Odlazak medvedića

Tri mladunčeta mrkog medveda: Tara, Histerija i Uspavanko, su nakon 2,5 meseca boravka u Zoološkom vrtu Palić 15.maja krenula na daleki put ka prihvatilištu u Rumuniji.

DSC_0575 (683x1024)

O medvedićima u zoološkom vrtu su se brinuli timaritelji, hranivši ih na cuclu 5 puta dnevno, praveći im ukusne obroke od pirinča, mleka i voća i vodeći brigu o njima od trenutka kada su bojažljivo prvi put izvirili iz brloga pa do trčanja po vrtu i širenja poznate teritorije. Vremenom su mečići narasli i ojačali. Sa težinom ispod 3 kg po dolasku do preko 9m kg na dan odlaska. I svoju tvrdoglavu narav su pomalo razvili, buneći se svaki put kada bi im bilo nešto zabranjeno.

DSC_0577 (683x1024)

Trčali su po travi, grickali drveće, penjali se i skakali, kroz igru učili. Najviše su voleli stative novinara i drvene ograde. Čak su im i koke pravile društvo.

 

Prevalili su veliki put od malih, uplašenih mečića do odvažnih mladunaca koji se ne plaše više ni voza koji trubi u prolazu.

 

Zahvaljujući fondaciji „Četiri šape“ medvedići će biti smešteni u prihvatilište za ovu vrstu Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani u Balanu, na Karpatima. Tamo će boraviti oko godinu dana a nakon toga bi trebali biti vraćeni u rodne planine na jugu Srbije sa nadom da ih neće zadesiti ista sudbina kao njihovu majku.

DSC_0598 (683x1024)

DSC_0603 (683x1024)

Iako je glavni cilj da medvedi postanu divlji i samostalni, nije lako odgajati živa bića i pustiti ih. Timaritelji koji su se bavili njima svo ovo vreme su ipak danas pustili koju suzu. Medvedići su osvojili brojna srca i svi se nadamo da će se program uspešno okončati, a u međuvremenu ćemo ih svakako posetiti.

 

Pred put su medvedići bili nestašni ali i uzbuđeni. Predosećali su da se nešto drugačije sprema pa je mala Tara odbila i cuclu što se nikada ranije nije desilo.

 

Stavljeni su u zajednički transportni kavez kako bi put bio što bezbolniji i kako bi se osećali sigurno. Za svaki slučaj, timaritelji su im spremili i njihove omiljene cucle.

DSC_0634 (1024x683)KOMENTARI

  1. stomina kaže:

    jedino mi se ovao nesviđa :….trebali biti vraćeni u rodne planine na jugu Srbije….

    trebalo bi da stoji : ……biće  vraćeni u rodne planine na jugu Srbije….

     nek vam je sa srećom tro fantastiko 🙂 yes 

  2. Mirjana Alapović kaže:

    Ukoliko medvedići ne uspeju da odrastu a da se odviknu od čoveka, neće se vraćati u prirodu. Polupitomi medvedi su veća opasnost od divljih jer ne beže od ljudi već im se približavaju. Zato stoji u tekstu: trebali biti vraćeni, jer su oni živa bića i ne može se sa sigurnošću reći da li će biti sposobni za samostalan život. S druge strane, moram da se osvrnem i na početak priče. Naime, nisu oni u prihvatilištu jer mi tako volimo već zato što su siročići pa postavljam pitanje: Da li mi zaslužujemo da se vrate?!  

OSTAVITE KOMENTAR