NVO traže obustavu lova na grlice i prepelice

Neophodna je hitna obustava lova na grlice i prepelice zbog konstantnog opadanja brojnosti ove dve vrste, kao i zajedničke akcije u zaštiti biodiverziteta, a posebno ornitofaune Republike Srbije, zaključak je konferencije nevladinih organizacija (NVO) Srbije za zaštitu ptica, koja je održana na Paliću.

 

prepelica-ptica-2_660x330

Konferencija je organizovana u okviru projekta Zvuk ptica, koji sprovode tri subotičke NVO- Artrust, Riparia i AŠC, a u njenom radu su učestvovali svi relevantni činioci iz oblasti zaštite životne sredine, kako iz vladinog, tako i iz nevladinog sektora, a po prvi put su u ovakve razgovore uključeni i lovci, koje je predstavljao Lovački savez Vojvodine.

 

Učesnici diskusije su bili saglasni da broj prepelica i grlica činjenično opada, i da se posledično, obavezama iz zakonskih odredbi, moraju preduzeti mere zaštite, pa su inicijativu za obustavu lova na ove dve vrste podržali Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a inicijativu je pozitivno ocenilo i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju izdatom nakon konferencije.

 

Učesnici ocenjuju da je izostala podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za šume, u čijoj je nadležnosti lovno zakonodavstvo koje takođe nalaže obustavu lova na svaku vrstu čija brojnost opada ili je brojnost bilo koje lovne divlje vrste ispod ekonomskog kapaciteta lovišta.

 

RTVKOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    dali to sonja biserkoionanjena kompanjonka traze pravdu za ptice.pa da ih obavestim ta njihova europa je pobila i svoke i nase.nama je ostalo samo da lovimo u mutnom.

  2. Beli kaže:

    E samo to još da rešimo , pa smo na konju !!! DS ne miruje. Sreća da nisu na vlasti jer bi otvorili agenciju za prepelice i još jednu za grlice pa onda još jednu za promociju ideje i saradnju pomenute dve .

     

OSTAVITE KOMENTAR