Novo mađarsko obdanište gradi se u Subotici

U Subotici se gradi potpuno novo mađarsko obdanište. Centar će biti smešten u ulici Braće Radić, i u njemu će se nalaziti tri obdanišne grupe i dve za jasleni uzrast – o tome je govorio Jene Hajnal za emisiju „Javni poslovi” (Közügyek) koja se bavi pozadinom vesti na Panon televiziji.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je rekao da je gradnja deo programa mađarske vlade za podršku razvoju obdaništa u Karpatskom basenu, i da se može očekivati da već od septembra prime prve mališane. Hajnal je dodao: Usavremenom objektu postojaće fiskulturna sala, biće uređeno igralište, kao i ručaona. Ovaj objekat istovremeno će funkcionisati i kao obdanište-vežbaona za Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku. U potkrovlju će se nalaziti prostorije za konsultacije.

„Uzdamo se u to da će biti više mladih, više dece. Izgradnja obdaništa i jaslica govori da želimo da obezbedimo budućnost za najmlađe i ponudimo perspektivu roditeljima, da vide, da ih ohrabrujemo, da imaju što više dece. Ukoliko samo pomislimo da nakon ovoga svaki roditelj odluči da nakon prvog deteta ima i drugo, a nakon toga i treće dete, onda ćemo napuniti ne samo ovo, nego i više drugih obdaništa”, rekao je Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet.

 

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. Laci kaže:

  Dakle ponovno pranje novca medju drzavama na LEGALAN nacin. Pa ti vidi gde zivis 😮

 2. croat kaže:

  Za koga, za male nemadjare da nauce madjarski i dobiju lakse paire da pobegnu?

 3. samo pitam kaže:

  Da li ce ovo biti prvo izgradjeno obdaniste u Subotici od osamdesetih? Sta je poslednje izgradjeno Sumice ili Mandarina?

  Iako Subotica stagnira sa populacijom i dalje imamo problema sa kapacitetima u obdanistima.

 4. Laci kaže:

  @croat
  Pa ti pojma nemas kako veliki srbi zele da nauce madjarski samo da imaju pasos buducnosti!!!??? Samo je problem znaje njezika 😀 Triba znat pisat i pricat 🙂

 5. Nela kaže:

  Dakle to je tamo gde su srušene one zaštićene kuće?

 6. Atila kaže:

  Ja sam Madjar i ovo me nervira… zasto uvek praviti razliku medju nama suboticanima? treba da bude obdaniste za sve decu! ne samo madjafski

 7. croat kaže:

  Secam se u tamo osamdesetih koliko se madjarski jezik u Subotici cuo na ulici danas ,ja bi rekao, prava retkost. Ostala su jos sela. Ja bi rekao da ima dve vrste madjara, oni koji su otisli i oni koji se spremaju da odu. To je cinjenica. Tako da se zato pitam ko ce ici u to obdaniste.

 8. croat kaže:

  U svakom slucaju podrzavam da se prave nova obdanista .

 9. Miki. kaže:

  @ Laci : Zašto ne uzimaju hrvatske pasuše-lakše je naučiti govoriti i pisati na Hrvatskom jeziku ,nego da lome jezik učeći Mađarski jezik koju nikada neće ni naučiti…

 10. JEDAN OD kaže:

  A zato se to rušilo i zbog toga je gospođa iz Zavoda za zaštitu spomenika objavila ono nemušto obrazloženje. Iza svega stoji SVM. A mi svu ljutnju prosuli po Dulićima i nazadnjacima kao jedinim krivcima. Eto jednostavnog objašnjenja. I šta ćemo sad? Ako kažeš da ti TO smeta, onda ” ne voliš jer je za Mađare”, a istina je da se bez obzira o kakvom je objektu reč, sve dešava pod plaštom bahatog nepoštovanja zakona.

 11. SU kaže:

  Samo da nam se rađa što više dece i obezbediti im da ostanu i ne kupuju kartu u jednom pravcu.

