Novu fontanu u Subotici popravljali mesec dana

Nova fontana u centru Subotice otvorena je pre tri meseca. Od tada svi njeni vodoskoci radili su manje od nedelju dana, dok je čitava fontana mirovala gotovo ceo mesec jer su joj bile neophodne popravke. Sada je ponovo kroz njene brojne mlaznice puštena voda, a projektanti tvrde da će ovoga puta sve biti u redu.

Nova fontana u centru grada otvorena je 11. avgusta i predstavljala je zanimljivu parternu kombinaciju ukupno 77 prskalica, mlaznica i „reinbo džeta”, poređanih u koncentrične krugove. Osim toga, igru vode pratile su i promene ovetljenja u boji. Nije novina bila samo fontana već što je njenom izgradnjom nakon više od deset godina uređen ceo prostor gradskog centra između Narodnog pozorišta, Gradske biblioteke i Gradske kuće. Uz fontanu uređen je okolni prostor sa zelenilom, urbanim mobilijarom i klupama dovoljnim za odmor bar 300 građana. Nekada je ovaj prostor zauzimala omiljena Zelena fontana, ali je ona već 10 godina bila pod daskama jer je iz nje nekontrolisano oticala voda.

Zamena fontana izvedena je od februara do avgusta ove godine, a finansirana je iz gradskog budžeta, u visini od 123 miliona dinara, ili gotovo milion evra. Izvođači su bili konzorcijum firmi „Aleks inžinjering i konstrakšen” iz Beograda, samostalna građevinska radnja „Marković” iz Krupnja i „ADC energo koncept” iz Novog Sada.

Tadašnji gradonačelnik Bogdan Laban na otvaranju je rekao da je grad sa novom fontanom dobio izgled kakav zaslužuje. Međutim, zadovoljstvo zbog nove atrakcije u centru grada trajalo je kratko jer već nakon četiri dana bile su vidljiva oštećenja, u vidu izvaljenih betonskih kocki. Gradska vlast je, saopštenjem Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, optužila građane, pre svega decu, da su dovela do oštećenja fontane. Da ipak nisu samo skejtovi i roleri doprineli, pokazali su snimci fontane u trenutku puštanja u rad na kojima se vidi da je već tada došlo do sleganja terena i iskakanja betonskih kocki. Nezvanično, moglo se čuti da nije dobro podešen pad vode spoljnog prstena mlaznica, što je izazvalo podlokavanje terena. Navodilo se da se rad mlaznica daljinski kontroliše iz drugog centra, i mada nije bilo zvaničnog objašnjenja spoljni, najširi krug mlaznica više nije radio.

A onda je nakon dva meseca, 5. oktobra, čitava fontana prestala sa radom, jer je, kako je navedeno, „tokom probnog rada fontane došlo do potrebe podešavanja hidromašinskog sistema i usklađivanja parametara funkcionisanja” saopštio je ovoga puta Sekretarijat za investicije i razvoj. Fontana je trebalo da pauzira, kako je najavljeno, tek tri ili četiri dana. U međuvremenu, na terenu se moglo videti da su građevinci ponovo izvadili kocke i betonirali podlogu, a fontana nije radila gotovo čitavog meseca. „Sada je sve u redu, prošao je tehnički prijem. Betoniranje je rađeno na predlog izvođača kako bi sve još dodatno ojačali. Fontana je očišćena, malo je sređivana”, kaže za „Politiku” Branislav Ćopić, glavni projektant koji tvrdi da su sada stigli i nedostajući elementi iz Španije koji više neće dozvoliti podlivanje vode. Ipak, kaže, fontana će raditi još samo nedelju dana, pa ide na zazimljavanje.

PolitikaKOMENTARI

 1. TT kaže:

  Ako je sve dobro otkuda voda u podrumu biblioteke

 2. Metnem kaže:

  Biblioteka se raspada odpada malter sa nje,pozoriste nije zavrseno (vecno gradiliste) i tako smejarija

 3. Činjenice kaže:

  Velizareeeeeeeeee…kako komentiraš? Barabska posla je li? Sram ih bilo ovako da nam srede fontanu…

 4. Oki kaže:

  Sve izvođače i podizvođače treba teretiti sve dok fontana ne proradi u punom obimu, bez ikakvih nedostataka. Ako zatreba i krivično ih goniti.

 5. bac Vranje kaže:

  Ova Ali ekspres fontana je vidim prelezala decije bolesti,a sad izgleda posto je usla u ozbiljne godine ju je dotukao infarkt. Zalosno je sto niko ne odgovara za ovo pranje novca i ovu kradju gradjana Subotice! Ali i kako kad znamo da nam je do juce ministar policije okopavao Jovanjicu.

 6. Milos kaže:

  ne samo da izvodjace i podizvodjace treba teretiti vec i labana i onog ko je optuzivao decu da su oni unistili ovu prskalcu.
  Zamisli decu optuzuju za svoju nesposobnost… Lazu i optuzuju decu.Pa kakvi su to ljudi bre!

 7. sekula kaže:

  Sve ovo ima veze sa Crnom Gorom i apartmanima u Morinju.Stvar je do Tuzilastva hoceli konacno krenuti da rade posao za koji su plaćeni.Sve oko akva parka i Palica, kao i oko ove preplacene nazovi fontane je cist kriminal.

 8. Katarina kaže:

  Niko od gradjana nije postavio pitanje. “STA JE KOSTALO 123 miliona dinara, za te pare fontana trebala da peva, plese. Bez ikakvih gresaka !

 9. Anonimni kaže:

  Krivično goniti odgovorno lice koje je odobrilo 123 miliona dinara za fontanu koja ne vredi ni 50% od te sume. Zahtevati da se vidi kome su otišle pare i naravno da se novci vrate a krivac smesti u bajbok .

 10. Niki kaže:

  Pa odneo Laban pare…..

 11. Prosek kaže:

  Gradonacelnice Bakicu, pokremite istragu zbog moguceg lopovluka,iliii.pak budite u ktiminalnom dilu.

 12. ................................ kaže:

  hahahahhaaahaaaaaaaaaaaaa!!!! Gradonačelnik???? Ista tikva ko i kum i kumov kum i neizbežno je pomenuti da su beograđani ovakve likove davnih dana raasterali iz grada gde god su mogli jer ….pogodite.

 13. ivek kaže:

  sravnite sa zemljom fontanu i uvedite kruzni tok kao sto je nekada bio i naravno puno parking mesta za luksuzne automobile pa i za moj od dvadeset godina!

OSTAVITE KOMENTAR