Od Banović Strahinje do Teatra u pelenama

Subotica nema pozorišnu zgradu, ali ima Pozorište, ovako bi se mogla sumirati prošlogodišnja pozorišna aktivnost u ovom gradu na severu Bačke, koji postaje sve siromašniji i sve dalji od svog nekadašnjeg statusa evropske varoši, ali očito i dalje veoma uspešan u teatarskom stvaralaštvu.

Za to su se pobrinuli reditelji i glumci okupljeni oko tri gradska teatra – Narodnog pozorišta – Nepszinhaz, pozorišta „Deže Kostolanji“ i Dečijeg pozorišta – dokazujući da kreativnost subotičkih stvaralaca još uvek može privući pažnju ljubitelja pozorišne umetnosti, ali i biti inspiracija mnogima sa strane. Priznanje pojedinih pozorišnih znalaca da „Subotica drži lekciju“ u oblasti teatra celoj Srbiji svakako je laskavo za reditelje, glumce i sve zaposlene u tri gradska pozorišta, koja su prešla okvire lokalnog, i moglo bi se reći deluju na regionalnom nivou.

Zastavu očito nosi pozorište „Kostolanji“, kako svojim predstavama, tako i prošle godine započetim festivalom „Desire“, koji mnogi ocenjuju kao jedan od najuspešnijih pozorišnih projekata u Evropi. Sa svojim predstavama, uključujući vrlo zapaženo ostvarenje Andraša Urbana „Plaža“, pozorište „Kostolanji“ je gostovalo na svim relevantnijim festivalima, i sa svih doneo poneku nagradu, dok je „Desire“ festival, privukavši gotovo čitav regionalni alternativni korpus, doneo osveženje u pozorišnom životu, i posećenost iznad sto odsto, što je posebno priznanje. Najnoviji uspeh, kako kaže direktor i reditelj „Kostolanjija“ Andraš Urban, jeste poziv na učešće na festivalu azijskog pozorišta u Nju Delhiju.

Slika
Desire festival

– Narodno pozorište Nepszinhaz ove godine je izbacilo čak osam premijera, a mnoge su se od njih okitile takođe sa više nagrada. Premijerna predstava „Banović Strahinja“ gostovala je na četiri festivala, a na „Joakimfestu“ osvojila glavnu nagradu, kao i specijalnu nagradu UNIM-a, uz brojna priznanja i izvođačima. Rame uz rame sa „Banović Strahinjom“ stoji i predstava „Kukavičluk“, gostujućeg hrvatskog režisera Olivera Frljića, takođe veoma zapažena u protekloj godini. Tokom 2010. naše pozorište je imalo ukupno 257 predstava i blizu 30 hiljada gledalaca – navodi Ljubica Ristovski, direktorka pozorišta.

Slika
Predstava Kukavičluk

– Kada neko pozorište osvoji deset nagrada i priznanja na jednom festivalu, kao što je to Dečije pozorište na Međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, onda je to zaista veliki uspeh – kaže Marta Stamenković Aroksalaši, direktorka subotičkog Dečijeg pozorišta. Ona je posebno istakla projekat Teatar u pelenama, započet u ovom pozorištu, i jedinstven po svojoj ideji da se predstave rade za decu najmlađeg uzrasta, od tri godine do nekoliko meseci.

Autor: Vesela Laloš
Danas.rsKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 66 = 74

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: