Očekuju se prinosi iznad četiri tone po hektaru

Prosečni prinosi pšenice ove godine umnogome zavise od vremenskih uslova, ali se očekuje da će prinos biti između četiri i 4,3 tone po hektaru.

 

Prema rečima stručnjaka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Novice Mladenova, pšenica je sada mlečnoj fazi, kada traju procesi nalivanja zrna, a tek kada uđe u voštanu fazu, može se sa većom sigurnošću prognozirati prinosi.

„Iako proizvodnja pšenice traje deset meseci, iskustvo nas uči da do poslednjih dana vegetacije ne možemo sa sigurnošću predvideti ni prinos. Ipak, ako se moram izjasniti, očekujem da će prinosi pšenice biti na nivou ili nešto iznad višegodišnjeg proseka od četiri do 4,3 tone po hektaru, uz velika variranja od parcele do parcele, u zavisnosti od agrotehnike“, rekao je Mladenov na manifestaciji „Dani polja“ u Subotici.

 

Dodaje da procenu prinose otežavaju i vremenski uslovi koji su pratili vegetaciju, ne samo pšenice, nego i svih strnih žita.

 

„Imali smo izuzetno sušnu jesen i setvu u otežanim uslovima, nakon čega su došli povoljni uslovi za nicanje, zahvaljujući čemu se pšenica dosta dobro razvijala. Nakon blage zime, došlo je do bujanja useva, a nakon toga izuzetno kišovito proleće, sa malo sunčanih dana, što je sve dovelo do izduženja biljaka i njihovog poleganja, dosta ranije i u većem procentu u odnosu na prethodne vegetacije“, rekao je Mladenov.

 

Na Danima polja u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Subotica (PSS)predstavljeni su dosadašnji rezultati vegetacije oko 35 sorti strnih žita, ječma, ozimog ovsa, raži i pšenice.

 

Što se pšenice tiče, zastupljene su gotovo sve sorte koje su u širokoj proizvodnji, kao i sorte u fazi ispitivanja.

 

„Na poljima pšenice gde je primenjena puna agrotehnika i saveti struke, i gde nije došlo do poleganja, mogu se očekivati natprosečni prinosi hlebnog zrna. Prosečni prinosi u poslednjih desetak godina u Subotici su oko 4,5 tona a na oglednom polju očekujemo prinose od preko šest tona po hektaru“, kaže direktor PSS Damir Varga.

 

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj poljoprivrednika i stručnjaka, a već su počele kalkulacije koja bi cena žita opravdala proizvodnju i donela profit.

 

Prema nekim računicama koje su se mogle čuti među poljoprivrednicima, s obzirom da je ovogodišnja proizvodnja za 25 do 30 odsto skuplja u odnosu na prošlogodišnju, cena od 20 dinara po kilogramu pšenice, uz prosečne prinose, pokriće samo troškove proizvodnje i neće doneti zaradu.

 

RTVKOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Što jes’, jes’ Malo se ona „postdjurdjevska“ kiša odužila. Na ceo maj, a bogami i parče juna. I stvarno, sve je nabujalo. Jutros sam upravo TO zapazio na ulasku u Dubrovačku (od varoši) pored kampinga, prva njiva. Otežalo klasje, fajin.

  Daj nam Bože, u ovo vreme sveopšte krize i ludila, barem ‘leba, kruva, kruha… Igranku ionako imamo odavno. Igranka bez prestanka. Samo me jedna zebnja steže… Do žetve još ima… A ovi naši jadničci imaju ponegde i samo PO JEDNU protivgradnu raketu na lageru… Zato, hajd prvo da skočimo pa onda da kažemo „Hop!“ Nije ove naše paore jednom nebo izneverilo i osmeh pred žetvu zamenilo suzom onom TEŽAČKOM u oku…

  A najludja vest proteklih dana… NESTALO grdilo žita iz silosa iznajmljenim za robne rezerve! Ja sam mislio da neće biti većeg ludila od onog kada je Fidelinka BANKROTIRALA! Mash Allah… Mlin u sred žitnice. Pa to ni Ripley ne bi smislio za onu njegovu „Neverovali ili da“ rubriku… Kad ono… NEMA ŽITA! Pojeli miševi!

  Kao kada su Cigu na sudu pitali, zašto je orobio neki magacin i sve počistio, a on će „Nisam ja, gos’n sudija, dece mi! Ma to su miševi sve pojeli!“ – „Pa kako miševi? Bila je tamo i vreća bibera u magacinu?“ – „I to su miševi pojeli, gos’n sudija. ŠTO PLAČU!!! Al’ što jedu!!!“

   

 2. pavle kaže:

  kolikase..očekuje cena.pšenice. usrbiji. ove.godine..poštoje pšenica.dobro.rodila.oće biti.cena pšenice..na produktnoj berzi.unovom sadu.28,70 dinara.isedamdeset para.po toni.

OSTAVITE KOMENTAR