Obnovljivi izvori energije

Subotica ima veliki potencijal za obnovljive izvore energije, rečeno je na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije. U narednoj deceniji može se očekivati da će biti sve više površina koje će stvarati solarnu energiju u gradu. Subotica spada u sunčane regione u Evropi, gde može da se dobije najviše solarne energije. Pred toga, novi uređaj za prečišćavanje otpadnih voda može da koristi biogas i da prerađuje razne vrste muljeva koji nastaju iz prečistača. Mulj iz svih taložnika sa Prečistača se sakuplja i transportuje u postrojenje za njegov tretman, gde truli, a metan koji se iz njega oslobodi biće uveden u gasne motore koji pokreću generatore električne energije i na taj način će se proizvoditi 250 do 500 kilovata struje. Uvođenje tehnologije za korišćenje otpadne vode za proizvodnju struje staje 10.000 evra i stručnjaci ovu tehnologiju preporučuju vlasnicima industrija. Na ovaj način može da se uštedi oko 85 odsto energije. Vojvodina ima uslove da 25 odsto vlastitih energetskih potreba zadovolji bioetanolom, koji se dobija proizvodnjom iz industrijskog bilja. Početna ulaganja u obnovljive izvore su velika, ali se brzo isplate. Za uvođenje tehnologije za korišćenje energije sunca, u zavisnosti od veličine strana, treba uložiti koliko i za uvođenje gasa, oko tri hiljade evra, što je pogodno za domanćistva. U okviru konferencije “Grad obnovljivih izvora energije Subotica” održana je i izložba, na kojoj su predstavljene mogućnosti grada za obnovljivim izvorima energije.
Nemačka kompanija “Simens” u Subotici proizvodi generatore uz pomoć kojih se dobija „zelena“ električna energija u vetro-elektranama. Kompanija je u svetu instalirala više od 6.400 vetrogeneratora čime je za oko osam miliona tona godišnje smanjila emisiju ugljen-dioksida. Ukoliko bi naša zemlja iskoristila svoje mogućnosti obnovljivih izvora energije uštedela bi godišnje nekoliko stotina miliona evra.
Loher iz Subotice je od ove godine integrisan u Siemens d.o.o. Beograd i proizvodi generatore za vetro-elektrane. Fabrika je samo jedna od tri u svetu koje proizvode ovu ključnu komponentu za navedene izvore „zelene“ energije. Specifični proizvodni program, orijentisan na obnovljive izvore energije koji predstavljaju rastuću granu energetike u svetu, doprineo je tome da fabrika u Subotici tokom 2009. godine zauzme mesto među prvih pet izvoznika iz Srbije. Korišćenjem “zelenih energija” uštedelo bi se dovoljno električne energije da ne bi bilo potrebe za izgradnjom termoelektrane koja troši neobnovljive resurse i zagađuje životnu sredinu. Problem u Srbiji je nizak nivo svesti o značaju energetske efikasnosti i pozitivnim ekološkim i ekonomskim efektima, zbog čega su u „Simensu” odlučili da promovišu ovaj koncept širom Srbije. Vlada Republike Srbije je donela nekoliko uredbi za podsticanje ulaganja u “zelene energije”. Srbija je potpisnica Kjoto protokola i radi na smanjenju emisije štetnih gasova. Evropska unija mogla bi da duplira svoje ciljeve sniženja emisije štetnih gasova do 2020. godine po dnevnom trošku od 2 EUR po stanovniku, saopštila je istraživačka grupa Stockholm Environment Institute (SEI). Smanjenje emisije od 40 odsto 2020. u odnosu na 1990. godinu i 90 odsto do 2050. godine dovelo bi do radikalnih promena u načinu korišćenja energije u Evropi, pokazuje najnovija studija. Energetska efikasnost bi se popravila značajno, pokazuju rezultati studije – 2020. godine, Evropa bi koristila 22 odsto manje energije nego 2010. i 70 odsto manje u 2050. godini.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 2 = 5

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: