Novosti: Sekira i u ruci majke!

Sekira nikad nije bila toliko često u naslovima novinskih tekstova i televizijskih priloga kao proteklih meseci u vestima iz crne hronike koje dolaze iz Subotice i okoline.

 

Sa većim ili manjim posledicama, za njom su posezali i mladi i stari, među kojima čak i jedna majka i jedan otac. Majka je, nažalost, presudila sinu alkoholičaru, a žrtva oca iz Gunaroša, takođe alkoholičar, na sreću, preživeo je sa teškim povredama glave.

 

Ono što je navelo roditelje da dignu ruku na svoju decu bilo je maltretiranje koje su duže vreme podnosili.

 

– Ovakvi slučajevi nisu retkost. U prvih sedam meseci subotičkom Centru za socijalni rad prijavljene su 33 porodice u kojima se dešavalo nasilje, a među žrtvama je bilo i devetoro dece, dok su 14 mališana bili svedoci nasilja, odnosno indirektne žrtve. Broj prijavljenih porodica je u porastu u odnosu na prošlu godinu, kada je policiji prijavljeno njih 54.

 

Pretpostavlja se da je broj onih koji nasilje ne prijavljuju mnogo veći. O njemu se ćuti, uglavnom sve dok kap ne prelije čašu i desi se strašan zločin.

 

– Zbog toga uvek apelujemo da se žrtve obrate nadležnim ustanovama, pre svega policiji i najbližem centru za socijalni rad, kako bi se pronašlo rešenje i sprečila tragedija – savetuje psiholog Ana Terek.

 

U Centru za socijalni rad ističu da nije retkost da žrtva postaje nasilnik i da je neophodno sistemski prići tom velikom problemu.

 

– Do sada se uvek radilo sa žrtvama nasilja, koje su sklanjane i imale podršku države, a sada, po prvi put, počećemo i da radimo sa osobama koje su osumnjičene za nasilje u porodici – kažu u Centru za socijalni rad.

 

NovostiKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Sekira je suboticki Kalasnjikov….sta reci….

 2. X-MEN kaže:

  SAD JE SVE NASILJE U PORODICI , NESMEŠ VIŠE DETETU DA ZVEKNEŠ ŠAMAR AKO NE UČI , ILI NESMEŠ DA MU ZABRANIŠ DA IZADJE NAPOLJE AKO NIJE DOBRO U ŠKOLI , SVE JE NASILJE U PORODICI , E TAJ ZAKON ĆE I OD DECE I OD RODITELJA NAPRAVITI DEBILE!

 3. Neophodan kaže:

  X-MEN@

  Nazalost, zakon nije uvek na snazi.. Prijavljen slucaj, snimak dat na uvid socijalnom centru o maltretiranju malog deteta, zanemarivanje. ali zbog licnih veza i uticaja na Centar, pravda izostaje..
  Nije rec o Subotickom, ali praksa postoji.. 🙁 
 4. vitom kaže:

  Poznata mi je jedna majka čiji je moto:”Kada ja zavrištim svi će meni verovati”. Moram reći da žestoko u pravu.Sa onima koji trpe se malo razgovara. Veruje se onima koji vrište i koji su zapravo psihološki jači.

 5. Nevena kaže:

  Uvek je bilo lako sa dobrom decom.  Ali, ne kaze se dzabe, batina je iz raja izasla. Nas zakon nedozvoljava da sam vaspitas svoje dete, kao nekada, malo prutic i po turu. Sada je sve maltretiranje i eto sta na kraju dobijamo! Da dete maltretira roditelje, dok ovaj moze da istrpi, a, kada vise ne moze..ili ce on ubiti ili ce dete njega, nazalost.

 6. Mister No kaže:

  Kada bi nekog kompetentnog interesovalo ispričao bih mu svoje detinjstvo po kojem bi možda St.King napravio scenario.Mene i moju stariju naši roditelji ( koji su van kuće funkcionisali kao vredni i pošteni ) maltretirali su fizički i psihički te posledice imamo i danas.Neki ljudi koji su sposobni da budu biološki roditelji zbog nekih svojih nerešenih konflikata nisu za roditelje no kod nas su ovakve stvari još uvek tabu tema.U vreme kad smo bili deca  tj. kad je tortura bila najintenzivnija okolina i rodbina ( koja je znala šta se dešava u našoj kući )se pravila luda tj.oglušivala se o naše vapaje za pomoć a premali smo bili te nismo znali obratiti se na kompetentno mesto.Ne bih baš u detalje da opisujem pojedine krvave scene kojima sam prisustvovao jer nije lako pisati ovakve stvari kad ih pišeš iz glave.

 7. Fraulein kaže:

  I kada nazoves policiju oni kazu: “Ne mozemo nista jer jos nista nije uradio.”

   

 8. Komšija kaže:

  Mister No, ja Vas razumem, jer i sam sam imao slično detinjstvo.Jako je teško, ali vremenom moramo oprostiti, okrenuti se i poći dalje…

 9. Mister No kaže:

  Komšija hvala Ti na razumevanju.Naravno da treba oprostiti jer samo tako se može ići dalje.Bez oprosta nema čistog i prohodnog puta ispred nas.Bog da Te čuva .Da Bog da niko više ne postane žrtva nasilja u porodici a oni koji su ovo zlo osetili na sebi da imaju snage da oproste .Verujem da ima roditelja koji možda ponekad pomisle za svoju problematičnu decu da bolje da ih nisu pravili.No sa druge strane niko ne može čoveku da pomogne, ali i odmogne kao roditelji.

 10. Serbianforce kaže:

  Kaze se :”Batina je iz raja izasla” ,ne treba se lomiti dete i zna se granica ali ima i da se zna :”Ko namesta antenu a ko vice dobro je”!!!!

OSTAVITE KOMENTAR