritisak na medije i slobodu izražavanja, kao i šamar celoj novinarskoj profesiji.

 

I ovaj slučaj političke smene urednika potvrđuje da postojeći sistem informisanja na jezicima nacionalnih manjina omogućava beskrupuloznu kontrolu medija od strane političkih moćnika. Ovim je ugrožena i novinarska profesija i pravo građana na valjano informisanje. NUNS i NDNV smatraju da je neophodno obezbediti mehanizme da se zaštiti uređivačka politika listova nacionalnih manjina od nasrtaja političara. To što situacija u tzv. većinskim medijima nije bolja – ne može da bude nikakav izgovor!, pisalo je u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

 

Bezrezervnu podršku je dobio od svojih kolega, ali to nije sprečilo Mađarski nacionalni savet da ga smeni i postavi kao v.d. urednicu Martu Varju.

 

Na žalost, politika se previše uplela u rad nacionalnih veća, a samim tim i u glasila na manjinskim jezicima. Dobri urednici se smenjuju jer “nema dovoljno slika političara u novinama” i “ne izveštava se na pravi način”, što bi po mnogima značilo da novinar bude zapisničar. Sa takvim stavom pojedinih političkih partija, o kakvom istraživačkom novinarstvu se može pričati u Subotici?

 

Možda bi za njih najbolje bilo kada bi novinari na pres konferencijama samo pili kafu i vodu, zapisivali šta im se kaže i bez razmišljanja to objavljivali. Ukoliko bi se “drznuli” da postave pitanje onda su zlonamerni i verovatno sledi smena.KOMENTARI

  1. Su kaže:

    NOVINAR – ko je to, šta je to? Nažalost kako u celoj Srbiji, tako i u Subotici, novinarstvo je izgubilo svaki smisao. Pretvorilo se, kao što je i autor ovog teksta i sam sugerisao, u suvo zapisničarstvo… Nisam pratila ovu situaciju, ali ne sumnjam da je smenjenji urednik pokušavao da bude dostojan svoje profesije, ali avaj… ne može to tako reče NEKO i lupi šakom o sto… mnogo mi je krivo kada vidim  u šta se moj grad i moja zemlja pretvaraju… a sećam se onih crnih vremena vladavine Slobodana Miloševića, kada nije bilo demokratije, ali smo imali tu čast da čitamo NAŠU BORBU, DEMOKRATIJU… slušamo ONAJ RADIO INDEX, ONAJ RADIO B92… uhvatim sebe kako ponekad žalim za tim NEdemokratskim vremenima, kada smo postojali i MI, koji drugačije mislimo i kada to, ipak, nije bio toliki problem, kao što je to postalo danas i ne mogu, a da se ne zapitam: DA LI NAM JE OVO NAŠA BORBA DALA…

  2. prle kaže:

    Daj pa kad su uopste nesto objavljivali u vezi Subotice. Dovoljno je pogledati blic. Tamo i dalje bi pisali kad i gde ce biti nestanka struje pa makar atomska bomba pala na Suboticu. Nije ni cudo sto sve manje ljudi kupuje blic u Subotici

  3. Anonimni kaže:

    Novinarstvo je dotaklo dno, i svodi se na izvestaje cene kupusa na pijacama i iskljucenju struje.

OSTAVITE KOMENTAR