Obnovljeni vitraži na Senćanskoj crkvi

Obnovljena su dva vitraža na Senćanskoj crkvi Svetog Đurđa, od kojih je vitraž sa grbom Grada Subotice, izrađen u klasičnoj tehnici koja podrazumeva spajanje stakla olovom i ručno slikanje, finansirao grad. Kako teku radovi na obnovi vitraža išli su da se uvere čelnici kolalne samouprave. U Senćanskoj crkvi krajem prošle godine obeležena 170. godišnjica od osnivanja župe Svetog Đurđa i grad je preuzeo na sebe restauriranje uništenih vitraža.

– Verujemo da ćemo u periodu pred nama uspeti da obnovimo sve te predivne vitraže koji su ne samo zbog žive slike i prelamanja svetla u obojenom staklu, već i zbog puno uloženog truda, kreativnosti i ljubavi umetnika koji su pravili svaki njihov delić, krasili unutrašnjost ove crkve – rekao je prilikom obilaska župe predsednik Skupštine grada Slavko Parać. Crkvu čiji vitraži su uništeni tokom i posle Drugog svetskog rata obišli su i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i pokrajinski poslanik dr Nenad Ivanišević.

 

Sveštenik župe Svetog Đurđa Ištvan Palatinuš zahvalio se grada na pomoći oko obnavljanja vitraža.Vitraž sa grbom Grada Subotice uradio je umetnik Stevan Stanišić, iz renomiranog „Ateljea Stanišić”, iz Sombora.KOMENTARI

  1. smiljan njagul kaže:

    Svi vitraži kada su postavljeni 1897. godine vredeli su 5870 forinti. Tadašnji izveštač lista „Neven“ kaže da su krasni i jeftini i da dolaze iz radionice „Glogovca i Krausa“ iz Budimpešte. Najvažnije scene koje su prikazane odnose se na rodjenje Isusovo sa detaljima: istočna zvezda, tri kralja… U dnu prozora nalazio se grb Subotice. Na severnoj strani bila je predstavljena Kalvarija, a ispod ovog vitraža nalazio se grb Ugarske. Tekst „Nevena“ od 1.decembra 1897. godine pruža, naravno, mnogo više pojedinosti.

  2. Kirdžijaš kaže:

    Crkva sv.JURJA je jedna od najlipči crkava u Subatici i tribalo bi je kompletno srediti.

OSTAVITE KOMENTAR