Oboleli mališani čekaju novac za lečenje i po šest meseci

Teško je uvek ispočetka raditi sve medicinske preglede i skupiti obimnu dokumentaciju i nije u redu da pojedina deca s istom dijagnozom dobiju trajnu pomoć, a druge proveravaju i dovode u tešku situaciju. Rado bih se zaposlila, ali nemam nikoga da mi čuva dete dok sam na poslu, kaže Aleksandra Popov.

Roditelji bolesne dece koji primaju tuđu negu i pomoć nezadovoljni su postupkom revizije jer na novac čekaju i do šest meseci.

pomoc

Subotički klub roditelja Udruženja za podršku osobama s psihofizičkim smetnjama „Zajedno“, koji okuplja 350 porodica, inicirao je nadležnima u pokrajini da se postupak revizije pojednostavi i ubrza pošto većina roditelja zbog nege dece koja imaju Daunov sindrom, autizam ili neko drugo oboljenje ne rade, a zbog izostanka naknade na rubu su egzistencije.


– Problem postupka revizije je gorući. Trebalo bi uvesti sistem automatizma priznanja ove naknade jer dok traje revizija, roditelji, odnosno deca ostaju bez novca i do pola godine. Lekarska komisija RFZO nam pozive šalje tek po isteku roka rešenja. Procedura je komplikovana i zahteva previše dokumentacije, iako većina dece ima stopostotna oštećenja, pa je nerazumno da se to stalno dokazuje – kaže Erika Balažević, predsednica kluba roditelja.
 

deca

Roditelji nemaju ništa protiv da stručne službe provere kako se vodi briga o deci. Smatraju, međutim, da je neumesno kontrolisati da li su se deca izlečila u slučajevima kada boluju od neizlečivih bolesti, cerebralne paralize, distrofije, Dauna. 

– Veći broj dece prima uvećanu tuđu negu i pomoć koja je 24.500 dinara, a ostali dobijaju osnovnu naknadu od oko 9.000 dinara. Napravili smo upitnik s pitanjem šta roditelje najviše brine i zabrinuti smo što ne postoji nijedna ustanova u gradu koja bi objedinila interese roditelja – kaže Balažević.

Aleksandra Popov je majka autističnog dečaka, nezaposlena je, u porodici samo suprug radi i jedna plata je nedovoljna za osnovne troškove i negu.

– Tuđu negu i pomoć smo dobijali godinu i po, a 31. decembra 2014. je istekla. U januaru smo išli na komisiju gde su rekli da sada treba da čekamo rešenje. Još ga nismo dobili, a kada smo podnosili prvi zahtev za naknadu, čekali smo komisiju dva meseca, a rešenje četiri – kaže Popov.

 

Nejednak položaj


Teško je uvek ispočetka raditi sve medicinske preglede i skupiti obimnu dokumentaciju i nije u redu da pojedina deca s istom dijagnozom dobiju trajnu pomoć, a druge proveravaju i dovode u tešku situaciju. Rado bih se zaposlila, ali nemam nikoga da mi čuva dete dok sam na poslu, kaže Aleksandra Popov.

 

BLICKOMENTARI

  1. mila kaže:

    Imaju sreće roditelji koji su uspeli da ostvare ovo pravo.Petnaest godina sam po bolnicama i posvećena lečenju i obrazovanju deteta, onemogućena da se zaposlim, sa predlogom triju specijalista za tuđu negu odbijena jer zaboga on stoji na nogama i može da drži kašiku.Pravilnik je toliko neprecizan da prepoznaje samo fizička oštećenja koja se odnose na kretanje.Znači ako vam hipofiza uopšte nije u funkciji jer je 100% spaljena zračenjem doktor u komisiji tvrdi da nema oštećenja.Naknadno sam saznala da je kardiolog.I da još mi je očitao da je moja roditeljska dužnost da se brinem o svom bolesnom detetu a ja samo tražim da radi svoj posao za koji je plaćen.

OSTAVITE KOMENTAR