Objedinjavanje većinskih mađarskih opština?!

Prekrajanje granica okruga na severu Vojvodine i objedinjavanje šest opština sa većinskim mađarskim stanovništvom za Savez vojvođanskih Mađara je gotova stvar, iako, kako „Politika” nezvanično saznaje, u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu za sada ne pripremaju nikakav nacrt uredbe koji bi omogućio preseljenje Ade, Sente i Kanjiže iz Severnobanatskog u Severnobački okrug.

Pozivajući se na koalicioni dogovor sa Demokratskom strankom SVM smatra da je to sada tehničko pitanje i da je potrebno samo da vlada promeni granice okruga određene uredbom iz 2006. godine.

– Oko toga više nema šta da se dogovaramo jer je u pitanju jednostavna procedura. Dovoljno je da vlada, na predlog resornog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, donese predlog promene granica upravnih okruga. Ovaj predlog ne bi se odnosio samo na činjenicu da predlažemo da se opštine Ada, Kanjiža i Senta iz Severnobanatskog presele u Severnobački okrug, gde pripadaju po svim ekonomskim, društvenim i infrastrukturnim vezama, već i na promene u nekim drugim okruzima – objašnjava predsednik SVM-a Ištvan Pastor.

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu objašnjavaju da je izmena takve uredbe uvek rezultat političkog dogovora unutar vladajuće koalicije i „tehnički” deo posla odradiće se kada se dobije potvrda da o tome postoji kompromis.

Promena granica upravnih okruga u Srbiji pokrenuta je i na poslednjem sastanku Ištvana Pastora i predsednika Srbije Borisa Tadića pre nešto više od mesec dana i deo je koalicionog dogovora između SVM-a i DS-a.

– U poslednjih 15 godina uvek je argument bio da vraćanje opština Ada, Senta i Kanjiža u Severnobački okrug predstavlja opasnost po stabilnost Srbije. To je nebuloza jer sudski sistem odranije, a komorski od pre dve godine ove opštine „vezuje” za Suboticu i Severnobački okrug i nije došlo ni do kakve nestabilnosti – kaže Pastor.

Promenama granica upravnog okruga na severu zemlje ne protivi se, ipak, javno nijedna stranka. U stvarnom životu Ada, Kanjiža i Senta nikada nisu ni prestale biti vezane za Suboticu istim pozivnim brojem, viši sud i više tužilaštvo u Subotici takođe pokriva ove tri opštine, veliki broj srednjoškolaca, posebno iz Ade i Kanjiže školovanje nastavlja u Subotici, a i na lečenje dolaze u subotičku regionalnu bolnicu.

Aleksandra Isakov, PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

33 + = 35

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: