Očekuje se 3000 zahteva za povrat imovine

Од данас Суботичани могу да поднесу у пошти број 1 захтев за повраћај имовине. Бивши власници, њихови наследници или правни следбеници имају рок од две године да поднесу пријаве.

.

Право на повраћај или обештећење имају власници којима је после 9. марта 1945. године имовина одузета на основу прописа о аграрној реформи, национализацији, секвестрацији, аката о подржављењу и слично. У суботичком Удружењу за повраћај имовине кажу да се процењује да око три хиљаде Суботичана има право на поврат имовине.

.

– Саветијем Суботичанима да не журе са подношењем документације за повраћај имовине и обештећење. Многи закони још нису усаглашени са подзаконским актима. Документација би требало да буде потпуна, па је потребно посаветовати се с адвокатом. Успели смо да договоримо да извод из катастра буде бесплатан – објашњава Милан Узелац, председник Удружења за поврат имовине у Суботици, које броји 700 чланова. 

.

Узелац процењује да је много више Суботичана који имају право на поврат имовине, с обзиром на податке да је одузето око 12 000 квадратних метара грађевинског земљишта и неколико хиљада квадратних метара у виду зграда и других објеката.
.
До 1. марта 2014. године, на поштанским шалтерима грађани ће моћи да предају захтеве за враћање одузете имовине, односно обештећење. Образац захтева доступан је на сајту  www.posta.rs, а за подносиоце који нису у могућности да га преузму, захтев може да одштампа службеник на шалтеру.
.
– С обзиром на обим документације која је прописана, процедура на шалтеру неминовно ће трајати нешто дуже, локална самоуправа је одлучила да помогне грађанима саветом  за попуњавање захтева за враћање одузете имовине, односно обештећење. Градска управа ће обезбедити  заинтересованим грађанима да ближе месту свог становања, односно у месним заједницама, месним канцеларијама и услужном центру Градске управе  могу непосредно преузети текст јавног позива који је преведен на мађарски и хрватски језик. Грађани се могу путем телефона и електронске поште обратити Контакт центру Градске управе Града Суботице и упутити питање о подношењу предметног захтева телефоном на број 024/626-999  – објашњава Марија Давчик Ушумовић, начелница Градске управе.


KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR