Obeleženo 70 godina delovanja Istorijskog arhiva Subotica

Tradicionalni međunarodni arhivistički skup Arhivski dani, održava po deseti put. Tema ovogodišnjeg skupa bila je “Arhivi između nauke, kulture i uprave”, a posebnim programom obeleženo je i 70 godina delovanja Istorijskog arhiva Subotica.

IMG_9228

Tim povodom predstavljena je četvorojezična publikacija pod nazivom “Naših prvih 70 godina”, koja na sažet, informativan i celovit način predstavlja presek rada Arhiva. Pored klasičnog knjiškog oblika, Arhiv je predstavio i virtuelnu izložbu istog imena.

Takođe, u cilju obeležavanja 70 godina delovanja ustanove subotičkog Arhiva, doneta je odluka da se ustanovi plaketa za doprinos razvoju arhiviske struke i lokalne, odnosno zavičajne istoriografije, koja će nositi ime Gašpara Ulmera (1915 – 2002). Plakete je ove godine dobila Eržebet Apro, arhivska savetnica u penziji, dr Emil Libman i dr Deže Čuso, istraživači istorije zdravstva.

IMG_9296

IMG_9307

IMG_9304

IMG_9227KOMENTARI

 1. Elementa Latina kaže:

  Bilo mi je 15 godina. Sedeo sam na drvenoj hoklici u kuhinji g. Gaspara Ulmera. Gleda me onako krupan strog i ozbiljan. Kaze mi, nabroj prepozicije sa akuzativom. Odrecitujem ja – apud-ante-ad- adversus. Dobro… idemo dalje.

  Malo secenje na Gaspara Ulmera mog privatnog ucitelja latinskog jezika.

 2. Bunjevac kaže:

  Kas smo kod latinskog onda je tu neizostavno ime Zeno Zaharija.

 3. Elementa Latina kaže:

  @ Bunjevac
  Meni je Zeno Zakarija bio direktor. Ovde nije rec o tome ko je sta predavao nego o mom secanju na Gaspara Ulmera koga sam imao cast licno poznavati i coveka kod koga sam isao na privatne casove latinskog jezika, covek koga se rado secam, i koji je ostavio kod mene neizbrisivi trag.

OSTAVITE KOMENTAR