Obeležena 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.

subotica.rs

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsetio je, obraćajući se prisutnima u Sinagogi, da je u Holokaustu na najzverskiji način ubijeno više od šest miliona Jevreja i da su događaji pre i u toku okupacije severnog dela Jugoslavije i zemlje u celini pokazali da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg rajha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebno nad Srbima i Jevrejima, korišćen kao metod savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijama.

Stradanja Jevreja započela su odmah posle raspada Kraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava, rekao je gradonačelnik i dodao da su rasni zakoni nemačkog Rajha, koji su išli ka „konačnom rešenju” jevrejskog pitanja, u Srbiji pojačani osvetničkim otporom okupatora prema starom i nepokornom neprijatelju.

Uz isticanje da je ogromne žrtve podnela i subotička jevrejska zajednica i da je u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope, 16. juna 1944. godine deportovano oko četiri hiljade subotičkih Jevreja, Bogdan Laban je rekao da je na nama i budućim generacijama da pamtimo, negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere.

– Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Jevrejskoj opštini u njenim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara jevrejska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju i napretku Subotice – naglasio je gradonačelnik Laban.

Prisutnima su se obratili i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Bojan Bagi i direktor Gimnazije „Kostolanji Deže“, Atila Novak.

Venac  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položio je gradonačelnik Bogdan Laban, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Vence su, takođe, položili i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, kao i predstavnici jevrejskih opština iz Mađarske i Srbije, konzularnih predstavništava, nacionalnih saveta i brojnih organizacija i udruženja.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je i glumica Seka Sablić koja je recitovala odlomke iz književnih dela Danila Kiša.

U ime subotičke lokalne samouprave, venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, položili su zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić i pomoćnica gradonačelnika Žužana Magoši.

 

subotica.rs

 

 KOMENTARI

 1. Montenegrin kaže:

  Najveći Crnogorac od svih nas je bio ,hvala mu na tome.Uplasili smo se da će ići u zavičaj da brani “svoje vrednosti i uverenja”.Ali pokazao je da veći od svih nas i da mu je interes iznad svega ličnog.E Viva Montenegro!

 2. Gile kaže:

  Ne lupetaj budalo,on je pre svega Srbin a ponajpre dobar i pošten čovek.I sve uvrede i pakosti koje mu se bezuspešno pakuju govori o količini mržnje iz sitnih duša koji od pakosti ne vide kako se grad bukvalno preporadja, od kad je Laban sa timom ljudi došao na njegovo čelo.Srbi i Jevreji su narod isprepletanih sudbina.

 3. punisher kaže:

  Gile,,,nemoj da se drogiras.

 4. I.S. kaže:

  Gile, kako je tebi dobro.
  Podeli sa nama koju terapiju ti je psihijatar prepisao???
  Preporađa Suboticu? Laban?
  Pre će biti da je abortira…
  Grad nikada zapušteniji i prljaviji nije bio. Palić još gore.

 5. Mic po mic... kaže:

  http://www.politika.rs/sr/clanak/203780/Istina-o-unistenju-srpskih-Jevreja-i-njeno-falsifikovanje

  Gradonačelnik Laban u svom govoru potvrdio činjenicu da u Srbij su prvo rešili jevrejsko pitanje za vreme II svetskog rata.Naime u tome su bili ispred Nemačke…

 6. Jaša kaže:

  @Mic po mic…
  pročitao sam zanimljv članak na koji si postavio link. Tebi savetujem da ga pročitaš još par puta jer nisi razumeo ili ti ne ide čitanje.
  Ne znam u kakvoj vezi je ovaj naš dupeglavac sa holokaustom ali znam da je skupio oko sebe baš takve kao ti. Upiši se u njegovu stranku daleko ćeš dogurati.

 7. Bivsi suboticanin kaže:

  Haha, pomocnica gradonacelnika Zuzana Magosi, bivsa salterusa na zeleznici…

 8. Petar kaže:

  @Mic po mic.
  Nisu Srbi nego okupatori Nemci uništavali Jevreje u okupiranoj Srbiji.
  Pa lepo ti kaže taj tekst koji si sam okačio ovde. Uloga kvislinške Nedićeve vlade je bila sekundarna.
  I nije bilo Jevrejskog pitanja u Srbiji pre rata.
  Srbi nisu postavljali nikakvo Jevrejsko pitanje.
  Jevreji su pre drugog svetskog rata i nemačke okupacije bili ravnopravni građani u svakom smislu.
  Još od kneza Miloša im je garantovana sloboda veroispovesti i sigurnost života i imovine. Knez Miloš Obrenović im je prvi zvanično, u vreme nastanka moderne srpske države potvrdio sva prava.
  Za razliku od zemalja širom Evrope, Srbija nije imala ni jedan geto pre drugog svetskog rata. Jevreji nisu morali da žive odvojeno i izolovano.
  Živeli su među Srbima i sa Srbima.
  A kada je došao rat u kraljevinu Jugoslaviju, zajedno sa Srbima su i ubijani i deportovani u logore.

 9. Kipa kaže:

  Gologlavi muskarac (bez obzira da li je Jevrein) u sinagogi, je isto kao i obuveni posetioc u dzamiji, ili zena u bikiniju u hriscanskoj crkvi. Takvi posetioci nemaju niti najelementarnijeg postovanja ni prema hramu niti prema njegovim vernicima. Njima se istina moze sve to oprostiti na osnovu licne kulture, vaspitanja, i opsteg obrazovanja.

 10. croat kaže:

  Pokojna tetka Lilika mi je pricala da kad su ih odvodili iz geta , koji je bio kod decijeg dispanzera, neki suboticani su dobacivali pogrdno mnogi su plakali ali vecina su pognute glave samo cutali. Sto je bilo bilo je, to se promenuti nemoze ali je bitno da vise nikada nestojimo pognute glave pred nepravdom!

 11. Radnička klasa kaže:

  Još 17.marta 1941. godine Deme Stojai, mađarski poslanik u Berlinu, obavestio je Nemačku da Mađarska ne odustaje od svojih revizionističkih zahteva prema teritorijama koje su nekada bile u njenom sastavu bez obzira što Jugoslavija namerava da pristupi Trojnom paktu. To nedvosmisleno svedoči da je Ugovor o večnom prijateljstvu između Jugoslavije i Mađarske bio samo taktički potez, a namere neiskrene. Laslo Bardoši je obavestio članove vlade da je stvaranjem NDH jugoslovenska država prestala da postoji čime su prestale da važe i mađarske obaveze iz Ugovora o prijateljstvu. Aprilskim ratom 1941. godine Mađarska je proširila svoju teritoriju za 11.601 km/2, čime je broj stano vnika uvećan za milion i po stanovnika od kojih: 301.000 Mađara, 243.000 Srba, 220.000 Hrvata, 80.000 Slovenaca, 40.000 Slovaka, 15.000 Rusina i isto toliko Jevreja, čime je ona postala još izraženija višenacionalna država.Pod poseban represivan udar mađarske okupacione vojske našlo se srpsko stanov-ništvo kolonizovano posle Prvog svetskog rata .Za svega četiri dana koliko je trajao Aprilski rat na ovim prostorima, u Bačkoj i Baranji ubijeno je, prema procenama Anketne komisije koja je radila posle Drugog svetskog rata, ukupno 3.506 lica, većinom Srba.Pod naročiti udar došla je srpska i jevrejska imovina. Ekonomska moć Jevreja bila je velika, a samo u Subotici oni su držali 18 fabrika, 44 zanatske i 105 trgovačkih radnji.l7fi Prema srpskoj i jevrejskoj imovini nisu primenjivane samo mere konfiskacije. Njeni vlasnici su, putem raznih ucena i pritisaka, bili prisiljeni da je za nerealnu cenu rasprodaju Mađarima.

 12. Radnička klasa kaže:

  Dolazak okupacione Hortijeve Mađarske doneće nove nevolje svim građanima Bačke, naročito srpskoj i jevrejskoj etničkoj zajednici i pripadnicima antifašističkih struja. Podao Hortijev genocidni sistem nametnuo je takozvani «Drugi jevrejski zakon» iz 1939. Sistematsko i plansko istrebljivanje ionako obespravljenog jevrejskog naroda. A gde su tu Nemci?

 13. Radnička klasa kaže:

  Kad će konačno ovdašnji istoričari obraditi podatke i obelodaniti gde su sve bili logori u kojima su bili zatvarani Jevreji Srbi kolonizovani u ove krejeve1920 g bez obzira na starost i pol. Držani bez vode i hrane. Uz pretnju smrću lokalno stanovništvo se dovijalo kako da im dostavi vodu i hrnu.Jedan od logora za Jevreje je bila zgrada mlina kod bolnice. Iz kojeg su i danju i noću odjekivalo zapomaganje i vriska žena kje su se porađale . A logor za Srbe je bio na mestu bivše kasarne i Zipera.
  Gomila kostiju je odatle odneta kad je Panonija tamo gradila nov pogon; Zakopane su bez ikakvog obeležja i ispitivanja dnk a još su imali živih potomaka u Subotici i okolini.

 14. Radnička klasa kaže:

  Ličana je najviše bilo u logoru u kasarni. Im koji su preživelia ni oni ni njihovi potomci ničim nisu obeležili mesto stradanja nevinih žrtava među kojima je bilo dosta dece.
  Ličani setite se svojih predaka i nestidite se koste i odakleste.

 15. I.S. kaže:

  Danas ni na tom mlinu kod bolnice ni na toj bivšoj kasarni prekoputa bolnice nema ni najjednostavnije spomen ploče.

 16. anon kaže:

  >> Kipa 15. 06. 2019. u 09:49
  >> Gologlavi muskarac (bez obzira da li je Jevrein) u sinagogi, je isto kao i obuveni posetioc u dzamiji, ili zena u bikiniju u hriscanskoj crkvi. Takvi posetioci nemaju niti najelementarnijeg postovanja ni prema hramu niti prema njegovim vernicima. Njima se istina moze sve to oprostiti na osnovu licne kulture, vaspitanja, i opsteg obrazovanja.

  U nedelju, 16.juna je u Sinagogi bio koncert Goldmark hora iz Budimpeste, povodom obelezavanja godisnjice deportacije Jevreja.

  Sto se tice muskih glava u publici (mahom stariji ljudi, ne znam ih, pretpostavljam Jevreji) – bilo ih je pola gologlavo.

  Eto, zapamtio sam ovaj komentar i 15:1 glasove, pa rekoh da izvestim. Pozdrav!

 17. Mic po mic... kaže:

  @ Petar : citat ‘ Uloga kvislinške Nedićeve vlade je bila sekundarna.’ citat završen . Naime ti sa ovom svojom izjavom negiraš holokaust za vreme drugog svetskog rata jer smatraš da sve državni sistemi koje su trajale samo za vreme drugog svetsko rata i njhove Vlade su bile sekundarne. Po ovome i Nacistička Nemačka je bila samo ‘sekundarna država ‘ Prestrašno ,znači Nedičeva Srbija kao sekundarna država ne treba da bude kriva za etničko čiščenje Jevreja sa svoje teritorije…A ostale ‘sekundarne’ države ne mogu biti oslobođene te krivice…
  https://narod.hr/kultura/1942-kolovoz-srbija-judenfrei-prva-veca-drzava-koja-je-rijesila-zidovsko-pitanje

 18. Petar kaže:

  @Mic po mic
  Ne negiram. Apsolutno smatram da se svugde u Evropi pod nemačkom okupacijom desio holokaust.
  Ali se on isto tako ne bi desio u okupiranim državama da nisu došli Nemci.
  U tekstu koji si ti okačio je jasno rečeno, i to je rekao jevrejski novinar-gro istrebljenja Jevreja se desio bez učešća Nedićeve vlade.
  Nije Nedić smislio istrebljenje Jevreja u Srbiji, to su osmislili i izveli Nemci. Nedićev režim je u izvesnoj meri pomogao okupatoru. Ali nije ti Nedić započeo progon Jevreja. Ni kada je formirana Nedićeva vlada, nisu srpski žandari, ni Srpska Državna Straža ubijali jevreje. Hapšenja jeste bilo ali su egzekutori uvek bili Nemci.
  Uloga Nedićevaca jeste bila sekundarna, nisu oni ubijali.
  Pa evo ti jedan podatak, da vidiš koliko Srbi nisu imali ništa protiv Jevreja-pošto je rat počeo još 1939. Oko 15000 Jevreja iz okupirane Poljske, Češke, Slovačke je utočište našlo baš u Srbiji. U kojoj je rat počeo tek 1941.
  Od 1939. do 1941. niko te Jevreje koji su kao izbeglice došli nije proganjao.
  Niti bi ih proganjao da nisu došli Nemci i okupirali Srbiju.
  A to što kažeš da negiram holokaust-nauči ti da pažljivije čitaš, ni taj tekst što si dao link do njega ovde, nisi pažljivo pročitao niti razumeo. A kamo li moj komentar.
  Jevrejski novinar ti lepo kaže da kada je Nedićeva vlada počela da hapsi Jevreje, radilo se o malom broju, jer su već velika većina bili pohapšeni, pobijeni ili deportovani od strane Nemaca.
  A Nemačka nije bila sekundarna država što se holokausta tiče. Tamo je progon Jevreja bio institucionalizovan i deo političkog programa. Bukvalno svaki segment države i društva bio je učesnik progona. To je bila državna politika Nemačke toga doba.
  A to da druge sekundarne države danas imaju neku krivicu. Imaju u tom istorijskom trenutku, vlasti koje suvokupatori Nemci postavili. Ali Nedić i njegovi su platili za to što su bili na usluzi Nemcima koji su proganjali Jevreje na teritoriji Srbije (pa proganjali su i Srbe zajedno sa Jevrejima). Današnja srpska država i narod sa tim nemaju ništa i nisu odgovorni.
  To bi bilo kao da Poljake držiš odgovornima za to što je Aušvic bio na njihovoj teritoriji.

 19. Mic po mic... kaže:

  @ Petar …Ovo što si napisao ipak ne drži vodu . Naime današnju Srbiju ne smatraš krivcem za stradanje Jevreja na njihovoj teritoriji za vreme drugog svetskog rata -jer je Vlada Nedića bila samo sekundarna država ali u službi Nemaca koje si označio kao jedine krivce kako veliš.Zaboravio si na srpsku kvislinšku vojsku ,policiju i narodnu stražu kao izvršioce …namerno ili slučajno?
  Ako je tako zašto Hrvatska nije bila samo ‘sekundarna država’ koja isto danas ne trebala da bude kriva za dešavanja u II svetskom ratu?
  Zašto za Hrvatsku se ne primenjuje isto kao za Srbiju -da su Nemci bili krivi za sve. Zar u Srbiju su došli neki ‘dobri nemci’ okupatori ,dok u Hrvatsku neki loši nemački momci.
  A zaboravio si i to da u Mađarskoj sve jevrejske fabrike su radili i bili uslužbi države do 1944 kada je tadašnja Mađarska vlado želela ‘ iskočiti’ iz pakta jer su osetili da nemci gube rat a sovjeti su već bili blizu mađarskih granica .I kada je kao odgovor Nemaca bila postavjanje nove Szalasijeve vlade koji su tek na kraju rata počeli proganjat jevreje.Tako je to bilo i u Subotici pod ondašnjem Mađarskom administracijom.
  Znači da je ipak velika razlika između proganjanja Jevreja u Srbiji ,Hrvatskoj i Mađarskoj. A sve to vidi se iz linka -pročitaj pažljivije…Srbi su bili prvi koji rešili jevrejsko pitanje , ali nisu krivi .Hrvati i danas su krivi -iako i njihova država je bila isto po tebi samo ‘sekundarna’ . Mađari nisu ih dirali do kraja rata ipak su i danas krivi …A Nemačka država danas isto poput Srbije ni za šta nije kriva…E moj Petre…

 20. Jaša kaže:

  Možeš ti i ostali neonacisti da relativizuješ zločine ali Jevreji pamte i ne daju da se zaboravi. Na History channel ide non stop zatim snimaju se filmovi i pišu knjige
  Srbima možeš da pakuješ sto drugih stvari ali ko je šta radio i kako se držao prema Jevrejima, to se neće zaboravit za 1000 godina

 21. Petar kaže:

  @Mic po mic. Nisam ja “tvoj”.
  Nauči da čitaš-nigde nisam napisao da je hrvatska sekundarna.
  Uostalom to o primarnim i sekundarnim je tvoje lupetanje.
  Srbi nisu ubijali Jevreje ni organizovano ni neorganizovano.
  Izvršioci streljanja su bili Nemci. Na Banjici, u Jajincima, na Sajmištu, svugde su Jevreje ubijali Nemci.
  A u hrvatskoj su ustaše klale i streljale Jevreje. Čak su se Nemci zgražavali nad vašom bestijalnošću i sadizmom. Pa je tu ogromna razlika između nas Srba i vas. Vi ste svoje gospodare i uzore nadmašili. A nama su Nemci bili samo okupatori.
  Srbija je imala pod Nedićem i nemačkom okupacijom specijalnu policiju, i Srpsku državnu stražu. I one jesu učestvovale u hapšenjima Jevreja, komunista i Ravnogoraca, ali po naređenju i pod nadzorom Nemaca. Ali su izvršioci streljanja i deportacija u logore bili Nemci.
  Nisu Srbi rešili jevrejsko pitanje u Srbiji, jer ga nikada niko nije ni postavio.
  Dok god nije bilo Nemaca kao okupatora, niko Jevreje nije dirao.
  To da je navodno Srbija judenfrei i da je Judenfrage rešeno su u Berlin Hitleru javili njegovi Nemci. A ne Srbi. Koje Hitler nije mogao da smisli i namenio im je sudbinu identičnu Jevrejima.
  Ti koji su uz Nedića pomagali Nemcima kažnjeni su neposredno posle rata kako je i dolikovalo.
  Mi Srbi, sami smo ih kaznili.
  Ko je sarađivao sa okupatorom i okrvavio ruke, je streljan ili obešen.
  A vi hrvati se i dan danas ponosite svojin zločincima. Pevate pesme ustašama. Mi ne pevamo ni Nediću ni Ljotiću. I ne ponosimo se njima kao vi vašima.
  Laž koju pokušavaš ovde da proturiš, da su navodno Srbi rešili jevrejsko pitanje u Srbiji, ne pere od jevrejske krvi ni jedan od drugih naroda koje si pomenuo, a koji su činili zločine nad Jevrejima.

 22. I.S. kaže:

  Mic po mic
  Nauči istoriju, pa onda polemiši bez laganja.
  Mađari su itekako u toku celog rata ubijali Jevreje.
  1942. za vreme velike racije u Bačkoj, uz Srbe, ubijani su i Jevreji. Imaš spisak ubijenih Jevreja na spomeniku na keju žrtava racije u Novom Sadu.
  A u Budimpešti kraj Dunava imaš spomenik na mestu gde su strelasti krstovi ubijali i bacali Jevreje u Dunav.

 23. Petar kaže:

  Mic po mic, daj bre… Ti stvarno nikada ne čitaš te tekstove na koje se pozivaš i čije linkove kačiš?
  Pa u tom hrvatskom tekstu ti piše ime i prezime SS oficira koji je poslao poruku u Berlin da je Srbija judenfrei. A ne Nedić. Autor prvo spominje Nedića, pa onda odmah ispod kaže ko su dvojica Nemaca koja su se hvalila da je Srbija očišćena od Jevreja.
  Tekst je najobičnije pranje hrvatske krvave savesti.
  A povod mu je ustvari pitanje proglašenja Stepinca za sveca. Pa u tom kontekstu petljate i oko Srpske pravoslavne crkve u drugom svetskom ratu.
  Prozivate vladiku Nikolaja i Srpsku pravoslavnu crkvu za antisemitizam?
  Pa vladiku Nikolaja su Nemci u vreme drugog svetskog rata zatočili u konc logor Dahau.
  Nije poznato da je neki srpski sveštenik zaštitio Jevreje?
  A jel ste uopšte upoznali nekog srpskog sveštenika tada, a da ga niste zaklali?
  Spominjete logor Sajmište?
  Pa Sajmište je tada bilo u vašoj takozvanoj NDH.
  Stvarno si pogrešan tekst odabrao da dokazuješ navodni antisemizam Srba.
  Ajde, potrudi se bolje, ali čitaj pre nego što objaviš… Hehehe

 24. Mic po mic... kaže:

  @ Petar : Mnogo si se bre uzbudio ,iznervirao te deo istorije koju su napisali istoričari-savremenici,pa sad se braniš u stilu ‘držte lopova’ …’ Hehehe ‘ ti samo dokazuje tvoju nesigurnost. Ccccc…Čak si se u toj meri izgubio da Sajmište nazivas hrvatskom teritorijom. Ako ovako nastaviš još malo ,doči ćeš da zaključaka da Srbija za vreme II svetskog rata nije ni postojala. Što je mnogo ipak je mnogo bre ,jer nismo u godini 1878…

 25. Petar kaže:

  Mic po mic, evo ti iz wikipedie na engleskom. Pošto si veliki stručnjak za geografiju i istoriju, pa ako znaš engleski, pogledaj, šta kažu, pod čijom je kontrolom bio logor Staro sajmište i gde se nalazio?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Staro_Sajmi%C5%A1te?wprov=sfla1

 26. Istina... kaže:

  Istina je duboko skrivena, dozvoljena je površnost. Da se njome neobrazovani i poluobrazovani bave, svađaju se i istrebljuju za tuđ račun. Eto, sada je komentator Petar žrtva satanizacije Agenture jer se drznuo što je nedozvoljeno, da dira u Istinu. Bode prstom u oko.

 27. Mic po mic... kaže:

  @ Petar : Wikipediju svako može da napiše i da prikači na internet-Wikipedia nema težinu kao relevantni istorijski dokumenat. Jedini relavantni dokument je onaj gde se zvanično izveštava Berlin da su u Srbiji prvo rešili pitanje Jevreja za vreme drugog svetskog rata-i to je fakat jer je u zvaničnim istorijskim dokumentima ,potvrđeno od merodavnih institucija…

 28. Petar kaže:

  Ma da. A pisanija hrvatskih časopisa i sajtova tipa Narod.hr jesu relevantan izvor.
  Pri tom nisam dao kao izvor link ka srpskoj wikipeidiji, nego ka engleskoj. Gde niko od moderatora nije naklonjen Srpskim autorima, pa ne možeš reći da nam neko drži stranu.
  Prvo-Staro sajmište je u Sremu. Srem je tada okupirala NDH. Na Sajmište su između ostalih doterivani i Srbi sa Kozare. Odatle su ih ustaše oterale u logore širom NDH.
  Drugo: Niko ne spori da je Berlin izvešten, i da su na žalost skoro sasvim istrebljeni Jevreji u Srbiji. Samo što je izvestio SS oficir, a ne neki Srbin. SS oficir se hvalio svojim učinkom.
  Citat sa tvog hrvatskog sajta: “Emanuel Schafer, zapovjednik zloglasnog Gestapa u Srbiji tada je izgovorio strašne riječi: „Srbija je judenfrei.“, dok je SS-ovac Harald Turner nešto kasnije izjavio: “Srbija je jedina zemlja u kojoj je židovsko i cigansko pitanje riješeno.“
  Jevrejskim pitanjem u Srbiji su se bavili Nemci, kao i svugde u okupiranoj Evropi.
  Za Srbe jevrejsko pitanje nije postojalo. Dok nisu doši Nemci, Jevreji su živeli sa nama bez ikakvih problema.
  Prema tome, laž je da su Srbi rešili jevrejsko pitanje.
  To bi bilo kao kada bi rekao da su Poljaci u Poljskoj rešili jevrejsko pitanje.
  Ni Srbe, ni Poljake Nemci nisu pitali ništa o jevrejskom pitanju.
  Sam naslov članka sa hrvatskog sajta je zlonamerna interpretacija sa ciljem da se blate Srbi i Srbija. Isto kao što si ti zlonameran prema svemu što je srpsko. Bez obzira na očiglednu istinu i argumente kojima ti svaki put odgovorim.

 29. Mic po mic... kaže:

  @ Petar : Ne odgovarš ti ništa,sve što pišeš je ‘trlababalan’….

 30. Petar kaže:

  Polako, mic po mic i došli smo do kraja tvojih intelektualnih kapaciteta.
  Eto, ostao si bez argumenata.
  Šta da ti kažem, žalim te.

 31. Mic po mic... kaže:

  @ Ko to kaže ko to laže…Intelektualne kapaciteti nekom drugom nedostaju ,naime čitajući upravo te argumente ništa nisi shvatio.
  Tako da nema potreba da me žališ…Meni ne trebaju pogotovo tvoji argumenti jer su mi preci preživili dosta neugodnosti za vreme WW 2 na ovu temu…tako da bolje da malo oladiš.

 32. Petar kaže:

  @Mic po mic-Verujem. Bilo im jako neugodno u Blajburgu ’45.

OSTAVITE KOMENTAR