Od jeseni akcija uvođenja rentijera stanova u poreski sistem

Država od jeseni počinje veliku akciju kojom bi trebalo da natera stanodavce i podstanare da sklapaju ugovore i da poveća naplatu poreza na prihode na nepokretnosti, piše Blic.

Kako navodi list, u avgustu bi trebalo da počne sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju obaveze po osnovu poreza na prihode od nepokretnosti.

Panorama-Subotica-11

Očekuje se da bi akcijom kojom će rukovoditi Poreska uprava, oblast izdavanja stanova iz sive zone prešla u legalnu, a u državnu kasu svake godine slivalo bi se od poreza najmanje 50 miliona evra godišnje, navodi Blic.

Prema navodima lista, to je delimično uslovljeno zahtevom Međunarodnog monetarnog fonda koji je prilikom poslednje sesije srpskim vlastima naložio da se u suzbijanju sive ekonomije i u toj oblasti mora uspostaviti red.

Pozivajući se na izvor iz vlade Srbije, Blic navodi da je MMF zahtevao pojačanu borbu protiv sive ekonomije, a posebno je apostrofirao nedovoljnu ažurnost države u naplati poreza kod rentiranja stanova.

„Zato već narednog meseca treba da krene sveobuhvatna kontrola i kažnjavanje stanodavaca koji ne plaćaju svoje obaveze, a od jeseni akcija će se razmahati punom parom“, rekao je taj izvor.

Prema navodima lista Poreska uprava narednih dana distribuiraće narednih dana u zgradama flajere sa upozorenjem da je neprijavljivanje prihoda po osnovu izdavanja stana poreski prekršaj koji će se kažnjavati.

Procenjuje se da od 260.000 stanodavaca u Srbiji, samo jedan odsto njih plaća porez na prihode od nepokretnosti čija je stopa 20 odsto.KOMENTARI

 1. Mila kaže:

  To to i treba kad se placa porez neka se placa….Zasto bih mi koji imam svoj posao i placamo pores bili samo mi ovce za sisanje sve treba oporezovati…sve

 2. Branilac Doma Svoga kaže:

  A kada će buvljačke švercere „država“ da utera u porezni sustav?

 3. pajo kaže:

  Ma treba oduzeti stanove ako neplacaju porez! Posle neka se da zasluznim politicarima!

 4. MAUZER kaže:

  E jeste glupi pa opet ce mladi ljudi najeb… Stan koji se izdavao za 100 eura izdavace se za 120 gazda ce od poskupljenja platit porez i ko je sad naje…

 5. jasso kaže:

  Nezasita vlast naprednjaka hoce jos para i naravno udara na podstanare,koji i ovako jedva izlaze na kraj sa placanjem i ovako visokih stanarina,a sada im povecavaju za jos dvadeset procenata,to bi imalo smisla da drzava propisuje i visinu stanarina i da porez placaju iznajmljivaci,a ne ovako iznajmljivaci ce samo kiriju povecati za iznos poreza i to je to…

 6. Žanka kaže:

  U redu… ali 20% … drskost države i apsolutno ne stimulativno za stanodavce ! Neka smanje stopu na pola i mislim da će proći bez većih problema …dobro stanodavcima a dobro i državi ( igra velikih brojeva 🙂 ). Ostane li ta visina stope …ETO nama kreativnih vodvilja .

 7. Vesko kaže:

  Kad ce se ispitati kako su pojedinci za bagatelu dosli u posed bivsih veliki kombinata sa hiljadama hektara najbolje oranice i po kojo ceni su oni platili porez na promet. Stanove osnosno sobe, mnogi izdaju iz nuzde, vlasnici se skupe u jednu sobu, a drugu ili eventualno dve sobe izdaju, samo da prezive zbog malih penzija i plata.

 8. Poglabas mi bobana kaže:

  Pa to ce im
  Biti super da uzmu jos malo od sirotinje a oni sto imaju po 50 stanova nece ionako placati nista pa ce ti svi sto imaju po jedan stan ni to nece moci da izdaju jer ce im te gedze sto imaju spustati cenu jer ne placaju nikome nista

 9. Lenin kaže:

  Ogledajte se na Velimira Ilića.On pošteno plati porez na svaki objekat koji rentira.A toga ima bezbroj.Za vreme žutog „kraduckanja“ nakraduckao toga do besvesti.
  Bilo bi interesantnije da se provere pojedinci,koji imaju u vlasništvu stambene objekte,višespratnice sa 30 i više stanova,gde su nakraduckali milione evra za izgradnju istih.Pa zatim redom vlasnike novosagrađenih hotela/motela,tržnih centri,kao i vlasnike privatnih benzinskih pumpi.
  Džaba buna kad se zna,zakoni su pravljeni i važi samo za sirotinju.

 10. Pera;) kaže:

  Ok..i u nemackoj se isto placa porez za isto… Ali ti prijavis da od tog datuma stanuje pera petrovic i pera je posle duzan za struju vodu itd. A ovde sta dobijas ako prijavis dobit i platis porez???? Nista!! Ako majstor iseli a ostao duzan za struju ko ce platiti??? Pa Pera nece 🙂

 11. su kaže:

  isto tako mora da se vodi racuna o prijavljivanju na adresu…
  da bude strogo kaznjivo ako neko zivi na adresi a nije na istu prijavljen…
  10 % zaposlenih u subotici nije odavde(conoplja,ridjica,topola,sombor,vrbas itd),svi oni dobijaju putne troskove a zive ovde…

OSTAVITE KOMENTAR