Objašnjenje Toplane bilo bi smešno da ne udara po džepu

Zlatko Marosiuk, zaštitnik Subotičana, dobio je za manje od nedelju dana 520 pritužbi građana i jednog pravnog lica za previsoke račune „Toplane“.

marosiuk ombudsman

Januarski računi šokirali su skoro sve korisnike jer su u odnosu na isti mesec prošle godine i početak grejne sezone znatno uvećani, iako cena grejanja nije menjana tri godine. U realan obračun sumnja i Jene Maglai, gradonačelnik, koji se izvinio građanima zbog računa i naložio ombudsmanu da pokrene postupak revizije o trošku grada.

– „Toplana“ je do sada odbila sve prigovore, ali verujem da će nezavisni veštak utvrditi propust. Građani su zaista oštećeni i moramo ovo što pre sprovesti kako ne bi sve palo u zaborav – kaže ombudsman i dodaje da zna da je u januaru bilo devet ledenih i deset hladnih dana, ali da to ne može biti razlog enormno uvećanih računa.

– Poslao sam JKP-u dopis sa pitanjima o tehničkim problemima na šta nisu ni odgovorili već su mi napisali da korisnici „Toplane“ često otvaraju prozore i „bacaju“ toplotu, dok građani koji se greju na struju i gas to ne rade. Odgovor se graniči sa napadom na moju inteligenciju – ističe zaštitnik građana. Marosiuk dodaje da kancelarija Zaštitnika građana prikuplja predmete, peticije, pisma i pravi detaljnu analizu pritužbi.

– Održaćemo sastanak sa odborničkim grupama, a zatim ćemo angažovati sudskog veštaka da utvrdi tačan obračun za svaki račun. Veštak će pregledati merila i drugu tehniku, svaku podstanicu i kalorimetre i na osnovu toga utvrditi da li su računi realni – kaže Marosiuk za „Blic“.

Ombudsman objašnjava da građani moraju račun prvo da reklamiraju „Toplani“, a kada dobiju odgovor, treba da se obrate njemu, dostave januarske račune od ove i prošle godine. Veruje da postupak neće trajati duže od dve nedelje i da će biti u korist građana.

 

BLICKOMENTARI

 1. Bratislav kaže:

  …TAKO SMO POKRADENI I PROSLOG JANUARA……I NIKOM NISTA…..

 2. Suboticanin kaže:

  Bilo kako bilo ali ovi iz Toplane su LOPOVI i tu nema drugog objašnjenja, a gradska uprava MORA da reaguje.

 3. Veliko Misicevo kaže:

  Pa kad ste Bobica postavili u „top menadžment“ naravno da je tablica mnozenja zakazala

 4. Aleksandar kaže:

  Treba krasti od naroda . U zatvor sa lopovima i uhapsite direktora koji je zbog politicke aktivnosti direktor. Tako su i u vrtic nasa radost zaposlili naprednog tehnickog koji nezna se sta nije upropastio a preletac svejedno u kojoj je stranci samo da je glavni. I naravno cim mu zena bude spremna eto nje eksperta da radi u vrticu i cela porodica sretna. Zalosna drzavo.

 5. treća-sreća kaže:

  Mislim da nema potrebe da građani gube vreme na prepucavanje sa Toplanom, nego da se pokrene postupak utvrđivanja nepravilnosti i kad se ispostavi da su nas ovi iz Toplane konstantno potkradali (ovo je još i blaga reč) da se krivično i materijalno gone svi odgovorni, a građani obeštete za sve ove godine lopovluka, pa makar Toplana zbog toga i morala da stane sa radom. Nigde u svetu nema da građani plaćaju nešto, a nemaju pravo uvida u trenutno stanje mernih uređaja i potrošnju. Baš me zanima kako se „vrti“ taj sat kad je ledeno hladno i radijatori topli, a kako kad je napolju toplo, a radijatori mlaki ili hladni.

  Januarska prosečna temperatura 2016. u poređenju sa prosečnom temperaturom januara 2015. je niža za 2,7 celzijusa, ali to nije razlog da računi budu veći za 40%. Svako njihovo objašnjenje stvarno vređa inteligenciju i dok ne daju valjano objašnjenje (koje nemaju) savetujem sve potrošače da PRESTANU DA PLAĆAJU RAČUNEDO DALJNJEG, a takođe treba da insistiramo da se smene rukovodioci u ovom Javnom preduteću, kao i da se otkažu Ugovori o radu svim bespotrebno zaposlenim i nestručnim radnicima, tj. partijski kadrovima sadašnje i nekoliko prethodnih vlasti.

 6. Subotičanin kaže:

  Neće niko ići na sud, niti će Toplana biti okrivljena ili nedajBože platiti neku odštetu. Još manje će rukovodstvo odgovarati za bilo šta. Razlog – toplane u Srbiji su deo kartela koji u svim gradovima povećava cene grejanja koliko god je to moguće. Preko svake mere i granice zdravog razuma. Evo, Nišlije protestuju već godinu dana jer su im duplirali račune: umesto četiri (4) hiljade, sada moraju da plaćaju osam (8) hiljada mesečno. I eto protesta.
  I ništa se nije desilo.
  Za mojih 26 (dvadeset i šest) hiljada mesečno za 70 kvadrata bez kupatila i terase nikome ništa. Toplani sve.

 7. JAPAJA kaže:

  Na Yueco televiziji stavili momka koji ne zna gde je supalj a kamoli da postavi pitanje. Trio toplane lazu li lazu i ne crvene. Cim su rekli da je najhladnija zima u poslednjih 5 godina videlo se da se radi o premazanim ober lazovima. Ja nista njima ne verujem. Zato i bestidno lazu jer im je to jedini argument da „dokazu“ zasto su racuni veliki. Da ih je onaj klinjo na televiziji pitao za nenaplacenim potrazivanjima kako prevaljuju na korisnike, da ih je upitao o sponzorstvima, da ih je pitao o troskovima reprezentacije, da ih pitao o troskovima donacija, da h je pitao o naguranim cenama „projekta“ za iskljucenje sa mreze, da ih je pitao sto su doneli metodologiju koja se pokazala katastrofalnom, da ih je ….. ALI NIJE ima mnogo pitanja koji ovaj nije znao postaviti , nije znao ili nije hteo vrag bi ga znao.
  Zato ne verujte ovim ljudima oni su tu da nas dobro slazu u ubede kako oni „brinu“ o nama potrosacima. Oni su tu da nam pokazu i dokazu kako je grejanje na toplani najjeftinije grejanje, jeftinije cak od grejanja na loz ulje, naftu, struju, gas.
  Da im Baron Mihauzen pozavidi.

 8. Mister No kaže:

  @ Suboticanin Vas racun za grejanje je zaista velik . Ja se grejem na gas .Na skoro istu kvadraturu placam znatno manje .

 9. ilonapiukovic kaže:

  ja sam predala zalbu u toplanu jer sam dobila za 20 kvatrata 7ooo hiljada dinara ali lazni odgovor sam dobila vece lopove nisam videla od tolane i lazove neznam ko ih brane da niko nista nemoze njima trebalobi se pokupiti narodu i otici ispred toplane da te govnare ispljuvati lopovi lazovi direktor nezna koliko je dva puta dva ali krasti dobro zna molim ljude da se slozimo i otici ispred toplane lazovi lopovi svi mi da njima punimo dzepove

 10. Sandra kaže:

  „Održaćemo sastanak sa odborničkim grupama, a zatim ćemo angažovati sudskog veštaka da utvrdi tačan obračun za svaki račun. Veštak će pregledati merila i drugu tehniku, svaku podstanicu i kalorimetre i na osnovu toga utvrditi da li su računi realni – kaže Marosiuk za „Blic“.“
  Taj sudski vestak se podrazumeva da je placen od strane drzave i zasto bi on odradio vestacenje u korist gradjana ?
  I neznam zasto se pravimo svi blesavi kad svi znamo da neko mora da plati pretstojece izbore…

 11. Mister No kaže:

  Svojevremeno su stanari zgrade na Prozivci dobijali nerealno velike racune zbog potrosnje vode . Proverom je utvrdeno da su osteceni stanari placali tude racune zbog tehnicke greske
  .

OSTAVITE KOMENTAR