Obezbeđen novac iz Pokrajine za Sinagogu

Za deset dana trebalo bi da počnu radovi na fasadi severne strane subotičke Sinagoge. Predsednik Fondacije SOS Sinagoga, dr Nenad Ivanišević, je istakao da je pokrajinska vlada izdvojila 1,8 miliona dinara za sanaciju i rekonstrukciju Sinagoge.

 

– Ukupno sa svim radovima do kraja građevinske sezone biće uloženo 15,8 miliona dinara za sanaciju i spoljno uređenje objekta. Da podsetim, iz gradskog budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara, preko IPA fonda sa Mađarskom 100.000 evra. Novac koji je obezbeđen je dovoljan za rekonstrukciju fasade. Restauracija subotičke Sinagoge, jednog od vrednih kulturnih objekata u našoj zemlji koji je UNESKO uvrstio u listu Svetske kulturne baštine – objašnjava dr Nenad Ivanišević, predsednik Fondacije SOS Sinagoga.

 KOMENTARI

 1. Double P kaže:

  I za ovo su tako lepo obezbedili novac kao i za Sencansku Crkvu? Zato na toj crkvi stoje radovi vec vise od mesec (ili dva) dana? 

 2. djomla kaže:

  1,8 miliona iz Fonda je manji deo sredstava, ipak veći deo predstavljaju IPA sredstva i sredstva grada. Mislim da ovde neće kasniti sredstva i da će Singoga do kraja jeseni zablistati.

  Senćanska crkva zaista stoji već duže vreme. Double, pošto si upoznat, kakvo je stanje tamo sa konstrukcijom? 

 3. Boris kaže:

  Pričao je onaj dečko u Noći muzeja zašto se ne obnavlja Sinagoga, ko je bio zna o čemu se radi. A ovo je samo zamazivanje (fasade) pred eventualne izbore.

 4. miXa kaže:

  Boris:

  Pričao je onaj dečko u Noći muzeja zašto se ne obnavlja Sinagoga, ko je bio zna o čemu se radi. A ovo je samo zamazivanje (fasade) pred eventualne izbore.

  Bil podelio to sa nama koji nismo bili u mogućnosti da slušamo dečka u noći muzeja? 
  Inače jako me nerviraju ti nedorečeni postovi. Tako svako može da ispadne pametan. Dovoljno je da napiše : „malo se informiši“, „izguglaj“, „obrazuj se“, „ko je bio zna o čemu se radi“ i odjednom svi ostali argumenti padaju u vodu.  
  Ako već postuješ (znači želiš da se tvoje mišljenje čuje) daj celu informaciju, a ne kao u Dosije X-u, „istina je tamo negde“. 🙂 

 5. stormwatch kaže:

  On se seca samo decka u noci muzeja a ne sta je taj zapravo pricao.

 6. Boris kaže:

  Uglavnom, službena Mađarska bi trebalo zvanično da se izvine za pogrom Jevreja u Subotici, da plati odštetu, pa delom od toga da se u potpunosti obnovi Sinagoga. A ovo farbuckanje fasade za političke poene, stvarno nema potrebe komentarisati.

 7. JimmyQ kaže:

  Lično mrzim politiku, ali „farbuckanje“ zaštićenog evropskog spomenika kulture za skupljanje glasova?!?! I još dok si pod lupom jer se radi o takvoj građevini koja nije značajna samo za Subpoticu? Pa malo skupa reklama za bilo koju stranku s obzirom da to nije molerisanje stare kuće u Kertvarošu, onako s produženim valjkom…A unutrašnjost je najskuplja pa dok čekamo odštetu od koje ona može da se sredi dobro je uraditi makar fasadu da se barem ne sramotimo kad neko dođe u naš grad i vidi kako takva građevina izgleda spolja…

 8. EagleX kaže:

  Da li neko zna u kakvom je stanju konstrukcija sinagoge i na kakvoj UNESCOvoj listi se nalazi sinagoga (na zvanicnoj listi svetske kulturne bastine se ne nalazi)?

 9. Milica kaže:

  Ništa bez dr Ivaniševića.

 10. Boris kaže:

  Pa jeste farbuckanje, ne znam kako to drugačije da nazovem! Ono što su do sada sređivali se već i ofucalo, a tako parcijalno može da se sređuje u nedogled,tj. dok se ne sruši sama od sebe ili od tolikog prčkanja.  Ne mogu da shvatim da se nema dovoljno para za kompletno sredjivanje barem fasade, kad se već toliko voli i poštuje kulturna baština.

 11. drz ne daj kaže:

  nije mi jasno

  10 milona od grada
  100.000 evra od IPA = 11,3 miliona
  1,8 miliona od pokrajine

  Sve ukupno 23,1 milion, a utrosice se 15,8 miliona ?

 12. Milica kaže:

  @EagleX

  ne nalazi se na UNESCO-voj listi. Ona je spomenik kulture od izuzetnog značaja za R.Srbiju http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/list.php?kat=1.
 13. adkersu kaže:

  Borise, ako već treba izvinjenje, to treba da uradi Ljubiša Ristić (ako znaš šta je uradio u sinagogi, ako ne znaš, informiši se). I o ovome sam već dao komentar – naša sinagofa JESTE među sto najugroženijih jevrejskih objekata u svetu, ali NIJE na listi svetske baštine odnosno na listi UNESCO. Vodi se kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, a to je sasvim drugo nego što je lista svetske baštine UNESCO. A svaku, pa i najmanju intervenciju na zaštiti ovog znamenja našeg grada PODRŽAVAM!

 14. krass1 kaže:

  drz ne daj

  Sta mislis zbog cega su mi skinuli komentar? Dosta je da ponovim cinjenicu da se Nenad Ivanisevic nalazi na celu Fondacije SOS Sinagoga. 

 15. Boris kaže:

  adkersu, ne znam tačno, pa reci. Dok je bio u pozorištu ili u jul-u? Koliko se sećam, u Sinagogi su se ranije održavale i kulturne manifestacije, ali kako je toliko propala kasnije, ne znam?

 16. adkersu kaže:

  Borise, u predstavi Šiptar koju je režirao Ljubiša Ristić a održana je u sinagogi glavni lik je nasred sinagoge izveo “umetnički performans“ – javno je go golcat mokrio (sic!)! To je skrnavljenje bogomolje po ideji “deteta komunizma“ (Milomir Marić, knjiga “Deca komunizma“). A što je jednom i živog konja uveo u sinagogu, e za to nije kriv konj nego Ljuša.

 17. igor kaže:

  a u predstavi „misa u a molu“ isto ristić,isto sinagoga,par golih glumaca simulira sex i prilika da se vide predivne grudi ane kostovske! 🙂 
  ’90….’91….nisam siguran… 

 18. Double P kaže:

  djomla:

  1,8 miliona iz Fonda je manji deo sredstava, ipak veći deo predstavljaju IPA sredstva i sredstva grada. Mislim da ovde neće kasniti sredstva i da će Singoga do kraja jeseni zablistati.

  Senćanska crkva zaista stoji već duže vreme. Double, pošto si upoznat, kakvo je stanje tamo sa konstrukcijom? 

  Dugo nisam bio tamo. Kako se meni cinilo, celu drvenu konstrukciju treba menjati. Ali o tome odlucuju odgovorni inzenjeri. 

  A zasto radovi jos uvek stoje, to bolje pitati popove. 

 19. zorandjala kaže:

  adkersu, ja pouzdano znam da su tamo bile dve kokoske i dva petla crveni i graoran koji je imao pet prstiju na nozi. ali nerazumem kako su oni unistili fasadu, dok je ljubisa bijo jos se nesto i popravljalo posle njega potop.sta mislis dali tole prvovencani i njemu slicni treba da daju koji dinar za jevrejsku zajednicu. a sto se izvinjenja tice ja sam bio prisutan kada je kasa pokusao da se izvini tako sto je rekao nesto ka on je video papriku za sesirom a ne pero.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 5 = 7

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: