Obeležen Dan Velike narodne skupštine

U Velikoj većnici gradske kuće sinoć je obeležen Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine. Praznik je ustanovljen u znak sećanja na održavanje Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu, na kojoj je pre 97 godina doneta odluka o prisjedinjenju Bačke, Banata i Baranje Srbiji.

bunjevci

Svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde i svečane bunjevače pesme. Na Velikoj narodnoj skupštini, koja je održana 25.novembra 1918.godine u Novom Sadu doneta je odluka o prisjedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Prema rečima istoričara, Bunjevci su tada odigrali značajnu istorijsku ulogu, te doprineli stvaranju stabilnosti u regionu a ujedno i afirmisanju svog identiteta.

Ovaj značajan datum Bunjevci obeležavaju 13 godina, tj. od osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

U ime predsednika Repulike Srbije, Tomislava Nikolića obratila se njegova savetnica, Jasmina Mitrović Marić. Ona je kroz stihove ukazala na pripadnost i značaj očuvanja bunjevačke nacionalne zajednice u Srbiji.

U ime Grada Subotica, bunjevačkoj nacionalnoj zajednici praznik je čestitao zamenik gradonačelnika, Tomislav Veljković.

Dan Velike narodne skupštine jedan je od četiri bunjevačka nacionalna praznika. Pored 25. novembra Bunjevci obeležavaju 2. februar, kada je Veliko prelo, 23. februar dan kada je 2003. osnovan Bunjevački nacionalni savet i 15. avgust, kada se obeležava Dužijanca.

 

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

  1. ivan kaže:

    Bal vampira. Nego nije li Blasko bio najveci jugosloven?

  2. Magistar kaže:

    Ovo uopšte nije fer niti je neko javio niti je ovo propratio neki mediji..Ja obožavam ovakve manifestacije ne znam za koji sam đavo kupovao nove cipele kod kineza i kravatu u sekend hend radnji kad nigde nemam priliku da ih obučem i pokažem se..Da sam znao za ovo išao bi definitivno.

  3. Megille kaže:

    @ Magistar , Pa ovako nije bilo nikada u toj naprednoj srbiji pogotovo Subotici ,da se kupuju cipele od kineza , a kravate u sekend hend radnji-strašno.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 17 = 25

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: