Očvrsnuti granicu

U Subotici je održan regionalni seminar o migracijama na kome su učestvovali predstavnici Srbije, Mađarske, Francuske i Hrvatske. Cilj sastanka je bio da se osnaži granica između Srbije i Mađarske i predstavnici srpskih i mađarskih pograničnih organa bezbednosti za ilegalne migracije i trafiking. Ilegalne migracije na „Balkanskoj ruti“ zabrinjavanju rukovodioce zemalja EU, jer niko ne želi da se ostane u Srbiji ili Mađarskoj, nego da odu u Francusku, Nemačku i druge zemlje.

.

Ataše za bezbednost i regionalnu saradnju pri francuskoj ambasadi u Zagrebu, Mišel Felkej je analizirao konkretne puteve kojima se krežu ilegalni migranti.

.

„Uvek smo imali dobre odnose sa Srbijom i nismo želeli da napravimo seminar u Budimpešti ili Beogradu, jer smatramo da je najbolje rešenje problema ilegalnih migracija dogovor kod državne granice. Cilj je da se uspostavi efikasan sistem kontrole i suzbijanja ilegalnih prelazaka državnih granica, kao i da se uspostave  zajednički kontrolni centri granične policije koji će omogućiti bolju razmenu informacija i međusobnu podršku u opremi i tehničkim sredstvima. Postoji 12 graničnih kontrolnih centara između Francuske, Nemačke, Španije, Italije i Belgije i želimo da pomognemo Srbiji i Mađarskoj da nam se u tome pridruže“, objašnjava  Mišel Felkej.

.

Projekat regionalne saradnje na polju ilegalnih migracija i trafikinga, koji se odvija u nekoliko etapa, okuplja stručnjake i odgovorna lica iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

.

Cilj je da se spreče ilegalni prelasci i trafiking, kao i lociranje potencijalne rute kojima se ilegalni migranti kreću, kako bi se zatim i uspostavio efikasan sistem kontrole i suzbijanja ilegalnog prelaženja granice i trafikinga u regionu.

.

Sastanak u Subotici jedan je u nizu bilateralnih sastanaka pograničnih policajaca i stručnjaka, kako je i predviđeno projektom tokom kojih po dve susedne pogranične zemlje razmatraju problem vezan za granicu koju dele. U planu je sastanak u Sarajevu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR