Od sutra ludilo na granici

Od sutra pa sve do nedelje po podne na većini graničnih prelaza Srbije ka Evropskoj uniji očekuju se najveće gužve u ovoj sezoni, pa srpski graničari savetuju, ako je moguće, da na put krenete danas ili da sačekate nedelju po podne kada će se smanjiti broj putnika na Horgoš ili da granicu pređete na prelazima koji su znatno manje opterećeni.

 

– U svakoj sezoni, period oko 15. jula je po pravilu sa najvećim prilivom putnika, jer se ka Srbiji upućuje i najveći broj naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu. Mada neke procene govore da je ove sezone manje putnika nego prošle godine, mi smo se pripremili kao da je “dan D”, da zadržavanje na granici bude što kraće – kaže za “Vesti”, upravnik Carinarnice Subotica, Radovan Medić.

 

On apeluje na sve koji će ovog vikenda krenuti ka Srbiji da ili koriste manje granične prelaze: od Kelebije, preko malograničnih prelaza Đala i Bajmok, a u slučaju da ipak odaberu Horgoš, pokušaju da stignu na granicu u četvrtak ili nedelju po podne.

 
– Kelebija je udaljena svega 30-ak kilometara i na autoputu treba pratiti isključenje za Tompu, odnosno Baju. Valja podsetiti i da malogranični prelazi Đala i Bajmok rade od 8 do 18 sati i da su namenjeni isključivo putnicima sa našim putnim ispravama – ističe Medić.

 
Prema rečima Carinarnice Subotica, i dalje je najveći priliv turskih državljana koji ne žele da koriste alternativne granične prelaze, već isključivo prelaze granicu preko Horgoša, ali da su naše službe dobile uveravanja od mađarskih kolega kako će putnike usmeravati ka Kelebiji kako bi se Horgoš barem malo rasteretio.

 

– Svi službenici na graničnim prelazima su svesni najvećeg talasa putnika koji ih očekuje, pa smo se organizovali da tokom vikenda sve ulazne trake budu otvorene i u maksimalnoj funkciji. Granična policija će sigurno uvesti minimalnu kontrolu putnih isprava, a na carini je od početka sezone na snazi selektivna kontrola prtljaga – ističe Medić.

 
Selektivna kontrola prtljaga omogućava da se kontrolišu isključivo vozila po izboru samih carinika, ali Radovan Medić upozorava da to ne znači i da neće biti kontrola.

 
– U slučaju da nose samo lični prtljag, preporučujem našim građanima koji dolaze u Srbiju na odmor da koriste “zelenu traku”, a u suprotnom da carinicima prijave robu koju prevoze kako se ne bi izložili dodatnim zadržavanjima i maltretiranjima. Takođe, ukoliko unose veću količinu deviza u zemlju, potrebno je da ih prijave, a ako će nešto od tog novca vratiti, da na graničnom prelazu zatraže potvrdu o unosu deviza – ističe upravnik Carinarnice Beograd.

 

Đ. Barović, VestiKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    bruka i sramota. satima tu pa satima na naplatnoj, mislim ko se opeko nece vise. vd direktor je bio gost na tv jutros i prica kao da je takva kolona na naplatnoj normalna. izgleda da nam je u krvi da stvaramo zlo.

OSTAVITE KOMENTAR