Obavezno osiguranje poskupljuje za 45 odsto

Od 1. jula obavezno osiguranje automobila biće skuplje za 45 odsto, a ovaj cenovni udar osetiće vlasnici 2,2 miliona automobila u Srbiji, piše portal 24sata.

osiguranje

Poskupljenje je predložilo Udruženje osiguravača Srbije, a odobrila ga je Narodna banka Srbije, koja je prošle godine ovaj zahtev odbila. Cena polise poslednji put povećana je 2008. godine.

 

– Ovo nije malo poskupljenje polise. Do sada sam plaćao oko 5.500 dinara, a s novim poskupljenjem moraću da izdvojim još dve hiljade više – kaže Miloš Gašić, vozač “punta”.

 

U Udruženju osiguravača objašnjavaju da je više razloga za poskupljenje. Cena osiguranja se određuje i po sistemu smanjene premije savesnim vozačima i kažnjavanju loših.

 

– Uticaj primene bonus-malus sistema je značajan, pre svega zbog činjenice da tek nešto više od jedan odsto vozača u Srbiji ima malus kao sankciju za učinjene prekršaje. Dodela bonusa vozačima bez prekršaja prouzrokovala je smanjenje premije po osnovu osiguranja auto-odgovornosti. Takođe i društvima je uvedena obaveza uplate fiksne naknade Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje od pet odsto od prikupljene bruto premije, što je takođe uticalo na odluku o povećanju cene – kažu u Udruženju osiguravača.

 

Od oktobra povećan je i limit za isplatu šteta. Tada će osiguravajuće kuće umesto maksimalnih 100.000 dolara isplaćivati do milion evra.

 

– Naši građani su trenutno u poziciji da su naknade koje im osiguranja isplaćuju najniže u Evropi, te se uvođenjem novih značajno većih iznosa očekuje da budu adekvatnije obeštećeni. To će za posledicu imati i značajno veći izdatak osiguravajućih društava i dalje smanjenje premije po ovom osnovu – smatraju u Udruženju osiguravača.

 

premije

24sataKOMENTARI

 1. Nebitno kaže:

  Zbog viskoh nameta i cena u Srbiji, ako želiš da preživiš, moraš da se odrekneš svih novih tekovina civilizacije: automobila, interneta, telefona, struje, vode, lečenja, hrane… Ko preživi neka priča!

 2. slobisa kaže:

  Samo nek rokaju. Sirotinja ih je i dovela na vlast, sad nek se sirotinja i buni.

 3. stormwatch77 kaže:

  @slobisa

   

  Kako mislis "Sirotinja ih je i dovela na vlast"…doveo ih je nepismen, neobrazovan i nazadan narod, ima tu svega.

 4. ledenjak kaže:

  Juce si kolima isao do glasacnog mesta i zaokruzio AV, za 4 godine ces ici peske. Zaokruzi ponovo AV – to se od tebe ocekuje.

   

  Ti si taj koji mora da finansira novih 40 000 naprednjaka u drzavnom aparatu. 

 5. stormwatch kaže:

  A mora i onih 2000 botova koji pomazu nepismenom, glupom, nazadnom i neobrazovanom narodu da izabere to sto izabire da se finansira i da lepo zivi, nije lako sedeti ceo dan pred kompom i kucati bajke.

OSTAVITE KOMENTAR