 12. Brane kaže:

  To gde ruše Dulići je malo dalje od mesta sa slike, u pravcu centra.
  A ova kuća nije imala neku stilsku fasadu. Niti kuće kraj nje imaju takvu fasadu.
  Ne bih rekao da je ovim rušenjem načinjena neka velika šteta u smislu narušavanja zaštićene celine. Jedino ako bi izgradili neku višespratnicu, sa staklenom fasadom…
  A za izgradnju obdaništa podrška, pa makar bilo i za decu samo jedne zajednice. Jer ova naša država u Subitici ne gradi nikakva obdaništa.

 13. srb kaže:

  gde ste sad dezurni kriticari?? sad ne smeta sto se rusi “zasticeno suboticko jezgro” kme kmee? jel to zato sto su Madjari u pitanju? samo zbog vas drugosrbijanaca bih voleo da ovi vecno budu na vlasti.

 14. Gomboc Knedla Valjušak kaže:

  U ovoj vesti neki će istovremeno videti dobru, a drugi lošu vest. Zavisi ko kako tumači i gleda na stvari.
  Dobro je da se gradi. Bolji uslovi mogu imati uticaja na pospešenje nataliteta, a mladim roditeljima jedna briga manje oko smeštaja dece.
  Loše je jer se u ovom podeljenom gradu još više delimo po nacionalnoj osnovi. Ako deca ne odrastaju zajedno, ne idu i istu školu, ne izlaze na ista mesta … šta će ih ikada u životu zbližavati?
  Dobro je da Mađarska vodi računa o svojima u dijaspori. A loše je što neke druge države to isto ne rade.

 15. Renesansa kaže:

  A smeta vam sto je Dulic srusio one stracare par kucnih brojeva dalje od tog obdanista, iako ce covek da napravi da to na nesto lici, ali ne, to ne vredi da se pljuje jer nije politicki korektno. Trebaju sve da sruse, jer se sve svakako raspada.

 16. avet kaže:

  Šta se svi toliko nervirate, biće to na kraju sve lepo, ako to Mađari grade.
  Pogledajte Fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli.
  Sinagoga bi još uvek bila u ruševinama kao i pre, da Mađari nisu odrešili svoju kesu.
  Biće to lepo kao da je gradila lično sama Marija Terezija svojim sopstvenim rukama.
  Pa šta ako neko i malo pere pare, kraducka, svugde se to u svetu pomalo radi.
  Bitno je da barem nešto ostavljaju napravljenog i završenog za sobom, a ne samo započeta, nedovršena i na kraju godinama napuštena gradilišta.

 17. Istina... kaže:

  “Obnovljeni duh Austrougarske prvi put se pojavio 1989. godine, kada je naslednik dvojne monarhije Oto fon Habzburg s velikom počastima primljen u Budimpešti. Domaćini su mu čak predložili, s obzirom na popularnost u narodu, da učestvuje na predsedničkim izborima, što je prestolonaslednik odbio. Ideja obnove Habzburške monarhije potom je prešla na stranice štampe i ekrane medija, tako što se javnost povremeno podsećala da bi njena obnova donela nove perspektive regionu. Međutim, oglašavali su se i protivnici, ističući koliko je Habzburška monarhija nanela zla, posebno slovenskim narodima.

  Najnovije svedočanstvo da se radi na obnovi Austrougarske monarhije došlo nam je iz Vatikana, gde je vodeći list Svete stolice, „Oservatore Romano“, posvetio značajnu pažnju pitanju preuređenju Evrope posle Prvog svetskog rata i štetnim političkim posledicama koje su iz toga proistekle. Naravno, ovo nije prvi put da vatikanski list razmatra geopolitička pitanja. Praksa Vatikana je da opisuje sadašnjost i kreira program za budućnost, uzimajući primere iz prošlosti. Kada, dakle, predstavnici Svete stolice ili rimokatolički novinari pokrenu istorijske teme, uvek je interesantno dešifrovanje poruka koje šalju svetu. Ovaj put su poslali jasnu poruku da žele da vide obnovljenu Austrougarsku monarhiju, jer se Evropska unija odrekla tradicionalnog (hrišćanskog) morala i rimokatoličke crkve i vere u korist okultne multireligioznosti, koja je uvela evropske države u ekonomsku krizu i raspad pa sve više zemalja želi da izađe iz Unije.”

 18. ludilo kaže:

  @ Miki

  Zato sto je dobiti Hrvatski pasos mnogo teze nego Madjarski. Za Hrvatski pasos nije bitan jezik naravno, vec da si se nekada izjasnio kao Hrvat ili da su se tvoji roditelji izjasnili kao Hrvati u nekim dokumentima( radna knjizica, upis na fakultet ili skolu i tome slicno).Bez toga nema sanse da dobijes Hrvatski pasos iako se izjasnjavas da si Hrvat
  A Madjarski pasos moze dobiti svako ko prica Madjarski ako je neki predak rodjen na teritoriji bivse Austougarske…

 19. Albert kaže:

  ² Istina
  Svi Slovenski narodi koji su ziveli u sklopu KuK monarhije su danas clanovi EU. Ostaje i cinjenica da su svi oni Slovenski narodi koji su ziveli u KuK monarhiji daleko razvijeniji, napredniji, i bogatiji od svoje Slovenske sabrace koja je zivela van granica monarhije, te je to glavni razlog sto nisu kompatibilni sa E-Unijom, i tesko da ce u dogledno vreme to postati.

 20. Istina... kaže:

  @ludilo

  Već sam utvrdio da tobom zaista vlada ludilo. To o “dobijanju” “pasoša” (hrvatskog i mađarskog) su budalaštine. Ti si, čoveče, polupismen što znači nedovoljno obrazovan i informisan a pametuješ. Zaista ludlio.

  @Albert

  Nažalost, Vaše tvrdnje nemaju nikakvo uporište u realnosti. Ili materiju ne poznajete dovoljno kvalitetno ili širite propagandu (čega i na ovom od njeg zaposednutom portalu ima sve više), trećeg objašnjenja nema. Da ne ulazimo dublje u tu “kompatibilnost sa EU” jer ni države članice njeni (formalni) osnivači nisu “kompatibilne” sa njom. Zanimljivo je da je baš Britanija tj. njen premijer Čerčil septembra 1946. godine u Cirihu održao govor u kome je izneo predlog za formiranje Sjedinjenih Evropskih Država (SED) po uzora na Sjedinjene Američke Države (SAD). Još je zanimljivije da Britanija prva iz tog projekta izlazi.

 21. Istina... kaže:

  Vatikanska agentura gradi obdanište u Braće Radića !
  Oni su mi podmetnuli otrov u bočicu sa Risperidonom, ali prozreo sam ih, zahvaljujući glasovima u mojoj glavi. Ne uzimam više terapiju !

 22. Miso kaže:

  Pa šta ako je vrtić na mađarskom? Na ekonomskom postoji takođe tzv. “smer na mađarskom jeziku”. Samo što od 36 predmeta ukupno 9 se predaje na mađarskom, ostalih 25, tj. 75% predmeta se studira i polaže na srpskom. A i sajt je u međuvremenu prebačen na ćirilično. K’o da se želi da se sledi primer Novog Sada i Sombora.

 23. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  @Albert

  Dragi Alberto….EU je napravljena sa samo jednim zadatkom…a to je da upravo zadrzi mir medju ultra divljacima koji bi da nije iste EU, imali jos bar 3 veca svetska sukoba od WWII….ona taj zadatak savrseno lepo cini bez obzira sto se idiotima uvek spremim na rat ona ne svidja (tu pricam o svim evropljanima bilo zapada ili istoka)….EU je instrument slichan kao i Pokrshtavanje evropskih divljaka u doba sirenja Hriscanstva….tako su najzaostaliji neandertalci na celoj zemaljskoj kugli koji su jeli zhivo meso rukama, prinosili zhrtve u vidu zhena, mushkaraca i dece + klanjali se paganskom zlu konachno Duhom Svetim bili oplemenjeni i Pokrshteni….vecina vas je u poslednjih par godina ipak pokazala da ste jos uvek samo neandertalci koji bi se radije klanjali paganskom zlu nego sirili medjusobnu ljubav i mir….korekcija dolazi kad tad u to mozhete biti sigurni….ne mogu se voleti diktatori a uzhivati chari civilizovane Unije sa druge strane…to ne idje jedno sa drugim….tako da sto se tice kompatibilnosti sa EU….ni vi koji mislite da ste Superior niste bash kompatibilni sa EU, nego vas je EU nauchila odredjenoj disciplini koja se ni vama ne svidja…..ali Disciplina je uslov reda i sistema…..

 24. Lala kaže:

  Lepo al me interesune ko ce ici u taj vrtic. Madjarske dece uopste nema po vrticima madjarskih grupa je sve manje i manje. Roditelji ih upisuju u srpske cak i u skolama npr. u Sonji M. nema madjarski razred sto je nekada bilo…

 25. ludilo kaže:

  @ istina

  Nemas pojma kako se dobijaju pasosi Hrvatski ili Madjarski. Bolje da cutis ako ne znas. Ponavljam da je Hrvatski pasos teze dobiti nego Madjarski pod uslovom da znas Madjarski jezik. Za Hrvatski pasos moras i da dokazes da si Hrvat dok za Madjarski ne moras sve dok ti je neko od predaka rodjen u Austrougarskoj. Kraj price. Idiotima ne vredi ponavljati ali eto ucinio sam izuzetak za jednog.

 26. ludilo kaže:

  @ istina

  Bolje biti poluspismen nego slucaj za psihijatriju. U svakom slucaju sam za tebe genije.

 27. Mister No kaže:

  @croat
  U pravu Si. U onoj ljutoj diktaturi dvojezičnost je solidno funkcionisala. Prosečni Subotičanin je govorio oba jezika,bez obzira šta je bio po nacionalnosti. Znam Srbe koji su zahvaljući tadašnjoj obavezi učenja mađarskog,lako savladali severne jezike (holandski ,nemački ,švedski )u pečalbi. Buđenje naroda devedesetih je dovelo do paranoje koja je i danas prisutna,Subotičani raznih nacija se boje jedni drugih i drže se svojih. Poražavajuće je što se novije generacije Subotičana (Mađari i oni koji to nisu )sporazumevaju na engleskom jeziku. Moram priznati da je situacija u zadnje vreme bolja po tom pitanju. Zbog EU državljanstva mađarski jezik uče i odrasli koji ga ne znaju. Znam devojku koja do pre par godina nije znala reč mađarskog,a trebao joj je zbog državljanstva. Pitala me je gde su Mađari s obzirom da ne čuje mađarski jezik na subotičkim ulicama. Savetovao sam je da ode u gimnaziju ,,Kosztolányi Dezső “na ples. Poslušala me je. Našla je momka Mađara, uz čiju pomoć je savladala osnove mađarskog jezika.

 28. Mister No kaže:

  @ ludilo
  U pravu Si. Hrvatski pasoš je teško dobiti ,za razliku od mađarskog. Ne pričam napamet,imam oba. Za hrvatsko državljanstvo sam predao gomilu papira ,i čekao sam dve godine. Za mađarsko državljanstvo sam predao dva papira ( moj izvod iz matične knjige rođenih i mamin ),čekao sam 6 meseci. Mađarski znam solidno. Hrvati traże dokaz o izjašnjavanju,barem jedan papir na kojem piše da si se izjasnio kao Hrvat. Za mađarski pasoš se ne traži nacionalnost,znam Srbe i Hrvate( govore mađarski ) koji su lako dobili mađarsko državljanstvo. Htedoh reći,hrvatsko i mađarsko državljanstvo se dodeljuje po dva sasvim različita ključa.

 29. Istina... kaže:

  @ludilo

  Ne piše se “Hrvatski” i “Mađarski” nego hrvatski i mađarski. To je jedan od dokaza tvoje polupismenost i kvaziobrazovanja. Neka sam ja za tebe i tebi slične “idiot” i “za psihijatriju” ali ti ni u kom slučaju za mene ne možeš da budeš genije već isključivo samo za tebe i za tebi slične. Neću da ti objašnjavam, živi u svojoj “genijalnosti”.

  @

  Agenturi koja piskara pod mojim nickom o nekakvim bočicama, terapijama i “vatikanskoj”(!?) (ponovo izvrtanje činjenica radi prikrivanja istine) agenturi ne odgovaram na agitprop.

 30. ludilo kaže:

  @ istina

  Ne znam odakle tebi da sam ja obrazovan i da sam nesto zavsio. Nikada u svom zivotu se nisam hvalio sa svojom skolom niti da je uopste imam. Ne znam stvarno odakle si izvukao da sam ja obrazovan. Nisam cak ni pismen pa kako onda mogu biti obrazovan.
  Bitno da si ti pismen i obrazovan i da seres ovde non stop pametnjakovicu obrazovani.

 31. ludilo kaže:

  To sto sam ja neobrazovan i nepismen ne znaci da nisam u pravu sto se tice dobijanja Hrvatskog ili Madjarskog pasosa. To samo dokazuje da se pravis pametan u vezi stvari koje nemas pojma

 32. ...True kaže:

  Manite se ljudi Istine…
  opasan je on jako, ne zamerajte se Istini.

 33. Mister No kaže:

  @ludilo
  Nemoj da se ljutiš,ali hrvatski i mađarski se piše malim a ne velikim slovom kako Si napisao. Međutim ,ovo pitanje buni mnoge ljude. Ne znači da je neko nepismen ili polupisnen zbog par gramatičkih grešaka.

 34. Istina... kaže:

  @Mister No

  Nažalost, gramatičke greške su jedno a poluobrazovanost drugo. I onda takvi poluobrazovani i kvazi-informisani javno prosipaju “mudrosti” a narod ih upija. Onaj “ludilo” ne konta na šta mislim, on, jadan, ne zna da ne zna. Uporno piše o nekakvom “dobijanju pasoša”. Ne dobija se pasoš nego se stiče državljanstvo.

  Ali, eto, on je “genije” a ja „idiot“ i „za psihijatriju“ i “serem ovde non stop”.

 35. Stranac u noći kaže:

  @Mister No
  “Znam Srbe koji su zahvaljući tadašnjoj obavezi učenja mađarskog,lako savladali severne jezike (holandski ,nemački ,švedski )u pečalbi.”

  Mađarski jezik sa pomenutim “severnim jezicima” ima sličnosti isto koliko i sa npr. “južnim jezicima” koji isti ti Srbi govore, tako da ne znam šta im je tu mađarski jezik mogao biti od koristi. Severni i južni su pod navodnicima jer takvi jezici ne postoje, a mađarski jezik je na lingvističkoj karti zasebno ostrvo.

  Ako nešto nije poražavajuće, to je onda činjenica da te novije generacije (bez obzira u koji vrtić su išli) govore engleski jezik.

 36. Wolf Schwarzens kaže:

  Mi ne pisemo ovde pismene zadatke niti sedimo u skolskoj klupi. Gramatika nije isto sto i pravopis. Sta je gramatika ? Sistem gradnje recenica i osnova za sporazumevanje u jednom jeziku. Pravopis je dogovor kako nasto da se pise. Ja sam preziveo vise pravopisnih reformi, jednom se pise ovako, drugi put onako, i zato danas ne dajem ni pet para na pravopis. Ko u mom pisanju nadje pravopisne greske, moze slobodno da ih uzme i zadrzi u trajno vlasnistvo. Postoje jezici u kojima je izuzetno vazno koriscenje malih ili velikih slova, u srpskom to nije slucaj. Da li ili dali, ne menja nista na stvari kao ni madjarski, hrvatski ili Madjarski , Hrvatski. Onaj ko hoce razumece. meni je daleko odvratnije kada TV spikeri ili spikerice pocnu da zavlace i razvlace reci i recenice, pogresno akcentuju, i afektiraju u izrazavanju “po Beogradski” Posebno je glupo i smesno kada “pismeni” i “skolovani” deo populacije, recimo nemacko prezime Tönies, (to su oni sa mesnom industrijom, u prevodu Tonijevi ili Antunovici) transkribuju i izgovaraju – “Tenis”. Pogresno i nakaradno izgovaranje reci i pojmova iz drugih jezika da ni ne spominjemo. Vrlo je upadljivo da na Srpski portalima komentatori u nedostatku komunikativne kulture, i kulture dijaloga, kao i nesposobnost argumentovanog diskutovanja, kontrahentima predbacuju nepismenost ili neobrazovanost. Nije poenta u pisanju malih ili velikih slova, vec u sposobnosti izrazavanja vlastitih misli u pisanoj, razumljivoj i argumentovanoj formi.

 37. Mister No kaže:

  @ Stranac u noći
  Ne postoji podela na severne i južne jezike,loše sam se izrazio. Međutim,mađarski i holandski ,mađarski i švedski se slično izgovara i imaju slična slova koja nemaš u srpskom jeziku ( ö,ő,ü). Ne pričam napamet. Naveo sam primer holandskog i švedskog jer mi poznanici tamo rade. Oni su mi rekli da im je pomoglo što su učili mađarski,sličan je izgovor.

 38. Istina... kaže:

  Glasovi mi kažu da više ni sam sebi ne odgovaram.
  Vatikan je poslao inkvizitore da me ućutkaju, ali neće uspeti!
  Ja lekove više ne uzimam!

 39. Istina... kaže:

  @Stranac u noci

  Agitprop iskljucuje nauku, znanje, cinjenice, logiku, razum. Po njemu su, eto, Srbi naucili i postigli nesto zahvaljujuci nekome a da ta tvrdnja nema nikakvo uporiste u pobrojanom. Eh, ti “Srbi svinje” (nem. schwein).

  @”Vuk Karadzic”

  Ne zelim da se bavim nabacanim budalastinama u vasem agitprop komentaru. Iz njega se ocituje vasa standardna podela na vasu “visu” i (za potrebe rada protiv srpskog) srpsku “nizu” rasu. Kada agitujete protiv drugih onda su oni “niza” rasa. Relativizovanje nedovoljne obrazovanosti, pismenosti, informisanosti, kulture… besmisleno je sem za odrzanje goyima. Ko ne zna koristan vam je. Zato ih i stvarate takvim, otuda i sve nekvalitetnije tzv. zvanicno obrazovanje. Najgora situacija je u Drzavi No.1 u svetu.

  Rezime: nedovoljno pismen je nedovoljno obrazovan je koristan.

 40. ludilo kaže:

  @ ISTINA…

  Zadnji put ti se obracam id…. Naravno da bi dobio pasoš moras prvo dobiti drzavljanstvo, niko to ne spori…Povela se prica o pasosima pa sam samo iskomentarisao da je teze dobiti pasos Hrvatski nego Madjarski…a to naravno podrazumeva dobijanje drazavljanstva……To sto tebi sve mora da se crta i sto izvlacis neke totalne nebitne stvari iz diskusije kako bi se predstavio kao pametnjakovic to me ne interesuje. Prestani da me citiras jer ces zavrsiti opet u ludnici jer su te i ovako pustili pre vremena.

 41. Istina... kaže:

  Meni moji glasovi kažu da nisam lud!
  Agenturin agitprop neuspešno pokušava da me predstavi kao ludog, ali nije tako! Ja sam poslednji templar, Vatikan je pokušao da nas uništi, ali uzalud.

 42. Istina... kaže:

  Uzivajte!

 43. Mister No kaže:

  @ludilo
  Ne kaže se hrvatsko državljanstvo nego domovnica,nije hrvatski pasoš nego putovnica. 🙂
  Izvini,šalim se malo. Srbi nemojte padati na moje śale,nisam hteo da provociram. 🙂

 44. Roditelj kaže:

  Lepi bi bilo da je omogućeno svakom detetu da ide u to obdanište bez obzira koji mu je maternji jezik. Posebno ona koja stanuju tu u blizini.

 45. Rajko kaže:

  Jbt vi ste ludi, na vest o gradnji vrtića vi podivljali.Užarile se tastature…

 46. Vip kaže:

  Ako su se zbog toga rusile kuce, onda je u redu. To se uvek treba podrzavati i uvazivati. Jer toga malo imamo i uvek je dobrodoslo.

 47. Dejan kaže:

  Zaštićene kuće koje su u katastrofalnom stanju..pa što im država nije barem fasadu sredila,stvarno ne razumem neke ljude,pa gradi se vrtić za decu ,neinteresuje me dali su Madjarska ,Srpska ili bilo koja druga..stvarno je ova država puna kretena.

OSTAVITE KOMENTAR