Od 70 inženjera ni jedan ne odgovara

Za radno mesto inženjera u subotičkoj Industrijskoj zoni prijavilo se 50 kandidata, ali nijedan nije odgovarao profilu stručnjaka kakvog traže strani investitori.

dunkermotoren-u-industrijskoj-zoni-mali-bajmok

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na listi je 70 nezaposlenih mašinskih i elektroinženjera, međutim, za njih dugo nema zainteresovanih poslodavaca. Multinacionalne kompanije u Zoni traže inženjere s posebnim praktičnim i znanjem stranih jezika, pre svega, nemačkog, dok se komunikacija na engleskom jeziku podrazumeva.


– Kompanije u Malom Bajmoku, u Zoni, zapošljavaju operativce. Kada su fabrike otvorene, sa tržišta rada je zaposleno po najviše dva inženjera. Bilo je poslodavaca koji su tražili inženjera s posebnim radnim iskustvom u automatici, međutim, nezaposlenima nedostaju praktična iskustva, a problem je i nedovoljno poznavanje stranih jezika – kažu u NSZ.
 

Nemačka kompanija „Dunkermotoren“ za proizvodnju elektromotora u Industrijskoj zoni posluje od 2011. godine. Od 11 inženjera dvojica su posle više od dve godine rada otišla u inostranstvo i rukovodstvo će narednih meseci primiti tri stručnjaka za visoke pozicije. 
 

– Za nove kadrove nismo proveravali ponudu na tržištu rada. Inženjere smo tražili oglašavanjem na „Infostudu“. Kandidati uglavnom ne znaju dobro strane jezike, većina nema iskustvo u multinacionalnim firmama gde postoje pozicije za koje u Subotici nema školovanih kadrova. Zato biramo one koji najbolje govore jezike i za koje procenimo da žele da napreduju. Šaljemo ih u matičnu firmu na obuku, a oni to znanje kasnije prenose u proizvodnju – objašnjava Čaba Šel, direktor „Dunkermotorena“.
 

U našem sistemu obrazovanja ne postoje predmeti na osnovu kojih bi inženjeri mogli odmah da rade na pozicijama kontrole kvaliteta, logistici, planiranju proizvodnje putem modernih softvera, rešavanju carinskih papira.
 

– U susednoj Mađarskoj odavno postoje takvi obrazovni smerovi. Do sada nas niko nije napustio zbog boljeg posla u okolini, ali je dvoje inženjera otišlo u inostranstvo. Sada pregovoramo sa kandidatima koje su preporučili profesori s univerziteta, viših škola i prijatelji – ističe Šel.

 

 

BLICKOMENTARI

 1. shtrokavi kaže:

  Ne bi me čudilo da za nedelju dana pročitam nešto tipa "Nisu 100% arijevci i ne odgovaraju našim kriterijumima"

  Kakav je ovo fašizam ? Da njima treba inženjer oni bi ga jako lako našli u Subotici.

  Plava kosa, plave oči, znanje Nemačkog, Mađarskog, Engleskog i ako vam nije teško da naučite Nordijske jezike pa bi možda prihvatili nekog kandidata.

   

 2. stormwatch kaže:

  Ovo je samo sramotna slika i prilika vaseg obrazovnog sistema gde se "inzinjeri" stancuju bez ikakvog znanja o tome cime ce se baviti, bez ne poznavanja sistematizacije posla, jezika, cak u dobrom delu slucaja i onim cime se bave. Firma trazi inzinjere koji ce im donositi dobit a ne stranacke aparatcike koji ce "domacinski" razjebati firmu. Danke für Ihre Aufmerksamkeit.

 3. Anonimni kaže:

  Ee pa sad jedu stvarno govna ovi strani investitori…. Neka ponesu sa sobom svoje drugare inzinjere za iste pare….

 4. nebitan kaže:

  Inžinjer koji ima znanje stranog jezika,već odavno nije u ovoj zemlji…

 5. Belial kaže:

  Ti nasi "skolovani" kandidati ni na televiziji nisu videli radno mesto za koje se skoluju. Isto je i sa srednjim skolama!

 6. nekoime kaže:

  trazi se inz. sa 10 godina iskustva, do 25 godina starosti, da govori 25 svetskih jezika, da nema problema sa ostajanjem svaki dan duze (prosek 4 sata dnevno, 20 puta u nedelji), da nece ici dalje od 20km od kruga pogona vikendima, u slucaju da se desi nesto hitno

  za platu do 80 000

 7. nekoime kaže:

  a ako se ne nadje, naci ce se neki politicki podoban kadar koji je suboticu samo na razglednici video 😉

 8. Anonimni kaže:

  Gospoda,,,ako ih tako mozemo nazvati,,,lokalni politicari u dilu sa stranim firmama iskoristavaju nasu decu..Iz licnog iskustva znam jer mi sin radio u jednoj od tih firmi,koja ne postuje radno vreme.U ugovoru je radno vreme 8 sati a on je radio svaki dan po 13-14 sati bez placenog prekovremenog rada…U pitanju je dete koje se skolovalo u Austriji i Engleskoj te perfektno prica te po njima trazene jezike….Sa takvim ponasanjem prema nasoj deci ne mogu ocekivati da ce im se zadrzati u SU.. Njih ne kontrolise ni jedna inspekcija,,,rade sta hoce,,,

 9. sharin kaže:

  Sta reci , nista cudno. 

 10. Spartak kaže:

  Paja i jare

 11. wiking kaže:

  Naturlich deutsche firm,must sprahe ingenire deutsc so das ist totoal normal warum nicht lernen sprahe die shule?darum!das ist serbia keine sprache keine lerne auch english!aber Muter und Father haben sie vile geld und kaufen schule und alles danke dir…

   

 12. wiking kaže:

  laugh

 13. Anonimni kaže:

   

  wiking:

  Naturlich deutsche firm,must sprahe ingenire deutsc so das ist totoal normal warum nicht lernen sprahe die shule?darum!das ist serbia keine sprache keine lerne auch english!aber Muter und Father haben sie vile geld und kaufen schule und alles danke dir…

   

  Naja…wirklich, du brauchst keine besondere berufliche Ausbildung für Arbeitsplätze in Serbien…einfach deine träume Job wahlen, und kusse, aber mit Leidenschaft, die starkste Partei Arsch….so mehr Sie küssen, mehr deine Fähigkeiten steigen schneller auf. Sprache und Ausbildung….Man…wer brauchts, Sie alle haben etwas "abgeschlossen"!!!! 

 14. Deutsch kaže:

  Što ste tražili dobili ste ,trebali su vam stranci Nemci ,koji ne poznaju naš mentalitet ,jezik sredine ,pa ste dobili nemačku čizmu na vratu.Naši stručnjaci ,tehničari ,inžinjeri nisu vam trebali ,razvijali ste ih ko zna gde? Nisu vam trebali ni naši stručnjaci Austrijskog -Nemačkog porekla koji tu žive stotinama godina zajedno sa Hrvatima i Mađarima. Doveli ste prospske gastarbaterske 'nemce' koji su obični nemački kapoi.Zar ste zaboravili kako je počeo 2 svetski rat ? Počeo je iskoriščavanjem i ponižavanjem domačeg stanovništva,istorija se ponavlja zar ne ?

 15. Anonimni kaže:

   

  Deutsch:

  Što ste tražili dobili ste ,trebali su vam stranci Nemci ,koji ne poznaju naš mentalitet ,jezik sredine ,pa ste dobili nemačku čizmu na vratu.Naši stručnjaci ,tehničari ,inžinjeri nisu vam trebali ,razvijali ste ih ko zna gde? Nisu vam trebali ni naši stručnjaci Austrijskog -Nemačkog porekla koji tu žive stotinama godina zajedno sa Hrvatima i Mađarima. Doveli ste prospske gastarbaterske 'nemce' koji su obični nemački kapoi.Zar ste zaboravili kako je počeo 2 svetski rat ? Počeo je iskoriščavanjem i ponižavanjem domačeg stanovništva,istorija se ponavlja zar ne ?

   

   

  Ok, znaci ti isto stojis iza mojih tvrdnji da Suboticani treba da naprave reda…mozda od njih pocne da se otkuvava situacija u Srbiji ako svim starosedeocima pukne film posto su negde tamo do 1914. najiskoricavaniji i najsputavaniji u svemu.

 16. Ljubiša kaže:

  Kadrove ne biraju vlasnici stranih kompanija, kadrove biraju ovi što daju ovakve sramotne izjave za javnost. Nemoguće je da ne postoji inženjer u Srbiji koji se ne može lako preorijentisati na bilo koji posao za kratko vreme. Mi imamo jako teorijsko obrazovanje, a firme trebaju samo da se malo "žrtvuju" da praktično obuče inženjera ili bilo kojeg radnika. Kadrovske službe nisu zadovoljne čak ni besplatnim inženjerima jer, većinom, oni i njihove strane kompanije ništa nisu, a ništa i neće da ulažu u naše inženjere..

  Inženjer nije onaj koji dobro govori strane jezike, inženjer je onaj koji dobro vlada tehnikom. Ovo nije tema za ovako kratak  članak pa je ovo ponižavajuće za inženjere. Takođe, svi ovi komentari na ovaj članak su veoma realni, nisam nikad do sada zapazio ovako objektivne komentare na neki članak na sajtovima.

 17. amacak kaže:

   

  Deutsch:

  Počeo je iskoriščavanjem i ponižavanjem domačeg stanovništva,istorija se ponavlja zar ne ?

   

   

  wtf?

  kakvo iskorišćavanje? kakvo ponavljanje? 

 18. Gledač kaže:

  Da oni imaju ozbiljnu proizvodnju a ne samo sklapanje kojem trebaju kontrolori ne bi ovo bio problem. U ovom gradu je odavno radila elektro industrija koja je iz škola i fakulteta kroz rad stvarala one koji im trebaju. Niko iz klupe ne postaje šef u bilo kojoj ozbiljnoj firmi. Ni u Srbiji ni u Nemačkoj ni u US nigde na svetu normalnom. Ni ekonomista direktno sa fakulteta ne postaje direktor banke, berze ili bilo čega. Ovo što oni traže je samo školovani bičevalac koji govori nemački i engleski a ima iskustvo. To sve ko ima nije lud da ovde radi. Taj može da radi isti posao za bolje pare malo dalje. Iskustvo se stiče radom a zbog propasti industrije toga ima sve manje u Srbiji i Subotici. To je greška naših političara a sreća za ovakve investitore koji da nije sve temeljnu uništeno ne bi ni dolazili već bi bili kupci gotovih proizvoda kao što su decenijama bili. Počevši sa Nemcima preko Italijana do Južno Afrikanaca, Amerikanaca, Skandinavaca, Iranaca, Rusa itd. Sami smo krivi što smo birali lopove i bandu za političare da nam vode zemlju. Uništili sve pa sad još izvoljevaju kako nismo dobar narod. A ovi što kukaju kako nema Tesle i Pupina da radi za 600 evra su samo došli da iskoriste situaciju. 

 19. amacak kaže:

  kada ne bude bilo inženjera na birou nego ih firme budu regrutovale još na fakultetima plate će rasti i uslovi rada pa i doobuke uz rad će biti bolji.

  dok je ima malo radnih mesta a puno kandidata, bili inženjeri ili ne, uslovi će biti kakvi jesu. nema tu mesta kukanjima kako je nekad bilo ili slanju investitora na druga mesta. manji je  njima problem da odu nego nama da nadoknadimo radna mesta . as simple as that.

 20. Gledač kaže:

  Da ne bude zabune ja nisam nikog terao odavde. Mi smo krivi što je data šansa da nas vozaju i da traže ljude i izvoljevaju kako ne bi mogli u svojoj zemlji. Ovo njihovo kukanje je u stvari cenkanje za više subvencija države. Nisu oni naivni. Znaju oni da nema čoveka do npr. 30 sa svršenim školama i bogatim iskustvom u proizvodnji npr. To se ne stiče u večernjim satima na kompu. Za to moraš u proizvodnju da siđeš. Npr. koga oni vode dole a da nije političar za slikanje? Dođe učenik i kaže: Može da mi pokažete? Sigurno ga provedu. Evo samo što nisu.

  Cenkaju se za više subvencija od ovih nesretnih političara. Pošto većina njih u hali nije bila nikad, čak ni na praksi nekad u školama, njih možeš za nos da vozaš koliko ti treba. Još ako si stranac ovi naši u nesvest padaju sami kad vide radno mesto da nije kancelarija. O tome da su nadošli stranci da možeš istu stvar da prodaš različitim strankama u razmaku od godinu dve tek ne vredi govoriti. Uče i oni kroz praksu kako se pliva kroz našu političku kaljugu.

 21. stormwatch kaže:

   

  Gledač:

  Da ne bude zabune ja nisam nikog terao odavde. Mi smo krivi što je data šansa da nas vozaju i da traže ljude i izvoljevaju kako ne bi mogli u svojoj zemlji. Ovo njihovo kukanje je u stvari cenkanje za više subvencija države. Nisu oni naivni. Znaju oni da nema čoveka do npr. 30 sa svršenim školama i bogatim iskustvom u proizvodnji npr. 

  Hahaahah, sta nam naprica. Samo da znas malo bato kako tu u nemackoj prolazis kroz sito i reseto na intervjuima ma kakav da si super strucnjak i ma kakvo misljenje da imas o sebi. To sto ste vi navikli da odma sa diplomskog sedas u dobro placeno mesto na drzavnim jaslama i primas platu ma kako da useres motku je samo vas problem. Zato vi i ne mozete napredovati jer kada jednom dodjete u te drzavne jaslice nemate kud, na zapadu je napredak u karijeri imperativ. 

   

  I ne znam sto su mi one dve poruke, jedna na nemackom a druga na srpskom nepotpisane, ja ne ostavljam nepotpisane poruke.

 22. Dresing kaže:

  Srbija školuje inžinjere na svojim fakultetima i ulaže u to školovanje ogromna sredstva ,takozvani strani investitori Nemci iostali 'dobiju' taj školovani kadar besplatno ,no oni i pored toga izvoljevaju i traža nemoguće. Pa gospodo i oni bi trebali da ulažu u te gotove stručnjake da se prilagode proizvodnoj tehnologiji dotičnih investitora -treba te radnike uvesti u posao itd, Tako se to radi svugde u svetu ,izuzev u Subotici jer očito rukovodioci u tim firmama su turbomenađeri sa brzim tečajem pa im manjka praktično znanje ,pa svoje neznanje žele svaliti na nove radnike jer sami ni posao im ne znaju objasniti.A što su neki kao papagaji natucali par fraza iz nemačkog i englaskog neće pokrenuti proizvodnju .Uostalom zašto ti strani investitori ne nauče jezik sredine?,puno bi impomoglo.

 23. Gledač kaže:

  @stormwatch

  A da ti pažljivo pročitaš ponovo šta sam napisao?

  Gde si ti našao vezu sa tvojim odgovorom. Nije dosta pročitati samo jednu rečenicu i misliti da sve znaš. Smisao si potpuno promašio. Ovo je lepo rečeno. A sad da ja budem tako direktan kao ti.

  Lupaš gluposti jer nisi shvatio šta sam rekao a bio sam vrlo jasan. Prepotentno kao i inače ali ovaj put si samo ispao gl..p u društvu jer nisi shvatio.

   

 24. stormwatch kaže:

   

  Gledač:

  @stormwatch

  A da ti pažljivo pročitaš ponovo šta sam napisao?

  Gde si ti našao vezu sa tvojim odgovorom. Nije dosta pročitati samo jednu rečenicu i misliti da sve znaš. Smisao si potpuno promašio. Ovo je lepo rečeno. A sad da ja budem tako direktan kao ti.

  Lupaš gluposti jer nisi shvatio šta sam rekao a bio sam vrlo jasan. Prepotentno kao i inače ali ovaj put si samo ispao gl..p u društvu jer nisi shvatio.

   

   

  Sam sebi upadas u usta ali nema veze, procitaj bolje TI, sta si TI napisao i zasto sam ja napisao ono sto sam napisao, niko na zapadu nista ne izvoljeva nego trazi rezultate…to je samo u Srbiji cudno. 

 25. Deutsch kaže:

  Treba ostaviti ovu belosvetsku bagru od investitora u Subotici ,put pod noge i ko može da ode u inostranstvo ,vadite ako treba i Mađarske putne isprave jer tu smo robovi.

 26. wiking kaže:

  tako si pametan laughda nemam reci, to je njima i cilj!da nestanemo odavde!!!Pogledaj malo sta se radi u srbiji dole na jugu vise fabrika radi nego tu u vojvodini njima je cilj unistiti privredu nasu, da u vojvodini nema posla ! vec su neke zemljista izdali ili prodali ko zna?pa na kraju da ti koji su ti preci ziveli treba da odes da ono sto si ti ili oni stekli da prodas za badava nekom koji ce doci vamo na tvoje mesto!I naravno nikako da odustane od centralizma sve ide i dalje u BG sva pitanja u koje sam nedavno nebitno sta !u Novom sadu nisu zanli odgovriti zovite BG da saznate sta vas muci odgovorili su mi kao nazalost nemozemo vam pomoc!pa Simens ko vodi?BG?!

 27. Deutsch kaže:

   

  wiking: tako si pametan laughda nemam reci, to je njima i cilj!da nestanemo odavde!!!Pogledaj malo sta se radi u srbiji dole na jugu vise fabrika radi nego tu u vojvodini njima je cilj unistiti privredu nasu, da u vojvodini nema posla ! vec su neke zemljista izdali ili prodali ko zna?pa na kraju da ti koji su ti preci ziveli treba da odes da ono sto si ti ili oni stekli da prodas za badava nekom koji ce doci vamo na tvoje mesto!I naravno nikako da odustane od centralizma sve ide i dalje u BG sva pitanja u koje sam nedavno nebitno sta !u Novom sadu nisu zanli odgovriti zovite BG da saznate sta vas muci odgovorili su mi kao nazalost nemozemo vam pomoc!pa Simens ko vodi?BG?!

  Podržavam te Wiking , treba otići raditi ,da ne zavisimo od njihovog izrabljivanja ,ništa im ne treba prodati ,sve treba zadržati dobro ja poznajem njihovu namjeru .Meni su već nastojali oteti imovinu ,sve što se dešava u Subotici je u režiji da se otera domaće stanovništvo-još pričaju da nema etničkog čišćenje?

OSTAVITE KOMENTAR