Obnoviti i Plavu vazu

U Subotici su nedavno boravili stručnjaci iz Pečujske fabrike Žolnai i tom prigodom ustvrdili da obnova oštećene keramike na zelenoj fontani, ne predstavlja težak zadatak. Ako dođe do ovog poduhvata, to može biti prilika da se u isto vreme obnovi i jedna od dve plave vaze na Paliću, koju su vandali razbili na komade pre desetak godina. Vaza je sastavljena ali nije obnovljena i njena glazura. Treba podsetiti da se sličan incident dogodio i početkom osamdesetih i da je posle toga vaza savršeno restaurirana u Gradskom muzeju.

Slika

Plave vaze, poklon firme Žolnai, odolevale su klimatskim uslovima ceo XX vek ali nisu imune na ljudsku obest. Na jednoj vazi, postoji još jedno malo oštećenje, gotovo simbilično u odnosu na vreme destrukcije u kom je nastalo. U ustima mitskog bića koje je na vazi, nalazi se trag od metka iz pištolja crvenoarmejca, iz vremena drugog svetskog rata. To svakako ne treba dirati jer je malo i zanimljivo svedočanstvo koje „priča priču“ o vetrovima rata na ovim prostorima.

Dve plave palićke vaze, oblikom i reljefom svedoče o vremenu svog nastanka : Belle epoque Palića i Evrope s početka 20. veka. Proizvedene u čuvenoj pečujskoj fabrici, kreacija su Vilmoša Žolnaia i njegovih saradnika. Fabrika je utemeljena 1868. godine. Na samom početku, Žolnai je shvatio da ova drevna umetnička disciplina, sve više zavisi od tehnologije. Angažujući tada najbolje hemičare, započeo je niz eksperimenata, mešajući sastojke i gradeći peći sa izuzetno visokim temperaturama. Tragao je za kvalitetnom glinom a nije zapostavljao ni iskustva grnčara. Tako je stigao do jedinstvenih rešenja u tehnološkom smislu. Pirogranit, zidna obloga i crepovi, čudesnih kolorističkih varijacija i izuzetne čvrstine i trajnosti, beleg su subotičkog graditeljskog nasleđa.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

51 + = 52

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: