Obavezno učenje mađarkog jezika?

Mladi Subotičani su u poslednje vreme prinuđeni da se sporazumevaju na engleskom jer u školi nisu dovoljno naučili srpski, ili mađarski, pa se na ta dva jezika ne razumeju, piše današnji Blic. Taj list navodi da je zbog toga Gradska uprava zatražila od Ministarstva prosvete da se mađarski jezik ponovo u školama uči kao obavezni predmet, a ne fakultativno.

 

– Da mladi Srbi i Mađari razgovaraju na engleskom jeziku u nekoj drugoj zemlji i gradu, ne bi bilo čudno, ali je često reč o učenicima iz iste škole – kaže Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje i kulturu.

 

Uvođenje mađarskog kao obaveznog predmeta, u nastavni program koji pohađaju učenici čiji je maternji jezik srpski, verovatno će poboljšati sposobnost mladih da se sporazumevaju, ali da li će to biti dovoljno, unapred se ne zna. Zaključak se izvlači iz podatka da mađarski učenici srpski jezik imaju kao obavezan nastavni predmet, ali teško komuniciraju na njemu.

 

Subotička lokalna samouprava je pre tri godine Ministarstvu uputila zahtev za učenje mađarskog kao obaveznog predmeta, kako bi se predupredio komunikacijski jaz među mladima, ali odgovora nije bilo. Tom prilikom je navedeno da se mladi na treninzima i slobodnim aktivnostima sporazumevaju na trećem jeziku.

 

Ljubica Kiselički kaže da je greška napravljena onog trenutka kada je mađarski povučen iz obaveznog školskog programa jer fakultativno izučavanje jezika društvene sredine ne daje nikakve rezultate.

 

– Obnovili smo zahtev jer se izučavanjem jezika sredine uči tolerancija i suživot. Naši đaci na školskim hodnicima i treninzima pričaju na engleskom jeziku jer ne znaju mađarski, ili srpski jezik. To znači da se ne razumeju i ne doživljaju jedni druge bliskima – kaže Kiselički.

 

U Gradskoj upravi kažu da je Subotica multinacionalna sredina i da bi obrazovanje trebalo prilagoditi njenim specifičnostima. Zbog uvođenja neobaveznog učenja mađarskog jezika, u gradu u kojem 35 odsto stanovnika čine Mađari, znanje mađarskog jezika je ispod svakog nivoa.

 

– Obavezni smo da reagujemo na zahteve roditelja koji traže da njihova deca u školi uče jezik sredine. To se ne može faklutativno, već ozbiljnim pristupom predmetu i ocenjivanjem – dodaje pomoćnica gradonačelnika.

 

Sandra Š. Vukov, majka devojčice koja će sledećeg septembra krenuti u prvi razred osnovne škole, smatra da bi njena ćerka trebalo da nauči mađarski jezik, ali očekuje da i njeni vršnjaci koji uče na mađarskom nauče jezik zemlje u kojoj žive.

 

– Imala sam u školi obavezne časove mađarskog jezika i sada mi to mnogo znači. Volela bih da i moja ćerka nauči taj jezik, tim pre jer su nam prve komšije Mađari. Ako ostane da živi u Subotici, sigurno će imati više šansi da dobije posao, ako dobro poznaje jezik svoje sredine – kaže Vukov.

 

Izvor: BlicKOMENTARI

 1. Bivsi kaže:

  Ovde je prisutna zamena teza. Madjari zive u republici Srbiji i moraju da znaju jezik svoje drzave. Smatram je problem sto oni ne znaju srpski uprkos tome sto ga imaju kao predmet kroz citavo skolovanje. 

  Takodje, primetno je da Madjari znaju srpski, ali nece da ga koriste i prave se da ne razumeju.

 2. ja kaže:

  Slazem se s gospodjom Vukov  – dvojezicnost jeste bitna u Subotici. Ali mi nije jasan ovaj deo:“Zaključak se izvlači iz podatka da mađarski učenici srpski jezik imaju kao obavezan nastavni predmet, ali teško komuniciraju na njemu“. Tesko komuniciraju na jeziku drzave u kojoj zive? Kako ce sutra naci posao u istoj toj drzavi, ako ne govore jezik te iste drzave?

 3. emanuel kaže:

  1. Super inicijativa … ( pred izbore, ali ajde…)
  smatram da svi treba da znamo jezike sredine, cak sta vise i koji jezik pored nije problem… ( i ja znam madjarski)
  Relano … nije ni trebalo da se ukida…. 

  ALI

  2. Zasto se niko nikada nije pozabavio problemom da ti isti Mađari nauce jezik države u kojoj žive? ( ovo je samo moje pitanje) 

  jer imam dosta drugova, koji su imali „5“ iz Srpskog a beknuti ne znaju, ili da udjem u prodaVnicu i da pri tome zena na kasi ne zna srpski ?! … i mogu tako u krug …

 4. Anonimni kaže:

  Pre svega bi Mađari trebali da znaju srpski, ali, kada pomislim da broj Srba, Hrvata ili Bunjevaca koje znam, a koji su naučili mađarski jezik (a koji nemaju Mađare u samoj porodici) ne prelazi 5, moram da se složim sa ovim predlogom. Svakako, svaki novi jezik koji znaš te čini bogatijim 🙂

 5. suboticanka kaže:

  To sto ce Srbi uciti madjarski, nije na odmet-„koliko jezika govoris, toliko vredis“ ali to sto Madjari ne zele da govore srpski, to je vec diskutabilno.

 6. Bilo nekad kaže:

  Naša realnost je surova i bljutava i takav potez apsolutno neće doneti nikakav boljitak.

  Još u vrtiću deca se razvrstavaju na „parove razbrojs“. Mali Mađari na jednu, a mali Srbi (i ostali) na drugu stranu. Sa takvom imbecilnom politikom nema ni govora o nekakvom zajedničkom druženju, prijateljstvu ili razumevanju…

  Mali Mađari (Srbi, Hrvati i ostali) pohađaju školu na svom maternjem jeziku, kako  osnovnu tako i srednju, što  sa jedne strane  i nije loše, ali tako „svaka vaška ostaje obaška“… a to NIJE dobro!

  U takvim okolnostima nema iskrenog prijateljstva, drugarstva, razumevanja i uvažavanja. Slika je sasvim dugačija ako su deca zajedno od malih nogu. Ako zajedno proživljavaju istu sreću, istu tugu ili iste ljubavi oni nikada nećete biti pravi i iskreni prijatelji nego samo obični znanci i poznanici…

  Zbog toga sam protiv obaveze učenja jezika u školi.

  Koga silom u crkvu teraju taj Boga ne moli…

 7. samotnik kaže:

  Dvojezicnost je jedna od stvari sa kojom Subitica moze da se pohvali. Malo su mi cudni ljudi koji su propustili da nauce jezik sredine, ali ajde. Doduse zivot mi je bezbroj puta dokazao, da ljudima koji zele da se sporazumeju jezik i nije tako vazan. A kako ce se neko zaposliti ako ne prica jezik sredine u kojoj zivi? Pitajte nase gastrbajtere koji zive i rade u Danskoj, na primer.

 8. amacak kaže:

  Samo učenje u školama nije dovoljno da se jezik nauči mada bolje i to nego ništa kao do sada. Srpski je obavezan u mađarskim odeljenjima pa ga mnogi nisu naučili. Ja sam imao obavezni mađarski jezik od 4. osnovne do 2 srednje i nisam naučio dobro, razumem dosta a govorim gore od Tarzana.

  Trebalo bi uvesti više mešovitih odeljenja u vrtićima jer deca uče jezike bez napora. Nisam bio i ne znam sigurno ali navodno su Švajcarskoj koja je trojezična zemlja svi vrtići takvi. 

  Takođe, ja sam 3 godine pokušavao da upišem ćerku na neki kurs mađarskog za decu ali nisam našao nijedan. Na radničkom univerzitetu sam video plakat i prijavljivao se dve godine ali nije nas bilo dovoljno prijavljenih. Sada ide na mađarski u školi, 1 sat nedeljno ali nije održano više od 60% časova i efekat je slab. Da je bilo više reklame i propagande na tu temu kao oni plakati o suživotu i toleranciji koji su se povremeno pojavljivali možda bi bar mi koji smo bili za to zaintertesovani imali više uspeha.

 9. kalimero kaže:

  ja:

  Slazem se s gospodjom Vukov  – dvojezicnost jeste bitna u Subotici. Ali mi nije jasan ovaj deo:“Zaključak se izvlači iz podatka da mađarski učenici srpski jezik imaju kao obavezan nastavni predmet, ali teško komuniciraju na njemu“. Tesko komuniciraju na jeziku drzave u kojoj zive? Kako ce sutra naci posao u istoj toj drzavi, ako ne govore jezik te iste drzave?

  Poštovani ! Ja lično mislim da niste u pravu jer svojedobno kad sam ja išao u školu Srpsko hrvatski jezik je u Subotici bio jezik sredine a ne Mađarski . Moja mater me upisala u srpski razred da redovno naučim srpsko hrvatski jezik u ovom trenutku govorim o Subotici ne o državi Srbiji a mislim da nikad nije na odmet da čovek zna nekolioko jezika . Nikom neće ni dlaka sa glave faliti ako zna i Mađarski . Tu smo u istom vedru pod istim nebom lepo bi bilo i da se razumemo zar ne ? Ja kao Mađar kako bi upoznao moju suprugu koja je Srpkinja iz Bele Crkve da nisam znao Srpski ??? S poštovanjem !

 10. Relja kaže:

  A hoce li u Segedinu biti obavezno ucenje srpskog jezika? cisto da bi se sverceri mogli sporazumevati kada odu preko . .

 11. Kirdžijaš kaže:

  Triba učit madžarski.To nemož bit nikom loše.Ako kogod zna divanit madžarski ne znači da će se pomadžarit jel ne znam šta.Ovake višenacionalne sridine daju čoviku prednost da nauči i štogod što drugi ne mogu pa zašto to ne iskoristit?Samo,onda to triba ozbiljno svatit,a ne da profesor cili sat divani samo s onim učenicima koji i kod kuće divane madžarski,a ostalima zbog politički razloga samo poklanja ocine.

 12. Milutin kaže:

  Ja živim u Republici Srbiji. Znam srpski jezik, pričam sprskim, pišem srpskim. Išao sam na VTŠ, živeo u Subotici.

  Niko me ne bi naterao na nešto što ne želim. Ako neko ne želi da nauči mađarski jezik, neće ga ni obavezna slušanja tog predmeta, naterati da ga nauči. Tako, isto važi i za srpski jezik.

  Ako se sporazumevaju na engleskom,neka se i sporazumevaju na njemu. I jedni i drugi su dovoljno „naoštreni“ jedni na druge, zbog viševokevnih trvenja zbog kojekakvih gluposti.

  Jedino, na kraju, ne treba zaboraviti da je Subotica u sastavu Republike Srbije.

   

 13. dobola kaže:

  ja:

  Slazem se s gospodjom Vukov  – dvojezicnost jeste bitna u Subotici. Ali mi nije jasan ovaj deo:“Zaključak se izvlači iz podatka da mađarski učenici srpski jezik imaju kao obavezan nastavni predmet, ali teško komuniciraju na njemu“. Tesko komuniciraju na jeziku drzave u kojoj zive? Kako ce sutra naci posao u istoj toj drzavi, ako ne govore jezik te iste drzave?

   

 14. ja kaže:

  @kalimero

  Postovani kalimero, podrzavam u svakom slucaju inicijativu da ostali (pored Srba u Subotici zive i mnogi drugi ne-Madjari) uce madjarski. Ono sto ne razumem je obrazlozenje da treba da ga uce da bi mogli da se sporazumevaju s Madjarima, kojima je problem da nauce srpski! Ovo kao kad biste Amerikance u Miami-ju terali da uce spasnki, da bi mogli da razumeju Kubance koji ne mogu (ne zele) da nauce engleski!

 15. gost kaže:

  ovo samo dokazuje da nema suzivota nego dva paralelna zivota. nikad ova dva drustva nisu bila dalja jedno od drugog… nije samo znanje jezika problem. mislim da skoro nista ne znaju o jedno drugom… koliko srbi znaju madjarskih izvodjaca, i cak i obrnuto, madjari nekih srpskih… pa ni ne gledaju televizjske programe jedno drugih. jos u subotici djene djene, a po selima je katastrofa. sa obe strane…

 16. BJ kaže:

  Amacak,(naravno u sali sve) nemojte se sekirati da govorite losije madjarski od Tarzana,kad se zna da najpupularniji Tarzan,Weismuller, bio u stvari madjar, iz Banata…mada to on pokusao i da krije kasnije.

 17. kalimero kaže:

  ja:

  @kalimero

  Postovani kalimero, podrzavam u svakom slucaju inicijativu da ostali (pored Srba u Subotici zive i mnogi drugi ne-Madjari) uce madjarski. Ono sto ne razumem je obrazlozenje da treba da ga uce da bi mogli da se sporazumevaju s Madjarima, kojima je problem da nauce srpski! Ovo kao kad biste Amerikance u Miami-ju terali da uce spasnki, da bi mogli da razumeju Kubance koji ne mogu (ne zele) da nauce engleski!

  Poštoštovani ! Molio bih vas da se ne upoređuje Američko vaspitanje sa Srbijom jer nema nikakve zajedničke tačke ! A da silom zakona da naterate nekoga da uči neki jezik to je isto glupo ako dotični neće sam da nauči bilo Srpski bilo Mađarski onda je izuzetno da nekažem glup jer u našoj sredini POŽELJNO je znati barem ova dva jezika ! Ja lično govorim nekoliko jezika i ponosan sam na to ! Po vašim navodima i Engleski jezik bi trebali deca da uče fakultativno jer ovo je Srbija i tu nema Engleza ! Zar ne ?? Pozdrav !

 18. samotnik kaže:

  @Kalimero
  Malkice ste se zbunili. Ako ste Srpsko-Hrvatski jezik ucili kao maternji, onda ste madjarski ucili kao jezik drustvene sredine. Generacijama ispred mene je bio obavezni predmet( ocena ulazila je u prosek), a moja generacija i generacije posle mene, Madjarski su ucili fakultativno(ocena nije ulazila u prosek). Naravno jezik se ucio manje u skoli a vise po ledinama i ritovima. Posto nismo znali u to vreme da je nacionalizam vazniji od fudbala, ili od kosarke na primer. Pa ako je Joska bolje igrao od Milana uzimali smo Josku u tim, a kroz igru su se stvari brzo ucile. Dati nekom mogucnost da uci na svom jeziku i mogucnost da neguje svoju kulturu, ne znaci udaljavanje dveju zajednica. Naprotiv izjednacavate je sa svojom zajednicom jer joj dajete ista prava koja imate i vi. Sve sto treba zaleciti posledice koje je naneo malogradjanski nacionalizam u proteklim godinama. I da ja sam protiv da se u skolama uvedu obavezni predmeti jezika drustvene sredine.Za fakultativno ucenje sam za.

 19. kalimero kaže:

  Nikakve zablude nema poštovani ! Moj matenji jezik je bio Mađarski a jezik sredine mi bio Srpsko Hrvatski jer svojedobno se moralo učiti i Srpski i Mađarski . U mnogim stvarima što ste pisali slažem sa vama ali ako Mađarsko dete možete primorati da uči Srpski onda ….ja moje dete teram da uči oba jezika podjednako kako bi prosperirao u svakoj sredini i ponosan sam na to kao podjednako što sam Subotičanin gde sam rođen ali igrom politike su u ovaj grad useljeni neki koji nemaju pojma o našoj kulturi i ne poštuju i poštuju samo svoje i ništa više . Pozdrav !

 20. Bulevar kaže:

  Separacija i segregacija kao strategija pojedinih manjina ( a nekima je to izgleda strateška orijentacija ) vodi na lošu stranu. Negovanje kulturnog i nacionalnog identiteta, čuvanje  svih vrednosti i njihovo unapređivanje za svaki kolektivitet je cilj koji svako društvo treba da podržava i svaka državna zajednica  mora i politički i materijalno da podupire i omogućava. Nadam se da tu postoji civilizacijski konsenzus.

  Međutim, da li ti kolektiviteti koji svoje čuvaju i poštuju ( u tuđe se ne mešaju ) moraju istovremeno da imaju u vidu da moraju da čuvaju veze sa drugim kolektivitetima i sa drugim kulturnim entitetima jer se na taj način čuva i razvija struktura šire zajednice. Šta je , Subotica na primer, ako ne postoji  dobra potpuna horizontalna i vertikalna povezanost  nacionalnih i kulturnih zajednica u njoj. Ako svako ima svoje škole, svoja pozorišta, svoje muzeje, svako ima svoj jezik i ne poznaje  jezik onih drugih, pa onda svako bude imao svoj aitobus, svoju prodavnicu, kafanu, pijacu i na kraju svoje groblje.

  Sve mi nešto taj prizor liči na neku savanu u kojoj ptice obaška žive od porodice mačaka, ove opet nemaju veze sa insektima koji se ne mešaju sa ribama, a njih ne interesuje svet mikroorganizama. Evolucija je htela nešto drugo pa je načinila neka društvena bića kojima je  usadila potrebu za interakcijom. Politika manjina da su skoro same sebi dovoljne se protivi energiji prirodne evolucije – mislim ja.

  Ako se udaljimo od tog terena i dođemo na ovaj akutuelni politički onda svakako da je pitanje jezika i interakcije kulturnih entiteta u Subiotici posebno izoštreno u slučaju mađarske populacije.To je uslovljeno ( verujem, pre svega)  prirodom jezika. Na jednoj strani je konglomerat etničkih zajednica  koje karakteriše slovensko poreklo  jezika a na drugoj strani ( skoro usamljeno) stoji mađarska zajednica. U malim sredinama kao što su Srbija, Rumunija, Slovačka,Hrvatska i znatno slabije u Sloveniji i Austriji kroz razne  mehanizme političkog uticaja taj usamljeni entitet insistira na svom identitetu i na žalost udaljava se od zajednice.

  Otežana fizička komunikacija u kojoj je bilo reči u predhodnim tekstovima je samo jedna o manifestacija segregacije i separacije.

  Taj proces separacije i nacionalne segregacije koji sada ima već oštre konture je u čistoj kontradikciji sa  političkim stavom partija koje se zalažu za ulazak u EU. Na jednoj strani etnoegoizam u gradu i državi kao primarnoj političkoj zajednici a na drugoj strani težnja ka „zadrugarstvu“ u EU ne deluje  kao zdrav i održiv i iskren stav. Ne verujem da je to normalno i iskrenio ponašanje.

  Nisu krivi samo oni koji se odvajaju, deo odgovornosti pripada i onima koji ih guraju od sebe. Najgrublju manifestaciju predstavlja grubo, rigidno i egoistično izbacivanje političkih predstavnika Mađara iz lokalnih struktura vlasti. Čuvari vlasti su Mađare  kaznili izbacivanjem iz lokalne vlasti, a na nivou države su ih držali uz sebe  jer su im trebali i uspeli su kod ostalih Mađara da probude osećaj žrtve. Uspeli su da ih ponovo vrate u formaciju koja je spremna za odbranu, u tabor koji, evo vidimo, ima jezički šanac oko sebe, samo još treba da se napregnemo pa da čujemo kako iz toh nacionalnog „utvrđenja“ kolektivna mantra o stradanju i podnošenju nezaslužene žrtve. Kao rezuktat takvog kolektivnog osećanja dolazi homogenizacija, a ona se spoljnoj zajednici pokazuje i kroz to jezičko nedodirivanje ali vidi se i statistički  –  na izborima. Mala praktična demonstracija je izvršena na izborima za mesne zajednice ali tek dolaze pravi izbori. Na bilo kojem jeziku da ih vladari zovu u svoj tabor Mađari će glasati onako kako „unutrašnji zov“ bude diktirao. Izuzetke koji razumeju samo jezik novca ne računam .

 21. samotnik kaže:

  Moja greska, nesporazum je, sto sam mislio da ste isli u SH razred. doduse za vas je vazilo isto samo vam je maternji Madjarski a ucili ste SH kao jezik drustvene sredine. Ja sam protiv svake vrste prisile. Dakle i deca koja pohadjaju skolu na Madjarskom bi isto fakultativno trebala uciti Srpski jezik. Jer kao sto je neko ovde unazad primetio „Koga silom u crkvu teraju taj Boga ne moli…“  Na zalost kulturu je preuzela malogradjanstina pa sve sto je pozitvno bilo u zajednickom zivotu su nasli nacin da obezvrede ili sruse sa svojim novokomponovanim razmisljanjem. Mi sitni ljudi gledamo prakticnu stranu zivota „ako si dobar covek cenim te ako nisi.., pa zvao se ti Pista, Jaso ili Jovica“ Pa mi se cini da zajednicki zivot na ovim prostorima i nadalje ima perspektivu!!!

 22. Anonimni kaže:

  zivimo u SRBIJI!Jezik treba da svako zna srpski,a zivimo i u pogranicnoj zoni Madjarske i svaki pametan covek bi iskoristio tu prednost zbog sebe da nauci i madjarski kao sto sam ga i ja naucila, a da ne kazem da sam dosla iz SRBIJE centralne,i svojoj deci govorim da iskoriste tu prednost koju im ova sredina pruza,za ostale ljude koji ne misle slicno nemam komentar,ali da u Srbiji ljudi koji zive i stvaraju ne znaju pricati srpski jezik, to je STRASNO,ONI TREBA DA SE SELE IZ OVE DRZAVE

   

 23. Lansky kaže:

  Niko ne mora da zna ni jedan jedini jezik, može da bude mutav, gluv, slep…Svako ima pravo da ćuti. Jedino je pitanje kakav će mu život takvom biti.
  Pojedinima učenje jezika ide teže nego drugima. Npr Njegovo Veličanstvo Prestolonaslednik Aleksandar, već dve decenije uči Srpski pa vidimo dokle je stigao.
  Nije ni toliko glup, nije i da nije hteo ili bio lenj. Neko bi za to vreme naučio kineski unazad, a nekom jednostavno ne ide.

 24. saasaa kaže:

  Jel se u Segedinu uci Srpski jezik u skolama? Jel postoje predavanja na Srpskom jeziku,radio,televizija…? U zemljama u okruzenju gde su Srbi u vecem % jel imaju sva ova prava?!

  Za mene je veca sramota kada dodjes u zdravstvanu ustanovu i ne znas jezik zemlje gde si rodjen (ili neces da znas – a hoces da se lecis) nego kada neko ne zna jezik manjine!

  Ili je sve ovo igra politicara pred izbore koje ne zanima ni jezik ni kultura a kamoli necije misljnje  jer sve rade kako hoce!!!

 25. samotnik kaže:

  Imate u Budimpesti gimnaziju na Srpskom jeziku. Bez obzira dali neko prica Srpski, Madjarski, jezik znakova…. Ako radi u ovoj drzavi placa poreze dakle finansira drzavu!!  I sa time uziva sve pogodnosti koja ova drzava moze da mu pruzi. E sada posto mi slabo sta dobijemo od drzave natrag, to je druga prica. Elem, zasto Srbija ne bi bila u necemu prva u svetu? Zar moramo da kopiramo uvek druge? Pitanje dali bi nasa vlast da hoce mogla pozitivno da iskoristi sto dozvoljava Npr Hrvatskoj deci da pohadjaju skolu na svome jeziku? I na primer pred svetskom javnoscu zatrazila od Hrvata da omoguce Srpskoj deci kod njih ista prava?

 26. Ajd jos jednom. kaže:

  Ja na zalost trenutno ne zivim u Srbiji nego u jednoj od „najrazvijenijih“ demokratija u svetu gde zivi izuzetno veliki broj raznih etnickih grupa. Ova problematika je veoma elegantno resena.

  Zelite li obrazovanje na svom jeziku?

  Kupite plac, izgradite zgradu, registrujte obrazovnu ustanovu, obezbedite sertifikovani nastavni kadar i pomocno osoblje, SERTIFIKUJTE plan i program u skladu sa zvanicnom drzavnom politikom, dobijte odobrenje za rad i onda lepo otvorite skolu. NARAVNO sve o svom trosku!!! Drzava je duzna da obezbedi obrazovanje na jednom jedinom sluzbenom jeziku. I NIKO se ne buni. Naravno, da ce onda skolarina morati da bude preko 5000 eura godisnje po uceniku da bi mogli opstati na trzistu i sve to finansirati ali to je cena skolovanja na svom jeziku u savremenom demokratskom uredjenju.

 27. saasaa kaže:

  Postoji i u Bg srednja skola na Madjarskom jeziku,ali to nije to! Nametnuli su nam da kopiramo druge! Po svemu kopiramo i radimo sta nam drugi kazu! Kada smo bili drugaciji nismo valjali nikome…  Ali zakon nije isti za sve,ni na ovim malim „gradskim“ nivoima niti za Srbiju kao drzavu i naciju!

  Ja sam ucio Madjarski 8 god,ali kada predjem preko mogu da se obrnem na glavacke ako ne znam da kazem na Madjarskom sta mi treba necu biti usluzen! Jel treba tako i ja da se postavim?! I zasto se samo kod nas (e tu smo prvi u svetu) vecina nema demokratska prava da kaze sta misli i odluci nego manjina moze da uslovljava i ucenjuje?!!

 28. Bulevar kaže:

  Meni se čini da se ovde povela rasprava oko toga što Srbi i Mađari u školama komuniciraju ( kada, koliko, kojim povodom to je druga tema ) koriste engleski jezik. Nije bilo pitanje da li Mađari imaju škole na maternjem jeziku jer to valjda i nije sporno. Država je  svoj dug odužila i odužuje ga stalno jer joj je natovaren taj kompleks da je ona tlačitelj manjina. Zato je valjda i dala nacionalnim savetima autonomiju tog nivoa koji imaju.

  Ovde je pitanje da li je država napravila uslove da manjine koriste i sva prava koja se tiču obrazovanja koja imaju pripadnici ostalih etničkih zajednica . Prosto: mogu li Mađari da idu u Srpske škole ?

  Mogu ili ne mogu pod istim uslovima kao Srbi ?

  Da li oni uče te škole ili ne uče ?

  Mogu li u školama koje uče na svom jeziku da uče srpski jezik ?

  Mogu ili ne mogu ?

  Meni se čini da mogu da uče  i na srpskom i na mađarskom jeziku. Mogu i Srbi da uče na jednom ili na drugom ili na oba ako hoće.

  Ko je pametan pa koristi priliku naplatiće to kroz karijeru jer  uvek će imati adut više od onih autista koji misle  da im je dosta samo maternji jezik. Moj brat koji ne govori mađarski , a živi u Kečkemetu je invalid ali nije ga osakatio Orban nego je on sam sebi posekao jezik i nema pravo da kuka na svoju poziciju. Molim lepo.

  Ako neko ko ovde živi i ima mogućnost – stvorene sve uslove da se obrazuje da bi funkcionisao u ovim okolnostima i neće ta pravila igre, gubi pravo na reklamaciju. Doviđenja! Onaj ko hoće da se obrazuje  pod tim uslovima i konkurše odnosno aplicira i bori se za mesto pod suncem iako pripada manjini još kako će imati prednost u odnosu na „momka iz većine“ ! Neka “ većinac“ ide na miting , neka protestuje, društvo u tržišnom ambijentu traži mačku koja ima veće brkove i bolje lovi. Doviđenja! Molim lepo.

 29. saasaa kaže:

  O tome se radi,slazem se u potpunosti!

 30. jasso kaže:

  Procitao sam sve komentare oko ovog pitanja,sve je to u redu,ni ja nemam nista protiv da i moji unuci uce pored srpskog i druge jezike,pa i madjarski jer zivimo blizu granice sa Mdjarskom,pa ce im verovatno u zivotu trebati i znanje tog jezika,a i nije sporno to dali ce to biti obavezan predmet ili samo fakultativni nacin ucenja ,ovde je jedino sporno to,sto ste razvezli tu u komentarima svasta,od amerike pa do jos kojikakvih destinacija,ali svuda tamo moras da znas jezik zemlje u kojoj zivis da bi uradio bilo sto u svom zivotu,tako da jedini problem je ovde kod nas taj,DA MADJARSKA DECA A I POJEDINI I ODRASLI NISU NAUCILI ILI NECE DA GOVORE JEZIK ZEMLJE U KOJOJ ZIVE TO JEST SRPSKI,pa ispada da sva ostala deca treba da uce madjarski da bi mogla da komuniciraju sa njima i to u svojoj sopstvenoj drzavi gde je SRPSKI zvanicni jezik drzave,a i interesantno je da niko drugi od nacionalnih manjina ne pravi problem nego samo madjari.

 31. kalimero kaže:

  :

  zivimo u SRBIJI!Jezik treba da svako zna srpski,a zivimo i u pogranicnoj zoni Madjarske i svaki pametan covek bi iskoristio tu prednost zbog sebe da nauci i madjarski kao sto sam ga i ja naucila, a da ne kazem da sam dosla iz SRBIJE centralne,i svojoj deci govorim da iskoriste tu prednost koju im ova sredina pruza,za ostale ljude koji ne misle slicno nemam komentar,ali da u Srbiji ljudi koji zive i stvaraju ne znaju pricati srpski jezik, to je STRASNO,ONI TREBA DA SE SELE IZ OVE DRZAVE

  Ne mogu da pišem poštovani jer mi ne dozvoljava vaš stav prema manjnama koji su ne svojom voljom ostali pod okriljem neke države koja važi najviše za Vojvodinu .Mislim da niste upoznati sa istorijom ovog dela SRBIJE i lupate tu neke seobe !! Mislim da tako nešto možete da kažete tamo odakle ste došli ! Mi smo svoji na svome a vi??? Sa vačim malograđanskim ispadima nanosite samo sramotu i Srbiji a pogotovo Vojvodini!! Ko nije kući može slobodno da se vrati svojoj kolevci. Ja sebe smatram pre svega Vojvođaninom a ne bi nikog da teram da se seli mada ima ih dosta i napominjem da sam ponosan na to da sam odrastao sa svima koji žive na ovim prostorima Mađarima, Srbima ,Bunjevcima itd.

 32. saasaa kaže:

  saasaa:

  O tome se radi,slazem se u potpunosti!

  Ovo se odnosilo na sve sto je napisao „Ajd jos jednom“!

  A sa „bulevarom“ se slazem samo toliko da imaju prava da uce i rade isto sto i svi a ne da se otvararaju zasebna odeljenja sa zasebnim nastavnicima nego da slusaju,pisu i uce isto sto i mi!

  Ja cu da se borim za mesto pod suncem na svom jeziku (bogatiji sam ako znam vise jezika,ali to je moje bogatstvo i moj problem) jer posto svi „trcimo“ u EU nigde ne prilagodjavaju jezik i skolstvo po jezicima kojim se pricaju nego po uslovima koje postavlja ta drzava.

  A igrom slucaja radim i saradjujem sa firmama po Evropi i kuda god su me zvali da radimo niko ne spominje manjinske jezike kao prednost,samo se Eng racuna! Jer po tome sto Vi kazete u Nemackoj bi muslimani trebali da imaju velika prava,Alzirci u Francuskoj,a bio sa njima,radio i svi se prilagodjavaju maticnoj drzavi bez obzira sto su tamo rodjeni i pricaju svoj jezik,prvi jezik se zna sta je!

  Ne radi se ni o cemu drugome nego samo o pravilima! A posto danas pise pravila ko kako hoce i kako bi se kako drugima dodvorio tu smo gde smo!!!

 33. amacak kaže:

   

  jasso:


  ovde je jedino sporno to,sto ste razvezli tu u komentarima svasta,od amerike pa do jos kojikakvih destinacija,ali svuda tamo moras da znas jezik zemlje u kojoj zivis da bi uradio bilo sto u svom zivotu,tako da jedini problem je ovde kod nas taj,DA MADJARSKA DECA A I POJEDINI I ODRASLI NISU NAUCILI ILI NECE DA GOVORE JEZIK ZEMLJE U KOJOJ ZIVE TO JEST SRPSKI,pa ispada da sva ostala deca treba da uce madjarski da bi mogla da komuniciraju sa njima i to u svojoj sopstvenoj drzavi gde je SRPSKI zvanicni jezik drzave,a i interesantno je da niko drugi od nacionalnih manjina ne pravi problem nego samo madjari.

   

   

   

  Ja sam naveo da sam aktivno pokušavao da naučim ćerku mađarski godinama. Išla je u mešovitu srpsko-mađarsku grupu u vrtiću, tražio sam (i nisam našao) dečiji kurs i na kraju sam postigao da na moje insistiranje da sa drugaricama koje znaju mađarski pruža otpor, jednostavno neće da se trudi kada može da postigne sve i sa srpskim. Pouka: ako se propusti prvih sedam-osim godina života kada se jezik usvaja prirodno, ako ima odakle, postaje sve teže i zahteva napor. Već je napisano, taj napor je različit, nekom ide lako  a nekom skoro nikako. Ako ja posle svega dobijam otpor da dete govori mađarski onda je i „sa druge strane“ verovatno slično.

  Deca iz pretežno mađarskih sredina nemaju odakle da usvoje jezik u ranoj mladosti jer se sa njime i ne sreću. Deca iz mešovitih sredina mogu da se nađu u situaciji da jednostavno ne sreću nikoga od koga bi mogli da nauče srpski.
  Teoretski, roditelji od kojih bar jedan zna srpski mogli bi od rođenja deteta da podele uloge i komuniciraju sa njim na oba jezika. Problem je kolosalna upornost i količina energije potrebna za tako nešto. Malo popuštanje i dete kada oseti da ne mora više neće da da se trudi. Retko ko ima energije, čak i ako je svestan problema i voljan da ga reši, da tera tako godinama.

  Kada dođu do školskog doba a ne znaju srpski učenje istog školi daje ovo što sada imamo, dakle ne zadovoljava. Pri tome, mnogo veći je pritisak na mađare da nauče srpski nego obrnuto i, procentualno, mnogo više ih i zna nego obrnuto. Kada je tako, onda će uvođenje obaveznog mađarskog u srpska odeljenja dati još lošije rezultate jer se sve može završiti i na srpskom i neće rešiti problem.

  Ono što može da se uradi je da se uvede obavezan ozbiljan kurs mađarskog u škole i organizuje što više mešovitih grupa još u vrtiću. Onda će vremenom problem da se smanji i ako bude sreće, nestane.

 34. sima kaže:

  Kao prvo uslovljavanje mi nije dobar put ka ostvarivanju bojih komunikacija.
  Kao drugo mislim da je svrsishodnije da jezik sporazumevanja u okviru jedne zemlje bude njen zvanični jezik u ovom slučaju srpski, jer odnos nacija i nacionalnosti je podložan promenama tokom godina,pa ispada da se mora učiti jezik one manjine koja u tom aktuelnom trenutku ima najveći procenat. Moglo bi se polemisati i zašto je redovno reč manjine jednaka mađari a ne i neke druge u Subotici prisutne manjine. Za kraj ako neko interno želi, može da nauči bilo koji jezik t je njegovo pravo i bogatstvo. I molim vas bez bespotrebnih nacionalističkih ispada sa bilo čije strane.

 35. saasaa kaže:

  jasso:

  Procitao sam sve komentare oko ovog pitanja,sve je to u redu,ni ja nemam nista protiv da i moji unuci uce pored srpskog i druge jezike,pa i madjarski jer zivimo blizu granice sa Mdjarskom,pa ce im verovatno u zivotu trebati i znanje tog jezika,a i nije sporno to dali ce to biti obavezan predmet ili samo fakultativni nacin ucenja ,ovde je jedino sporno to,sto ste razvezli tu u komentarima svasta,od amerike pa do jos kojikakvih destinacija,ali svuda tamo moras da znas jezik zemlje u kojoj zivis da bi uradio bilo sto u svom zivotu,tako da jedini problem je ovde kod nas taj,DA MADJARSKA DECA A I POJEDINI I ODRASLI NISU NAUCILI ILI NECE DA GOVORE JEZIK ZEMLJE U KOJOJ ZIVE TO JEST SRPSKI,pa ispada da sva ostala deca treba da uce madjarski da bi mogla da komuniciraju sa njima i to u svojoj sopstvenoj drzavi gde je SRPSKI zvanicni jezik drzave,a i interesantno je da niko drugi od nacionalnih manjina ne pravi problem nego samo madjari.

  Slazem se u potpunosti!

 36. saasaa kaže:

  sima:

  Kao prvo uslovljavanje mi nije dobar put ka ostvarivanju bojih komunikacija.

  Kao drugo mislim da je svrsishodnije da jezik sporazumevanja u okviru jedne zemlje bude njen zvanični jezik u ovom slučaju srpski, jer odnos nacija i nacionalnosti je podložan promenama tokom godina,pa ispada da se mora učiti jezik one manjine koja u tom aktuelnom trenutku ima najveći procenat. Moglo bi se polemisati i zašto je redovno reč manjine jednaka mađari a ne i neke druge u Subotici prisutne manjine. Za kraj ako neko interno želi, može da nauči bilo koji jezik t je njegovo pravo i bogatstvo. I molim vas bez bespotrebnih nacionalističkih ispada sa bilo čije strane.

  Ja se izvinjavam ako sam nekoga uvredio samo zastupam stav da hocu u svom gradu,u svojoj drzavi da pricam svojim jezikom i da nemam problem sa tim hoce li me neko razumeti ili nece. Kad promenim sredinu prilagodjavam se a ne namecem svoje.

  Jasso je lepo to napisao. Svako ko hoce neka „radi“ na sebi,neka uzi jezik koji hoce… Pa makar to bio i Kineski jer ce za 10-ak god biti sveski jezik 🙂

 37. Anonimni kaže:

  Quot lingua calles, to homines vales

 38. Bulevar kaže:

  @Kalimero

  pod gornjim imenom je napisano izmeđun ostalog: „…Ne mogu da pišem poštovani jer mi ne dozvoljava vaš stav prema manjnama koji su ne svojom voljom ostali pod okriljem neke države koja važi najviše za Vojvodinu .Mislim da niste upoznati sa istorijom ovog dela SRBIJE i lupate tu neke seobe !! Mislim da tako nešto možete da kažete tamo odakle ste došli ! Mi smo svoji na svome a vi??? Sa vačim malograđanskim ispadima nanosite samo sramotu i Srbiji a pogotovo Vojvodini!! Ko nije kući može slobodno da se vrati svojoj kolevci. Ja sebe smatram pre svega Vojvođaninom a ne bi nikog da teram da se seli mada ima ih dosta i napominjem da sam ponosan na to da sam odrastao sa svima koji žive na ovim prostorima Mađarima, Srbima ,Bunjevcima itd…“

  Pa dobro Kalimero, ti misliš da je neko pomerio granicu pa teritorija sa stanovništvom upala u neku drugu državu za koju bi se reklo da baš i nije neka. Nisam siguran da su tako mislili tvoji preci dok su slušali radio ( jugoslovenski) ’56. i kasnijih godina, dok su vozili tristaća 65. slušali rok i “ furali“ farmerke i odlazili u Segedin kao perverzni baroni liberalnog  socijalizma. Onda je došlo vreme pa su se stvari okrenuli i da ne ređam  kako su se smenjivala osećanja.

  Zaključujem iz dela tvog teksta na koji reagujem, (neke delove potpuno prihvatama pa  sa njima  ne polemišem ) da bi trebalo političku podelu Evrope trebalo resetovati na period  pre 1914. i onda bi valjda svako bio na svome. Možda grešim ali na to mi miriše ovajk  tvoj citirani pasus. Antitrianonska ideja vapi za tim da se vratimo na crtu iz proleća 1914. godine.

  Zašto baš na tu crtu. Šta ako nekome padne na pamet da se vrati još dalje dok su Sloveni bili u dolini Dnjepra i Dnjestra, a Huni negde u pećinama Mongolije. Neko bi možda navijao da se za „nulto“ stanje proglasi vreme kada su Sloveni već uveliko formirali svoje naseobine ovde , a huni tek krotili divlje konje i spremali se da potraže  neki teren koji je za razliku od mongolije podnošljiv za život.

  Navodim neke podatke koji su krajnje relativni da bih došao do glavnog pitanja: nije li štetno, ubitačno za budućnost civilizacije to licitiranje ko je prvi stigao. Nije li ubitačna segregacija i separacija ? Nije li već očigledno da takvo opredeljenje ne može večno da traje.

  Zar ljudi koji pristaju na tu vrstu svilenog nacionalizma ne vide da je većina njih samo vojska koji trpi, pati i gladuje dok njihovoj nacionalnoj eliti cveta napredak jer na etnoegoizmu grade etno-biznis kao jedan iod najprofitabilnijih poslova u Srbiji .

 39. Ajd jos jednom kaže:

  kalimero:

  Ne mogu da pišem poštovani jer mi ne dozvoljava vaš stav prema manjnama koji su ne svojom voljom ostali pod okriljem neke države koja važi najviše za Vojvodinu .Mislim da niste upoznati sa istorijom ovog dela SRBIJE i lupate tu neke seobe !! Mislim da tako nešto možete da kažete tamo odakle ste došli ! Mi smo svoji na svome a vi??? Sa vačim malograđanskim ispadima nanosite samo sramotu i Srbiji a pogotovo Vojvodini!! Ko nije kući može slobodno da se vrati svojoj kolevci. Ja sebe smatram pre svega Vojvođaninom a ne bi nikog da teram da se seli mada ima ih dosta i napominjem da sam ponosan na to da sam odrastao sa svima koji žive na ovim prostorima Mađarima, Srbima ,Bunjevcima itd.

  Pa ako su ne svojom voljom negde ostali BILO KADA, nakon toga su mogli svojom voljom da odu gde je bolje a ne da terorisu sledecih 100 godina na latentan nacin sve oko sebe (kao sto sam i ja na kraju napustio Srbiju zbog opste klime u gradu, u kojem sam rodjen i koji nije NISTA MANJE njihov nego MOJ, da nema bas puno posla ako ne znas NJIHOV jezik jer oni NECE, eto, da nauce jer su to NE SVOJOM voljom zadnjih skoro 100 godina… Ja mislim da je to samo jedna specificna vrsta drskosti koja ne postoji NIGDE u svetu osim u nekim krajevima Srbije, Rumunije i Slovacke… Madjari su lepo asimilovali ono malo Srba i Hrvata u Madjarskoj jos sredinom proslog veka i sad se busaju sa JEDNOM Gimnazijom na srpskom jeziku… Koliko ih mi imamo na madjarskom?

 40. gost kaže:

  ovde pisete da madjari ne uce srpski… a recimo nikom nije ni palo na pamet da su u vreme sfrj znali srpski i bili ponosni stanovnici drzave, a da poslednjih godina to nisu jer jednostavno ovu sramotu od drzave ne smatraju svojom? a kad su bili mobilisani u ratove 90tih nije bilo pitanja o znanju jezika… i to u rat protiv kojeg su oni i to debelo bili?

 41. kalimero kaže:

  Terorišemo?? Verovatno i na Kosovu su Srbi terorisali Šiptare kojih ima dva miliona a Srba 350.000. pa zati su morali da napuste vekovna ognjišta. Mislim da ste u velikoj nevolji kad tako nešto možete da kažete, manjine terorišu većinski narod interesantan stav ali ne ulazim u takve stvari! Mislim da svako treba da pogleda svoje izvode iz matičnih knjiga! Zašto?? Da vam objasnim Ja vodim predke sa OVIH prostora do sedmog kolena pa vas pitam ko treba da ide odavde?? Niko!!! Koje dobronamerno došao dobrodošao u svaka doba! Decu treba vaspitati da poštuju svaku naciju jer onda i samo onda će i sama biti poštovana to jedino zavisi od nas roditelja na kakav put ćemo izvest našu decu! A u Mađarskoj po mojim saznanjima živi nekoliko hiljada Srba a u Vojvodini ima 300.000 pa mislim da srazmerno ima i više škola!

 42. Ajd jos jednom kaže:

  Dragi kalimero,

  Lepo je videti da si ti jedan od tako lepo vaspitanih ljudi. Takodje je lepo i to sto ces i ti tvoju decu tako lepo da vaspitas da prebrojavaju krvna zrnca sebi i svojim poznanicima ili komsijama do sedmog kolena unazad dokle seze tvoja pamet… Blago drzavi dok je tako lepo vaspitanih ljudi. Sto se tice prebrojavanja mislim da bi trebao da krenes na nivou ulica i mesnih zajednica. Bice VAS vise na taj nacin… Arogancije VAM ne nedostaje bogu hvala.

 43. Ajd jos jednom kaže:

   

  gost:

  ovde pisete da madjari ne uce srpski… a recimo nikom nije ni palo na pamet da su u vreme sfrj znali srpski i bili ponosni stanovnici drzave, a da poslednjih godina to nisu jer jednostavno ovu sramotu od drzave ne smatraju svojom? a kad su bili mobilisani u ratove 90tih nije bilo pitanja o znanju jezika… i to u rat protiv kojeg su oni i to debelo bili?

   

   

  U vreme SFRJ su se PLASILI vlasti pa su ucili ko bele lale. Sada su se osilili pa se prave mutavi uz veeeliku podrsku maticne zemlje.

 44. samotnik kaže:

  Moram reci da da razlog koji je ovde naveden je van pameti i verovatno je biser ovih nasih politicara. No koliko ja vidim mi nemamo problem samo sa njima, nego i sa sopstvenim komsijama. I ako se ovako nastavi jaz medju nama ce biti sve veci i veci. I onda ce se desiti ono sto je g. Bulevar predvideo, zatvaranje u male etnicke skupine…. Jer smo zbog kratkovidosti i ostrascenosti raznim glupostima zaboravili da onaj Madjar(Srbin) zivi tik pored nas, radimo jedno pored drugih…. Da zvanican jezik kod nas je Srpski(kao u Madjarskoj Madjarski) ali bas nigde ne pise da morate i da ga govorite, Kao sto nemorate znati ni Madjarski da biste ziveli tamo. Za sluzbene poslove ce te uzeti tumaca i problem je resen. Sto se tice selenja na zalost vremena su trusna. Pa se desi da promenite drzavu i sedeci u fotelji bez putovanja. Sto se tice nerazumevanja nekog u zajednickoj drzavi i  ako Madjarski znam, ja tesko razumem ljude koji zive u okolini Vranja. Pa mi eto to nesmeta. Kao sto ni njima nesmeta kada ih zamolim da mi ponove sto su rekli ‘samo ovaj put sporije’. Uglavnom se nasmeju i ponove. I gle cuda jezicki jaz je koliko toliko preskocen. Dakle mi koji volimo ovaj prostor, ovaj grad i zelimo da zivimo ovde, bez obzira pod kojom zastavom to bilo. Jesmo osudjeni da zivimo jedno pored drugih. I ako je prvi korak za prevazilazenje jaza izmedju nas ucenje jezika. Ja sam taj korak vec nacinio i siguran sam da su i drugi(koji vec nisu) spremni na to. I da voleo bi da taj Madjar,Bunjevac, Hrvat uziva bas ista prava kao i ja. Ako je to u nekoj drugoj drzavi drukcije reseno,pa po meni su lose (polovicno) resili problem.

 45. Građanin kaže:

  Ja sam mađar i ponosim se time. Da sam srpski jezik učio samo u školi, verovatno ne bih umeo ni ovaj komentar da napišem. Meni je najviše pomoglo što sam se kao klinac družio sa srbima, i to me nateralo da naučim jezik sredine. Zahvaljujući ovome se dan danas družim i srbima i mađarima.

  Tvrdim da je stvar o vaspitanju. Meni su roditelji uvek govorili da je veoma bitno da govorim srpski, i maltene su me terali da se družim s decom iz ulice, iako ja to nisam baš želeo, a na kraju smo postali drugovi, i dan danas se družimo.

  S druge strane što se tiče mađarskog jezika kao predmet… Mislim da bi bio red da roditelji odluče da li žele da njihova deca nauče mađarski (ali da to postane mogućnost je sasvim OK), mada samo ponavljam sebe, tvrdim da će im to u školskim klupama biti više obaveza nego zabava.

  P.S.: Sa rečenicom u kojoj stoji da su vojvođanski mađari dužni da govore jezik sredine se maksimalno slažem, a sa druge strane, s obzirom da je 35% stanovništva mađarske nacionalnosti, u radnjama i lokalima bi prodavci trebali da govore bar ova dva jezika, i možda još i engleski.

 46. saasaa kaže:

  Niko ne kaze da ne treba da se ne govori Madjarski (bas suprotno,treba) nego je poenta da se mora znati jezik sredine – drzave – grada gde si rodjen.

  Moj minus je ako ne znam Madjarski,ali to moze da prodje jer ne zivim u Madjarskoj pa mi nije neophodan,a sa druge strane ako se ne zna Srpski to je veliki minus jer ipak je on ovde sredstvo sporazumevanja i komunikacije!

  Gradjanin je lepo rekao da su mu rekli da je bitno da zna Srpski jer samo tako moze lepo da se uklopi a ne da se izdvajaju u svoje skole,svoje zajednice i posle su drugi krivi kada im skrenu paznju na to!

 47. samotnik kaže:

  @saasaa
  Morace te me uputiti gde pise da morate znati jezik drzave gde zivite. Naravno ako znate vi ste u prednosti, i samo to. Ako ne znate i nemate velike prohteve u zivotu, isto tako cete proziveti i radni i zivotni vek kao da i znate jezik (Ima milion i jedan primer za to)!

 48. saasaa kaže:

  Gde u inostranstvu mozes na jeziku koji nije domaci da trazis pomoc u zdravstvenim ustanovama, da dete skolujes a da ne zna taj jezik?! Polazi se od jezika drzave,a ti mimo toga pricaj i radi sta hoces!

  U Francuskoj svi koji su tamo rodjeni a nije im Francuski maternji jel na maternjem lece i pruzaju usluge?! Jel na maternjem policija hapsi,jel na maternjem sudija sudi ili….?

  Nigde ne pise i niko ne kaze da morate da znate,ali zelite li da se uklopite u sistem i drustvo ili ne zelite? Ajde da Romi dobiju ta prava jer i oni imaju svoj jezik,pa da se i on uci u skoli,da na poslu da na svom jeziku pruzaju usluge,da kada dete odvedemo kod lekara na Romskom pitaju od cega boluje!!!

  Ali oni govore Srpski… tesko,ali govore,i u posti i kod lekara…. Uklopili su se jer tako to funkcionise.

 49. kalimero kaže:

  Ajd jos jednom:

  Dragi kalimero,

  Lepo je videti da si ti jedan od tako lepo vaspitanih ljudi. Takodje je lepo i to sto ces i ti tvoju decu tako lepo da vaspitas da prebrojavaju krvna zrnca sebi i svojim poznanicima ili komsijama do sedmog kolena unazad dokle seze tvoja pamet… Blago drzavi dok je tako lepo vaspitanih ljudi. Sto se tice prebrojavanja mislim da bi trebao da krenes na nivou ulica i mesnih zajednica. Bice VAS vise na taj nacin… Arogancije VAM ne nedostaje bogu hvala.

  Ne znam okakvoj aroganciji vi pričate poštovani!? A mislim da još nismo na TI. A o tome ko ima koliko kolena na ovim prostorima samo da se zna da niko nema prava da nekog proteruje nekoga odavde pogotovo taj koji je juče došao tu i traži neki boljitak! Ovakvim stavom Srbija će da dogura samo do Beogradskog pašaluka a to ni ja ni vi ne želite (nadam se )!? A za vreme poslednjih ratova nije bilo bitno da li neko govori Srpski ili ne samo da uzme oružije i da se bori za Srbe u Baranji, Slavoniji itd a isti ti koji su terbali to da čine jeli i pili na Terazijama u Beogradu. A decu svakako treba da učimo toleranciji prema sugrađanima bilo koje nacije. Ako to ne činimo nikad u ovoj zemlji Srbiji neće bit bolje! Mogu vam reći da u vreme SFRJ niko se nije plašio vlasti jer je bila pravednija nego ova! A od velikih Srpskih komunista danas ne možeš da uđeš u crkvu!

 50. samotnik kaže:

  Niko ne spori da niste u prednosti ako znate jezik drzave u kojoj zivite. Ali kao sto vidite to nije regulisano ni kod nas ni kod sta ti ja znam, Francuza npr. zakonom. Dakle ne treba tvrditi da se mora kada se nemora! I dakle nemate osnova napadati ljude sto neznaju nas(vas) jezik. Ako nadju za potrebno naucice ako ne ostaje im uski krug izbora i ljudi i zanimanja.

 51. saasaa kaže:

  Ja se izvinjavam ali kakve veze imaju Srbi u Baranji sa Madjarskim jezikom?! I ovako nam politiku kroje ti koji nisu rodjeni na ovim prostorima,ali to nece promeniti nas koji zivimo u ovom gradu!

  U staroj Jugi se znao red jer su se ljudi bojali, „i nad popom je bio pop“ pa se sankionisalo svako odstupanje,a danas ko ima pare je moc i radi sta hoce dopadalo se to nama ili ne! A nase je da samo gledamo i slazemo se ili ne!

  Po meni je neprihvatljivo da udjem u prodavnicu i da me na Madjarskom pita sta hocu,a pri tom kad joj ja kazem na Srpskom ne razume! Jel to znaci da ce na Eng da razume? Kojim jezikom da trazim ako ja ne znam Madjarski?

  Kada sam u Madjarskoj trazim i sporazumevam se na Engleskom,koji takodje ne znaju ali tako je i to prihvatam,ali kod mene u gradu ipak zelim da me razumeju! Treba da pricamo dvojezicno,ali ipak oni treba vise da znaju Srpski nego ja Madjarski! Gresim li? Ili pak ja moram da naucim drugi-treci jezik manjine da bi mogao da se sporzumevam i da funkcionisem u svojoj okolini i gradu?!

  S tim da jezike koji su nastali raspadom Jugoslavije sve smatram istim ma kako se on zvao jer im je koren nastajanja isti! Sve potice od Vukovog pravopisa s tim da sada dodaju i menjaju samo da bi se medjusobom razlikovali!

 52. amacak kaže:

   

  saasaa:

  U staroj Jugi se znao red jer su se ljudi bojali, „i nad popom je bio pop“ pa se sankionisalo svako odstupanje,a danas ko ima pare je moc i radi sta hoce dopadalo se to nama ili ne! A nase je da samo gledamo i slazemo se ili ne!

  Po meni je neprihvatljivo da udjem u prodavnicu i da me na Madjarskom pita sta hocu,a pri tom kad joj ja kazem na Srpskom ne razume! Jel to znaci da ce na Eng da razume? Kojim jezikom da trazim ako ja ne znam Madjarski?

  Kada sam u Madjarskoj trazim i sporazumevam se na Engleskom,koji takodje ne znaju ali tako je i to prihvatam,ali kod mene u gradu ipak zelim da me razumeju! Treba da pricamo dvojezicno,ali ipak oni treba vise da znaju Srpski nego ja Madjarski! Gresim li? Ili pak ja moram da naucim drugi-treci jezik manjine da bi mogao da se sporzumevam i da funkcionisem u svojoj okolini i gradu?!

   

   

  Ova priča o Mađarima koji namerno neće da nauče ili znaju a neće da govore srpski pričala se i u SFRJ. Lepo je lanski naveo još ranije, gluvonemi prožive ceo život da ne progovore reč na državnom jeziku. Onaj ko ne nauči jezik većine sam je sebe osakatio. Ovde se sada neki komentatori nadmeću ko ima veće pravo da se bude nem iako ima funkcionalan potreban aparat. 

 53. samotnik kaže:

  Ovaj grad je koliko vas toliko i njhov. Slozicete se. Dakle isto bi to i oni mogli reci zar ne? Zar je tesko coveka koji nije vase nacionalnosti smatrati ravnopravni sebi? U staroj Jugi je Madjarski bio podjednak sa ovim nasim Slavenskim jezicima. pa niste osetili razliku. i tada je bilo ljudi koji su dolazili iz manjih sredina u vojsku i nisu znali SH jezik. Pa smo se na kraju sporazumeli i niko nije besnio zbog toga nije li bilo tako? Ako udjete u prodavnicu u kojoj ne govore vas jezik a vama to smeta. Nemojte kupovati tamo. Trgovci su prakticni ljudi, ako zele da prodaju robu brzo ce naci prodavaca koji govori oba jezika. Videce te.Bas u tome Segedinu su me trgovci vise puta usluzili na maternjem jeziku kada su videli da teze govorim madjarski. Resenje oko jezika je bas u nama. Trebamo se pribliziti jedno drugima (kada vec stanujemo jedno pored drugih) a ne vestacki(zato sto mi mislimo da tako treba) nametati svoje kao bogom dano. Jer ako smo naucili nesto tokom ovih godina. Na ovim prostorima nista nije bogom dano.

 54. Kirdžijaš kaže:

   

  kalimero:

  Ajd jos jednom:

  Dragi kalimero,

  Lepo je videti da si ti jedan od tako lepo vaspitanih ljudi. Takodje je lepo i to sto ces i ti tvoju decu tako lepo da vaspitas da prebrojavaju krvna zrnca sebi i svojim poznanicima ili komsijama do sedmog kolena unazad dokle seze tvoja pamet… Blago drzavi dok je tako lepo vaspitanih ljudi. Sto se tice prebrojavanja mislim da bi trebao da krenes na nivou ulica i mesnih zajednica. Bice VAS vise na taj nacin… Arogancije VAM ne nedostaje bogu hvala.

  Ne znam okakvoj aroganciji vi pričate poštovani!? A mislim da još nismo na TI. A o tome ko ima koliko kolena na ovim prostorima samo da se zna da niko nema prava da nekog proteruje nekoga odavde pogotovo taj koji je juče došao tu i traži neki boljitak! Ovakvim stavom Srbija će da dogura samo do Beogradskog pašaluka a to ni ja ni vi ne želite (nadam se )!? A za vreme poslednjih ratova nije bilo bitno da li neko govori Srpski ili ne samo da uzme oružije i da se bori za Srbe u Baranji, Slavoniji itd a isti ti koji su terbali to da čine jeli i pili na Terazijama u Beogradu. A decu svakako treba da učimo toleranciji prema sugrađanima bilo koje nacije. Ako to ne činimo nikad u ovoj zemlji Srbiji neće bit bolje! Mogu vam reći da u vreme SFRJ niko se nije plašio vlasti jer je bila pravednija nego ova! A od velikih Srpskih komunista danas ne možeš da uđeš u crkvu!

   

   

  Ko je kazo da je tribalo uzet oružje i „branit“ Srbe u Baranji i Slavoniji?Jel to stvarno kogod kazo?Di je sad taj što je to kazo?Tribalo bi ga optužit što je pujko ljude na štogod što se pokazlo promašenim jel Srbi se tamo nisu odbranili oružjom,a već onda se vidlo da se sotim nemož ništa postignit.

 55. Xmen kaže:

  🙁  pojedinci se ponašaju kao da je Vojvodina dedovina, koja je vekovima pripadala Srbiji ! Ni je gospodo, malo više od jednog veka je ona u sklopu Srbije ! I šta je problem ako se govori jezik sredine ?  Jel otpadaju usta od Mađarskog jezika ? Slažem se da je sramota da bilokoji ovdašnji žitelj ne govori Srpski, ali to nije razlog da ikome preporučujete selidbu odavde, jer ih niste vi ni naselili ovde !

 56. saasaa kaže:

  Slazem se,jeste grad svih nas,ali zasto u politici nemaju ista prava vlast i opozicija,zna se ko ima vecinu taj odlucuje i donosi zakone. Ja jesam za to da se zblizavamo ali zasto taj stav ne zastupa i druga strana?! Zasto on nema svest da zna a ja treba da je imam?!

  Da me ne shvatite pogresno,ja sam odrastao sa Madjarima,rade kod mene,dolaze mi na slavu… To su moji dobri prijatelji,koji se u ragovoru dotaknu ovih tema i kazu 90% isto sto i ja. Oni ne voli sto im se neke stvari namecu.

  Nisam nacionalista,samo pitam zasto od mene mora da podje ta inicijativa?! Ja jesam za ravnopravnost i jednakost. Nista moje nije bogom dano,vise je  cak oduzeto,ali kada moj stav i misljenje ne zastupa druga strana zasto bi se ja poturao?!

  Sve sto ste rekli @samotnik jeste tako,ali za sve je potrebno dvoje! Ja jesam za to da dam prst,ali uglavnom su hteli celu saku!

  p.s. Zar svako treba da kupuje u „svojoj“ radnji? Jedni u Ktc-u,drugi u Rodicu,treci u Idei,cetvrti… e tu se pravi razlika,a ne pravim je ja! Bez ljutnje ali je tako.

 57. DoDo kaže:

  Pa di nam je Iby P.?Da i ona po koju pametnu rijec prozbori…Svaka joj je ka u Njegosa!!!

 58. Vitya kaže:

  Gospođa Kiselićki bolje zne od nas, da nakon više godina učenja zašto ne govore srpski jezik mađari. To je politika, državi nije u interesu de manjine govore jezik sredine…

 59. Subotičanin kaže:

  Bravo DoDo  😆

  Tema je kao stvorena za nju i njene komentare.

  Verujem ja da će kada se pojavi taj komentar koji, nadam se, svi očekujemo da nas sve ostavi bez daha svojom političkom korektnošću, a rekao bih i dužinom  😛

 60. samotnik kaže:

  Ne razumem kazete da druga strana ne zastupa stav zblizavanja na pocetku svoje recenice. A posle tvrdite da 90% vasih prijatelja Madjara razmislja isto kao vi?! Za prodavnice sam jasno napisao. Nemojte da se ponavljam.

 61. Kirdžijaš kaže:

  Xmen:

  :-(   pojedinci se ponašaju kao da je Vojvodina dedovina, koja je vekovima pripadala Srbiji ! Ni je gospodo, malo više od jednog veka je ona u sklopu Srbije ! I šta je problem ako se govori jezik sredine ?  Jel otpadaju usta od Mađarskog jezika ? Slažem se da je sramota da bilokoji ovdašnji žitelj ne govori Srpski, ali to nije razlog da ikome preporučujete selidbu odavde, jer ih niste vi ni naselili ovde !

  Xmen dobio si od mene plus! Najviše zbog poslidnje rečenice! Inače, ovaj prostor je u sklopu Madžarske države od 896. do 1918, a u sklopu Srbije od 1918 do danas. Dakle 1022god:94god. To znači 11 puta toliko!

 62. saasaa kaže:

  Madzarske ili Austrougarske?! 😉 Ali i od mene plus Xmen 🙂

 63. Iby P. kaže:

  Postovani sugradjani,

  Ovo je vec neznam koji put da se ista tema spominje – a makca nema.. Mislim da je diskusija potpuno suvisna, ali evo da udjemo malo opet u istu dubiozu.

  Subotica je bila i ostace specificna.

  Zbog rasplamsalog nacionaizma dolazi do ovakvih rasprava i sukoba misljenja. Absolutno nije bitno ko je vladao na kojoj teritoriji i kada. Sto je nekad bilo nikada se nece vratiti – i ovo je slicno pitanju: Sta je bilo pre: jaje ili pile?! Sta je bilo pre 1391?? Bili su Tatari. A koji su oni jezik govoriii? Tatarski?? Mozda bi to trebao da tatarski bude zvanicni jezik u Subotici pa niko vise ne bi postavljao pitanje primarnog ili sekundarnog jezika . Politicari su zaista dobro odradili svoje. Nekada to nije bilo pitanje ko je ko.

  Kada sam ja pohadjala obdaniste, nije bilo pitanja ko je koje nacionalnosti ni u kakvo ce obdaniste da ide. Sva deca su jedan dan govorila srpski, drugi dan madjarski. Svi su naucili oba jezika. U osnovnoj skoli ja sam pohadjala srpsko odeljenje. Imali smo vise nego izvanredne pedagoge za fakultativni (tj. mandatorni) jezik , koji smo imali 3x nedeljno. I te kako se ocenjivao, mnogi su isli i na popravni. Ulazio je u prosek i trudili su se svi da ga nauce i da imaju sto bolju ocenu. Sa ponosom mogu ruci da su prakticno svi iz moje generacije naucili madjarski i obrnuto. Cak neki su postali veoma poznati autori (i ako niko u njihovoj porodici nije govorio madjarski jer su se doselili iz drugih republika) i izdaju knjige na oba jezika. Pored skole, roditelji imaju veoma vaznu ulogu u ucenju i prihvatanju jezika. Generalno uzimajuci sve je pitanje inteligencije i kulture. Inteligentan covek nikada ne pravi pitanje od toga ko koji jezik govori i koji bi trebao govoriti – nego je sasvim normalno da se truditi govoriti sve jezike koji su u upotrebi. Normalno je da bez premca svako treba da govori drzavni jezik zemlje.

  Neoprostivo je od strane roditelja ako dete ne nauce jeziku sredine i drzavnom jeziku. Jos je veca greska i dokaz izuzetno niske inteligencije, ako roditelj ni sam nije bio voljan da nauci jezik koji svakodnevno cuje oko sebe. Dete od malena ne uci jezik, jednostavno ga pokupi.

  Moja deca su bila izuzetno mala kada su napustila zemlju (ispod 5 godina starosti). Ziveli su u mnogim zemalja, ali sa ponosom mogu da kazem da nasuprot toga sto ne zive u zemlji, cak ni u evropi perfektno govore, citaju i pisu srpski (cirilicu i latinicu) i madjarski, pored svih ostalih jezika koje govore . Sto je jos bitnije, da moja unuka koja je 4 godine stara(ostali su jos previse mali) nikada nisu bila u Srbiji ni u Madjarskoj a pored engleskog govori madjarski i srpki!!!!! Zasto???? Zato sto su se roditelji trudili da je nauce, jer svaki jezik je capital.

  Ako neko zivi u jednoj zemlji, bez obzira na njihov broj, bez izuzetka mora da govori drzavni jezik. U Nemackoj zivi mnogo srba, a ipak im nije obezbedjeno obrazovanje na srpskom. U Kanadi zivi puno madjara – cak u jednom gradu od 120.000 stanovnika 19.700 madjara, pa ipak nemaju svoju skolu, . Ni ne pomisljaju da traze da se ispisuje nesto na madjarskom. U Francuskoj alzirci takodjer ne traze da se uvede upotreba njihovog jezika – zasto?! U Svedskoj mala deca u obdanistu govore svi engleski!! Kod njih nije pitanje koji je drzavni jezik onda ga zasto govore tako mala deca? Zasto se u ovim zemljama ne postavlja pitanje drzavnog jezika?Zato sto je zakonom dobro uredjena zemlja. U Srbiji dok se narod bavim ovakvim “dzibrisima” i sve vise i vise mrzi jedno drugog, za to vreme politicari sprovode sve sto hoce i narod to ni ne primecuje jer “glodje svoju kosku”. Bravo!!!

  Poznavajuci situaciju obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u mnogim zemljama , mogu da kazem da je to u madjarskoj sasvim solidno resenu u dnosu na broj srpskog stanovnista i koji % oni cine generalno:

  U madjarskoj zivi 4986 srba! Obrazovanje na “maternjem jeziku” je omoguceno i to: Nikola Tesla, srpsko zabaviste, ostnovna skola, djacki dom i gimnazija u Budimpesti,

  Nikola Tesla: Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola Diákotthon, és Gimnázium, 1074 Budapest, Rózsák tere 6-7. (http://nikola-tesla.net/hu/index.php?id=hystory)

  Szerb pedagógusok képzése a budapesti ELTE és Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszékein valamint a Budapesti Tanítóképző Főiskolán folyik, de a hallgatói létszáma mindhárom intézményben alacsony.

  Katedra Pedagoska akademija na srpskom jeziku postoji na ELTE I na Filoloskoj katedri szegedinskog sveucilista, kao I u Budimpesti na Visoj pedagoskoj skoli.

  Na zalost mali je broj studenata na ovim katedrama.

  Umesto da se postovani sugradjani prepucavaju ko je koji jezik trebao da nauci, ili ko bi koji trebao da govori, bilo bi mnogo pametnije da su svi naucili oba i jos po koji svetki priznat strain jezik, i onda ne bi bilo ovakvih “sukoba misljenja”. Mozda bi trebalo da nadju „zajednicki jezik“ u nekom trecem jeziku.

  A najpametnije bi bilo da prozovu malo politicaare,naprave veliko spremanje, ostave istoriju za sobom i krenu napred u nove pohode.

  Zelim Vam prijatan dan

 64. Iby P. kaže:

  DoDo:

  Pa di nam je Iby P.?Da i ona po koju pametnu rijec prozbori…Svaka joj je ka u Njegosa!!!

  Na zalost nemogu uvek da se bavim svakim “ avlijskim dzibrisom“ – na Vasu opstu zalost pretpostavljam. Pisanje knjige putovanje  i po koje predavanje mi pruza vise uzitka 🙂

 65. Williamson kaže:

  Razlicite logike, stavovi i cinjenice od Babilona na ovamo prokletstvo traje. Koliko god da se trudimo i budemo tolerantni  necemo ga se osloboditi, uvek ce biti onih kojima resenje nece odgovarati !

 66. saasaa kaže:

  Neko je u jednom čikaškom listu objavio: Srbija je zemlja koja se graniči sama sa sobom. Gde žive najlepše žene, a natalitet opada. Gde nezaposleni najviše rade, gde na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gde vozovi kasne po redu vožnje. Gde svi igraju fudbal, a pobeđuju u odbojci. Svi žure na posao, a… niko ne stiže na vreme. Gde osmočasovno radno vreme traje dvanaest sati. Gde je zdravstvo besplatno, a lečenje skupo. Gde su novinari slobodni da napišu šta god im se naredi. Gde je svetska kriza dobila državljanstvo. Gde su javne nabavke tajne, a državne tajne javne. Gde se ratovi nikad ne završavaju. Gde se istorija ponavlja svaki dan.

 67. saasaa kaže:

  Iby P.:

  Ako neko zivi u jednoj zemlji, bez obzira na njihov broj, bez izuzetka mora da govori drzavni jezik. U Nemackoj zivi mnogo srba, a ipak im nije obezbedjeno obrazovanje na srpskom. U Kanadi zivi puno madjara – cak u jednom gradu od 120.000 stanovnika 19.700 madjara, pa ipak nemaju svoju skolu, . Ni ne pomisljaju da traze da se ispisuje nesto na madjarskom. U Francuskoj alzirci takodjer ne traze da se uvede upotreba njihovog jezika – zasto?! U Svedskoj mala deca u obdanistu govore svi engleski!! Kod njih nije pitanje koji je drzavni jezik onda ga zasto govore tako mala deca? Zasto se u ovim zemljama ne postavlja pitanje drzavnog jezika?Zato sto je zakonom dobro uredjena zemlja. U Srbiji dok se narod bavim ovakvim “dzibrisima” i sve vise i vise mrzi jedno drugog, za to vreme politicari sprovode sve sto hoce i narod to ni ne primecuje jer “glodje svoju kosku”. Bravo!!!

  Poznavajuci situaciju obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina u mnogim zemljama , mogu da kazem da je to u madjarskoj sasvim solidno resenu u dnosu na broj srpskog stanovnista i koji % oni cine generalno:

  U madjarskoj zivi 4986 srba! Obrazovanje na “maternjem jeziku” je omoguceno i to: Nikola Tesla, srpsko zabaviste, ostnovna skola, djacki dom i gimnazija u Budimpesti,

  To je bila moja poenta kada sam izneo svoje misljnje.

 68. Marko P kaže:

  Iby P.:

  DoDo:

  Pa di nam je Iby P.?Da i ona po koju pametnu rijec prozbori…Svaka joj je ka u Njegosa!!!

  Na zalost nemogu uvek da se bavim svakim “ avlijskim dzibrisom“ – na Vasu opstu zalost pretpostavljam. Pisanje knjige putovanje  i po koje predavanje mi pruza vise uzitka :)

  Hvalite me usta moja  😎

  Pišem knjige, putujem i predajem!

  Sada se čeka neko da pita gde to ona predaje. I kome.

 69. Iby P. kaže:

  Postovani Marko 🙂

  Zar tolika malogradjanstina???  Mozda bih trebala da Vas pitam kako sam, jer verovatno i to cete bolje znati od mene same??!! Ehh bas ste me razocarali. 😀 

  Psihologija je super stvar – kazete nesto i naterate „zeca da skoci“ – nista bolje da znate sa kim imate posla. 😀  U svakom slucaju Vasa „usta“ su progovorila.

  Hvala Vam!  

  Zelim Vam prijatan dan 🙂

 70. Mađarica kaže:

  Mađarica sam, ali perfektno govorim jezik sredine. I treba svako da govori srpski jezik. Zivimo u Srbiji a ne u Madjarskoj. Kome se nesvića neka ode !!!!
  Muz mi je isto Madjar a kuci sa detetom često pricamo Srpski jer u skoli neće naučiti. A ko se pravi mutav ili neće da priča Srpski sigurno ima i toliko pameti.
  Inače mislim da je tema politički – pred izborna .

 71. kalimero kaže:

  Poštovana! Molio bih vas da nikoga ne proterujete odavde, to je prvo jer niste im vi dozvolili da budu ovde i nije ovaj grad vaša dedovina!! Kao drugo, jako je pohvalno što učite dete da uči jezik države u kojoj živimo ali je sad sasvim drugo pitanje da li se u školama treba ili ne treba da se uči Mađarski. Po vama treba ili ne?? Nesporno je da deca trebaju da uče Srpski jer je zakonom regulisan zar ne?? Ne znam zašto nekom odpadaju usta da treba učiti i Mađarski!

 72. ime kaže:

  I izgradismo mi od komentara kulu Vavilonsku , nerazumemo se pišući na istom jeziku a kamoli na više!! Gde nam nestade one stare ,, što više jezika govorim to više vredim“??? Mađarski je među najtežim jezicima za učenje i to je jedan od najvećih razloga zbog kojih učenici nemaju baš volje za izučavanjem istog, a i kako oni kažu nije im ni potreban. BEZVEZE!!A engleski jezik će verovatno velikoj većini biti potreban ha ha ha… A to što deca čiji je maternji jezik mađarski neznaju srpski:KATASTROFA!!Mi smo građani države Srbije i osnovno bi bilo znati srpski. Ipak mislim da sem maternjeg ni jedan drugi jezik se ne bi trebao ocenjivati i ne bi trebao da bude obaveza već nešto što svako može da odluči želi li znati ili ne, pa sad ako neko pored mogućnosti učenja želi ostati mutav nekamu bude po volji.Én eszt szivemböl igy gondolom és szerintem egy harmadik nyelven beszélgetni a mi kis csöp hazánkban a legnagyob balgaság amit ember kitalálhat!! Hiszen minden magyar ajku emberke aki nem gondolkozik a máshova költözködésröl nem gondolhatja azt hogy a szerb nyelv tudása nelkül ugyan ugy boldogulhat mind az aki mind a két nzelvet joll beszéli!?

OSTAVITE KOMENTAR