Obnavljanje ambulanti i širenje apotekarske mreže

Subotička lokalna uprava je iz gradske kase ove godine za primarnu zdravstvenu zaštitu i gradske apoteke izdvojila 20,6 miliona dinara, što je samo 200.000 dinara više nego prošle godine, ali je zato tokom 2010. iz budžeta sanirano oko 13 miliona dugova u ovoj oblasti, rekla je novinarima Marija Bijači, članica Gradskog veća zadužena za socijalnu i zdravstvenu oblast.

Od tog novca 19 miliona dinara dobiće Dom zdravlja Subotica, koji ima u planu da sanira krov zubne poliklinike, obnovi ambulantu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta i dovrši priključak na vodovod ambulante u naselju Bikovo.

Slika

Kako je napomenula direktorica Doma zdravlja Ružica Crnjaković, deo novca će otići i na obnavljanje opreme, pre svega u dispanzeru za žene, a takođe i za nabavku informatičke opreme. – Ovo nije prevelika suma za potrebe zdravstva, ali mi smo veoma zahvalni lokalnoj upravi što je imala razumevanja za naše potrebe – kaže dr Crnjaković.

Iznos od 5,6 miliona dinara dobiće apotekarska ustanova „Apoteke Subotice“, što je direktorica Svetlana Rudinski takođe ocenila kao „gest dobre volje“ lokalnih vlasti, jer je prošle godine ova ustanova dobila manje od jedan odsto sredstava namenjenih primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ipak, kako je napomenula direktorica, subotička ustanova je proglašena najboljom u Srbiji, otvorena su i tri nova ogranka, i kupljena sopstvena upravna zgrada.

Ove godine će se nastaviti sirenje apotekarske mreže, kako bi se omogućilo da što veći broj građana na teritoriji koju pokriva grad bude dobro snabdeven neophodnim medikamentima. Prošle godine je izdato čak 1,625 miliona kutija lekova, za pet odsto više nego prethodne godine i, takođe, 20 odsto više pomagala.

Svetlana Rudinski napominje da ima mnogo zahteva za otvaranjem novih objekata, pogotovo u udaljenijim naseljima, ali takođe i da su poneki od tih zahteva „ispolitizovani“. Ona je uz to navela i da će deo budžetskog novca biti izdvojen i za plate članova Upravnog odbora, koja je sada oko tri hiljade dinara, a na novinarsko pitanje o platama farmaceuta u ovoj ustanovi, direktorica Rudinski je rekla da se iznose oko 50.000 hiljada, bez dežurstava i prekovremenog rada.

Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 34 = 36

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: