Od Nove godine bez plastičnih kesa

Kada prolazite kroz gradove Srbije uobičajena je slika da plastične kese lete, nalaze se na drveću, pored puteva, u rekama i jezerima. Nalaze se na svakom ćošku i u svakom parku. Plastične kese predstavljaju jedan od najvećih zagađivača životne sredine i ljudi ih koriste jer su besplatne. O njihovoj zabrani se govori već godinama, ali od 1. januara stupa na snagu Pravilnik putem koga će utvrđivati biorazgradivost kesa.

.

Plastične kese se razgrađuju u prirodi i do 500 godina, dok biorazgradivim kesama je potrebno svega nekoliko godina. Takse za korišćenje plastičnih kesa kod nas su uvedene i iznose  20.000 dinara po toni plastičnih kesa, 1000 dinara za tonu kesa koje sadrže biorazgradive aditive, dok se ništa ne plaća za potpuno biorazgradive kese. Međutim, u Ministrarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kažu kako bi trajno rešili problem sa plastičnim kesama neophodno je nabaviti opremu  za utvrđivanje hemijskog sastava kesa koje će se nalaziti na tržištu. Zbog toga je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu otvorena prva i jedina labaratorija za proveru sastava kesa.

.

Prema nekim istraživanjima, prosečan stanovnik Srbije dnevno upotrebi čak sedam plastičnih kesa, dok prosečan stanovnik Evropske unije upotrebi manje od dve. Prema drugim podacima, stanovnik EU svake godine upotrebi prosečno oko 500 kesa, od kojih većinu samo jednom. Plastične kese su zabranjene tek u svakoj četvrtoj državi Evrope, na primer u Italiji, dok se u Belgiji i Irskoj oporezuju ili naplaćuju. No, izgleda da će se i to promeniti.

.

Prvog januara stupiće na snagu Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese koje su ponovo iskoristive biorazgradnjom. Time će biti onemogućeno da se u Srbiji proizvode ili da se uvoze kese koje se ne razgrađuju. Republički Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je oko 13 miliona dinara za odgovarajuću opremu i druge troškove da bi ta laboratorija u rekordnom roku od samo godinu dana bila spremna za analize. Laboratorija će biti na usluzi i korisnicima iz regiona.KOMENTARI

  1. Mike kaže:

    jel mislite da ce ovo stvarno da zazivi u najsiromasnijoj zemlji evrope???

  2. knedla kaže:

    Mike:

    jel mislite da ce ovo stvarno da zazivi u najsiromasnijoj zemlji evrope???

    ne brini…stize swarovski, bice love… 🙂

OSTAVITE KOMENTAR