Odbornici odlučuju da li će Bećković biti počasni građanin

Subotički odbornici će sutra odlučiti da li će Matija Bećković biti počasni građanin Subotice.

skupstina

Akademika i književnika Matiju Bećkovića za počasnog građanina Subotice predložio je Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

– Akademik Matija Bećković je jedan od najznačajnih srpskih pesnika savremenog doba. Kako je rođen na prostorima Bačke, u Senti, to dodatno opravdava inicijativu za njegovo proglašenje počasnim građaninom. Subotica bi time odala pijetet velikom stvaraocu, a grad bi bio uvršten u plejadu onih koji su prepoznali stvaralaštvo visoke kulturne i umetničke vrednosti akademika Bećkovića – navodi se u obrazloženju.

Pojedine organizacije, kao što je Centar građanskih vrednosti, smatraju da je nejasno čime je „Bećković zadužio Suboticu, da bi dobio njegovo najviše priznanje“.

– CGV nije iznenadila, ali je dodatno rastužila i zabrinula vest da je Komisija usvojila ovaj predlog. Iako se u obrazloženju navodi da je pesničko stvaralaštvo Bećkovića „prepoznato“ u Srbiji i inostranstvu, ostaje nejasno čime je zadužio Subotičane. Niti je u Subotici rođen, niti u njoj stvara ili je stvarao, niti joj je posvetio deo opusa – kažu u CGV.

Odbornici će razmatrati i predlog za dodelu priznanja „Pro Urbe“, koje grad dodeljuje za istaknuta dela. Komisija je usvojila predloge da ovogodišnji laureati budu Živorad Đurić, pravnik unutrašnjih poslova i humanitarni radnik, dr Kata Dulić, zaštitarka bilja – farmaceutkinja, i Livia Biro, ekonomistkinja.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. antifašista kaže:

  „Niti je u Subotici rođen, niti u njoj stvara ili je stvarao, niti joj je posvetio deo opusa“

  Sve rečeno, ali njima je džaba govoriti, oni drugi jezik divane …

 2. LATINKA kaže:

  Ako nije Danilo Kiš bio počasni građanin Subotice, grada u kome je rođen i kome po mentalitetu pripada, pisac koji je stekao svetsku slavu i priznanja, zašto bi Matija Bečkovic bio počasni građanin Subotice, sa kojom nema baš nikakve veze??!! Jedini razlog može biti nacionalističko inaćenje.

 3. minden kaže:

  Marija Terezija sigurno nebi bila oduševljena „ćeranjem“ ovog mračnjaka.

 4. JAPAJA kaže:

  Rekao sam da cu biti zadovoljan sa ovo vlascu ako.

  1. Zavrsi horor zvani pozoriste
  2. Zavrsi visedecenijsko mrcvarenje Y-kraka
  3. Izvrsi visedecenijska razna obecanja ambulante na Prozivki
  4. Resi gradjane sa najvecom rak ranom – Toplanom

  A ovim je na samom startu prdnula u cabar i zamislite nisam iznenadjen.

 5. grizman kaže:

  kandidati za pro urbe?!
  ko je čuo za ove ljude?
  jednom rečju – strašno!
  Što se tiče Matije, neko može biti za, neko protiv, ali su bar njegova veličina i značaj dela i uticaj u društvu nesporni.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: