Obnova fasade biblioteke možda ove godine

Za Savez vojvođanskih Mađara je jako važno da se zgrade koje su odlika stare Subotice dovedu u odgovarajuće stanje, jer one sa jedne strane ispunjavaju važnu funkciju. Takva zgrada je nekadašnja gradska kasina, koju je projektovao Ferenc Rajhl – izjavio je dr Balint Pastor za Pannon TV i dodao da se grad prijavio na konkurse kod dva ministarstva tokom proteklih dana. Nada se uspehu oba konkursa, a planira se potpuno obnavljanje fasade Gradske biblioteke.

“Lično sam razgovarao sa obe ministarke, jedan konkurs je predat u Beogradu ministarstvu kulture, a drugi takođe u Beogradu ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Ako budemo uspešni, onda će biblioteka tokom ove godine u potpunosti biti obnovljena sa spoljne strane, nakon što smo krajem decembra zahvaljujući podršci iz Mađarske predali na korišćenje čitaonicu za 21. vek” – izjavio je predsednik skupštine Grada Subotice.

Narodno pozorište u Subotici ima regionalni značaj

Predsednik skupštine Grada subotice dr Balint Pastor kaže da je Savez vojvođanskih Mađara i na republičkom i pokrajinskom nivou uspeo da uveri koalicione partnere da je obnova zgrade subotičkog Narodnog pozorišta od značaja ne samo za Suboticu, već i regiju. Time smo došli do toga da je i na državnom nivou to najveća investicija u sferi kulture – dodao je – te naglasio da je premijerka u oktobru rekla, a i u vladinom programu se nalazi završetak obnove Narodnog pozorišta u Subotici do 2021. godine. “Verujem da će tako biti, ali to zavisi od jako mnogo faktora. Kako ste i vi ustanovili, radovi dobro napreduju, završetak dve sale je pred nama, tako da verujem da ako i ne bude sve u celosti gotovo do kraja godine, da će se moći koristiti najvažniji delovi” – izjavio je predsedik skupštine Subotice za Pannon RTV.

RTV PannonKOMENTARI

 1. Raspop Teodosije kaže:

  Da li osećate suštinu: “možda ove godine”. To znači: “Sigurno ne ove godine, a ka’će ne znamo”. Naravno, treba prvo Kum II da se opari (jeste da je Dodiku prodao apoteku, ali je to izgleda premalo) pa će da se rade “isplativiji” projekti. Možda se ugradi u novo groblje?

 2. Anonimni kaže:

  Tužno je da jedan ovakav grad nema sredstava da popravi ni jednu fasadu pa makar ona bila i na glavnom trgu. Ako nam nešto ne naprave Mađari ili donira EU onda mora da se mole ministarstva u Beogradu. Lokalna samouprava zadnjih sedam godina nema ništa i zato je razvoj potpuno zaustavljen. Osma godina je počela sa obećanjem da će baš te godine biti završeno pozorište. Sada mladi Pastor kaže realniju procenu da bi deo mogao biti useljen 2021. On barem nešto pokušava dok ostali poslanici iz Subotice ne znamo ni kako se zovu. Oni i sami kažu “hvala Vučiću što nas je izabrao”.

 3. Croat kaže:

  Ono sto mene nervira je da se neke fasade obnove a onda se zaboravi na odrzavanje. Negde prokapa oluk, negde se usele golubovi i to niko ne popravi. Onda od male stete napravi se velika steta! Gledam u dimitrije tucovica negde na sredini sa strane jevrejske opstine, lepa zgrada, obnovljena, ima interesantne balkone, oluk propao i sad ce deo fasade da otpadne…. Zasto ljudi?

 4. Subotica kaže:

  Bilo bi mi drago zbog opšteg značaja da se što pre obnovi fasada biblioteke, a i lično sam vezana za biblioteku. To je prvi javni objekat u koji sam ušla, kada sam tek došla u Suboticu i tu pronašla svoju oazu koju često posećujem.

 5. Trovach kaže:

  Imam utisak da ovu vlast uopste nije briga za Suboticu jer je ne dozivljavaju kao svoj grad. Jednostavno, postavljeni su od strane stranke zarad sticanja koristi, manje za sebe, a vise za stranku. SVM sluzi kao privid da Suboticani ucestvuju u upravljanju svojim gradom, a u stvari je to ista bagra. Ako dopustimo jos 4 godine njihove vlasti ima nacisto da propadnemo ( iz mesta smo…).

 6. Samo pitam kaže:

  Crot, zato sto u tim zgradama zive ili sirotinja ili su u vlasnistvu lokalnih tajkuna kojima nije cilj da bilo sta odrzavaju.

 7. Trovach kaže:

  @Samo pitam…Ljudi koji zive u svojim kucama imaju interes da ih odrzavaju. Nije mi jasno zasto grad treba da odrzava privatnu svojinu. Dobro, ako je zgrada od neke istorijske vaznosti, vlasnik ima puno pravo da trazi od grada da mu u tome pomogne, ali ne treba da mu svi odrzavamo kucu. Mada, predlazem da @Croat uredi fasadu, @ba(la)ban da usisa, a ja cu ulastiti 🙂

 8. Wenger kaže:

  Vlasnistvo obavezuje. To je druga recenica clana 14 Nemackog ustava. Treca recenica glasi : Njegovo (vlasnistvo) koristenje treba istovremeno da sluzi na korist i dobrobit zajednice. Dalje sledi pod kojim uslovima se vlasnistvo moze eksproprisati i pod kavim uslovima sledi obestecenje, kao i u kom obimu. (Ovo tek toliko za one koji misle da je na zapadu privatno vlasnistvo svetinja koja se ne moze oduzeti)
  Primer: neko poseduje gradjevinski objekat u privatnom vlasnistvu. On se o tom objektu ne stara niti na bilo koji nacin vodi brigu. Objekat predstavlja opasnost za prolaznike i ujedno kvari opstu sliku grada jer se nalazi na eksponiranom mestu. Vlasti oduzimaju, eksproprisu objekat, ali im ni na kraj pameti nije da ga zadrze, ruse ili renoviraju. Objekat se prodaje na licitaciji i ponudjac je u obavezi da dovede objekat u red onako kako se ocekuje i njegovu svrhu i namenu usaglasi sa zeljama grada osnosno stanovnistva. Ne retko jedan takav objekat se prodaje za simbolican 1 € . Kupac naravno snosi ostatak troskova oko renoviranja i ocuvanja objekta. Sve rendite koje iz narecenog objekta proizilaze pripadaju njemu, minus obligatorni porez. Gradske vlasti obicno zadrze gradjevinsko zemljiste u vlasnistvu a kupac placa jednu simbolicnu godisnju rentu. Sam objekat ukoliko zeli moze u svako doba ponovo da proda. Ukoliko grad/opstina poseduje veliki broj objekata i nije u stanju da ih odrzava, onda ih izdaje u visegodisnji zakup ili ih prodaje na licitaciji. Pri davanju zakupa i raspisivanju licitacija, ujedno se i objavljuju i modaliteti koje novi vlasnici moraju ispostovati. Recimo kupac stambene zgrade (ili citave serije zgrada) se obavezuje da ce zadrzati sve dosadasnje stanare pod istim uslovima kao i sto su ih zateceni stanari do prodaje imali. Novim stanarima moze odredjivati kiriju po svojim (novin) pravilima.

 9. Franja kaže:

  Interesantno da niko ne pominje paradoks: koliko je “otišlo” novaca na parternu fontanu, prozorište (aka Skadar na Bojani) a za uredjenje zgrade koja ima funkcionalbi, istorijski, kulturni, statusni..značaj – nema novaca.

  Ako, da glasamo za snsvm opet, da “vratimo” grad prirodi kao pusztaru …

 10. Croat kaže:

  wenger, nemoj da im dajes ideje, oni su tu procitali samo onaj deo gde mogu da uzmu neciju imovinu, nas zakon ne bi imao deo o obavezama drzave.
  Trivach moze al tebe cemo proglasiti gradskim kraljevskum deratizatorom, uklanjacem golubova i svetcem zastitnikom zelenih pivrsina 🙂

 11. Croat kaže:

  Trovach vec kad smo kod fasada ja sam stvarno uradio svoju, lepio stiropor. Moram priznat potrajalo je, posao, malo dete pa nije bas bilo vremena za fasadu. Jedan dan ja na skeli raduckam i razgovaram sa ocem koji gleda sta radim. U jednom momentu dolazi jedan stariji baco,neki komsija valjda i domundjava se sa mojim ocem. Vidim ja moj otac umire od smeha. Kad je baco otisao pitam ja njega sta to bi? Kaze baco ” gledam ja vec duze ovog tvog zidara, nece taj nikad zavrsiti, OTERAJ ti njega!”
  Zavrsio sam i jos sad se drzi 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 31