Obeležen praznik Bunjevaca

Svečanom sednicom u Pokrajinskoj vladi obeležen je nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, u znak sećanja na 23. februar 2003. godine, kada je izabran prvi nacionalni savet Bunjevaca.

Tom prilikom, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću uručeno je priznanje “Blaško Rajić” za doprinos razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, saopštila je Pokrajinska vlada.

“U ime Pokrajinske vlade i u lično ime zahvaljujem na priznanju koje nosi ime Blaška Rajića, jedne od ključnih ličnosti Velike narodne skupštine iz 1918. godine, na kojoj je trajno definisana naša zajednička sudbina. Njegova uloga i uloga bačkih Bunjevaca u tom epohalnom događaju uvek će biti jedan od svetionika u istoriji, ne samo AP Vojvodine, već i Republike Srbije u celini”, kazao je predsednik Mirović.

Čestitajući praznik, Mirović je istakao da tu ulogu niko i nikada neće moći ni da izbriše, ni da zaboravi.

“Bio je to najsvetliji primer zrelosti i državotvornosti naizgled malog, ali samosvesnog i odgovornog naroda u velikom istorijskom trenutku i u prelomnom istorijskom vremenu. Hvala vam na tome i ostanite ono što ste oduvek bili i što i danas jeste – ponosan narod koji čuva i ceni sebe i uvažava i poštuje sve druge s kojima na ovom prostoru živi vekovima”, dodao je Mirović.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić rekla je da obeležavaju 17 godina od osnivanja prvog saziva Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i povodom 102 godine od Velike narodne skupštine 1918. godine, na kojoj su učestvovala 84 bunjevačka delegata.

“Hvala predsedniku Pokrajinske vlade na podršci da ovu sednicu održimo u znak poštovanja prema našim precima i njihovim delima, kao i na želji da posle jednog veka pokažemo da smo tu i da svoje ime, kulturu i jezik i dalje čuvamo. Mi drugu državu osim Srbije nemamo i zato su naše nade i potrebe upućene njoj. Hvala svima koji pomažu u tome da se bunjevačko ime čuje i čuva”, kazala je Kujundžić Ostojić.

“Matica srpska mnogo pažnje posvećuje lepotama i različitostima naše Vojvodine, a Bunjevci su svakako deo tog našeg bogatstva. Nas je prošlost 1918. godine spojila, a verujem da ćemo te dobre odnose negovati i graditi i da će to biti trajna obaveza svih nas”, istakao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić, kome je na svečanosti uručeno priznanje “Mara Đorđević Malagurski” za poseban doprinos književnosti i kulturi Bunjevaca.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Marko kaže:

  Ovi su se u svoje zablude upleli ko pile u kučinu.Istorijski Blaško Rajić nema blage veze s ovim šta od njega rade.Debilana od politike.

 2. Samo istina kaže:

  Marko-Mozes mrziti nas Bunjevce,no mi smo jaci od vase mrznje,istina je jedna.Srican nam praznik Bunjevci i nasi mnogobrojni prijatelji!!!

 3. Marko kaže:

  samo istina,ne seri,ko spominje “mržnju” osim debila poput tebe.radi se o tome da istorijski Blaško Rajić ne odgovara ovome što ovi od njega prave i to je sve.Di ti tu vidiš “mržnju”?

 4. Definicija definicije kaže:

  Da bi bio nacionalna manjina, prvo moras imati naciju iz koje potices i drzavu iz koje dolazis. Ako sve to nemas onda moze svako da te razvlaci kako mu se prohte.

 5. Croat kaže:

  Najmladja evropska nacija , bez jezika, bez vere, bez drzave . Doduse uvek mogu da naprave svoju veru sa svetim Slobodanom Milosevicem utemeljiteljom , sa verskin ritualom gde jedni drugima cupaju brkove a cure za njima metu . Al najbolje mi kako matica srpska posvecuje puno paznje bla bla bla . Daleko je prvi april …

 6. Croat kaže:

  Inace jednom srpskom sovinisti ste dali priznanje nazvanom po prohrvatskom katolickom sveceniku, ovo je neka z…cija?

 7. Istina... kaže:

  @Croat

  Većih šovinista od vas “Hrvata” (nacije koje ne postoji) nema ali niste vi krivi nego vaša podguzna poniznost pred Vatikanom koji je samo sluga Vladara sveta u senci, mrzitelja svih nacija i veroispovesti sem svoje koji protiv svih ostalih, ali i protiv svojih, koriste sve nacije, vere, rase, stranke, udruženja, organizacije, fondacije, pokrete, inicijative, sektore, grupacije i pojedince. Jugoslavija je njihov zločinački projekat kao i Varšavski i Atlantski pakt i sve u njima, jednako kao i Pokret “nesvrstanih” i sve što mu pripada. “Upropastili su pola sveta” davno reče Đuro Čvorović kroz pero Duška Kovačevića, njihovog agitpropovca. I “naš” Malagurski, dobitnik priznanja “Subačan godine”, je njihov. I ovaj “slobodni” “nezavisni” “medij” “grad”NovaAtlantida.co.yu takođe.

  Hoće li samocenzura popustiti ili je cenzura, ipak, jača!?

 8. Samo istina kaže:

  Marko-Blasko Rajic je puno ucinio za Bunjevce i Srbiju.Istina je da je podle promenio stranu Takode je u nekom periodu bio blizak monarhistima,posle komunistima Nije simpatidao jevreje.No,kako god uloga u 1918.godini mu je zlatna.Neka me neko pobije istinom.No,sigurno, izmisljeni rvati to ne mogu.

 9. Istinom protiv lazi kaže:

  @ Samo istina
  evo moze njegovim recima : ” Izrekli smo nebrojeno puta jasno i glasno i to su svi morali čuti, da smo mi Bunjevci članovi hrvatskoga naroda… Ne samo voljom, već i svim silama nastojat ćemo da… svi mi Bunjevci ostanemo, što smo od iskona bili, Hrvati Bunjevci u sklopu današnje države… ”
  Ili isto njegove reci 5 meseci ranije :” Bunjevci i Šokci u Bačkoj… priznaju se za česti i uda onoga naroda koji živi u Međimurju, u Zagorju, u Lici pod Velebitom, na Hrvatskom Primorju, koji s nama isti jezik govori, najvećim dijelom istu vjeru ispovijeda, odgojen na grudima iste kulture, iz koje je ustao Ante Starčević i Stjepan Radić. Priznajemo se za česti hrvatskoga naroda, s kojim želimo dijeliti sudbinu u borbi i pregaranju za sve, što je Bog svakom narodu namijenio za čestiti, sretan i pravedan narodni život.”
  Takodje si zaboravio reci da je bio i pristalica HSS od 1920 godine

 10. Marko kaže:

  Jedini i isključivi motiv ove silne kampanje laži i izmišljanja “autohtonog bunjevačkog naroda” jest težnja Srbije da Bunjevce pretvori(asimilira) u Srbe i tu je svaka diskusija besmislena.Izabrali su par lokalnih tragikomičnih likova koji to sve dalje zakuvavaju kod neupućenog svita.Ogavno.

 11. Definicija definicije kaže:

  @ Marko

  “Jedini i iskljucivi motiv ove silne kampanje…” Jeste prepucavanje izmedju Srba i Hrvata, gde su Bunjevci samo kolateralna steta. Cilj Srpske politike jos 1918 jeste dokazivanje da u Srbiji n e m a nikakvih Hrvata jer bi veci broj Hrvata u Vojvodini bio ozbiljna prepreka Srpskoj hegemoniji. Srbima je poslo za rukom da nadju izvestan broj pogodnih Hrvata – Bunjevaca za svoje planove, medjutim ostali su u tome usamljeni jer takve teorije o samobitnosti Bunjevaca niko nigde u medjunarodnim korelacijama nije voljan da prihvati. Uz to Srbiji je od zivotnog znacaja da pristupi u clanstvo EU, gde na zalost Hrvati imaju vecu batinu i u drustvu svojih saveznika mogu Srbiju drzati pred vratima EU sve do sudnjeg dana. Kako god okrenes Srbija se sa svojim novokomponovanim Bunjevcima nasla u neobranom grozdju. Postoje jasne definicije sta je nacija a sta je nacionalna manjina. Tu ne pomaze nikava dreka po internetu niti pokusaj dokazivanja neceg nepostojeceg pomocu deranja i galame. Jedino sto pomaze to su cinjenice, a one nisu na strani Neo-Bunjevaca.

 12. Istina... kaže:

  Moj komentar sa istinom i dokazima o “spornom” pitanju Bunjevaca cenzurisan je.

  Vaše “istine” nemaju alternativu.

 13. Samo istina kaže:

  Navescu vam tri dokaza koja pobijaju vasu smisnu teoriju.Bunjevci su u ovim krajevima vikovima,sto dokazuju svi popisi.Madzari Bunjevcima nukad nidu bili naklonjeni,jedino pomadarenima.Bunjevci su poslle Srba dali najveci doprinos prisajedinjenju Vojvodstva,Backe,Banata,Baranje kraljjevinu Srbiji,podvlacim i Banje.Blasko Rajic je tu odigrao veliku ulogu kao deo bunjevackog naroda i za Srbiju u celini.Trece je fasisticka metoda Tita i komunista koji su dekretom zabranili Bunjevce i Sokce.Znajte da dok poslednji Bunjevac postojao,boricemo se za nas narod.Pravi Bunjevci se nikada nece prodati ,ni za pasos,kune,more ili bilo sta.No,treba imati kicmu i ostati to sto jesi bio vikovima.Braca uvek i uvik zajedno!!!

 14. Kad smo vec kod istine kaže:

  @ Samo istina

  Pravi Bunjevci su dosli iz svojih vukojebina i Osmanlijskih vilajeta, da bi spasili goli zivot i nasli utociste, u Juznoj Ugarskoj, bili primljeni kao ljudi, dalo im se je drzavljanstvo, zemlja, sredstva za rad i sve sto je bilo potrebno za zivot i razvoj u jednoj Srednjeevropskoj zemlji. Nakon dva – tri veka su se najlepse zahvalili na gostoprimstvu i podrsci, i onda se “prisajedinili” zajedno sa tudjom zemljom koju sigurno nisu doneli sa “reke Bune” kao svoju.

 15. Istina... kaže:

  @Kad smo vec kod istine

  Ti si agent ciohazaro-kroato-austro-ugarske agenture, srpski jezik ti je katastrofalan. Koristiš se nekim nakaradnim hrvatskim (“dalo im se je”), ostale greške ne pominjem. Mržnja izbija iz tebe, ne možeš je sakriti. Nisam Bunjevac, poštujem sve, ali vi ste najveći problem sveta jer mrzite sve nevaše. Tako vas uči Talmud.

 16. Kad smo vec kod istine kaže:

  @ Istina

  Sta se ti uzbudjujes kad velis nisi Bunjevac. Vlasti na ovim prostorima se stalno menjaju, dolaze i prolaze, a Bunjevac je uvek tu, cvrst i postojan da mahne repom i svakom gazdi lizne ruku.

OSTAVITE KOMENTAR