Odlazak subotičke primadone

 

18. juna, na svoj 89. rođendan, svet je napustila subotička glumica Paula Hek.

 

paula heck

 Rođena i odrasla u Bezdanu, od desete do dvadesete godine bila je na školovanju kod kaluđerica u Baji, u Mađarskoj. Zbog rata nije dobila diplomu pošto je u poslednjem trenutku uspela da se vrati kući bežeći od bombi. Na putu u Sombor u vozu je upoznala dr Pavla Heka, koji joj je postao životni saputnik. To je bila ljubav na prvi pogled i 1948. godine su se venčali. 

 

Godine 1955. stala je na subotičke "daske koje život znače".

 

– Igrala sam najlepše i najveće uloge. Nisam se stidela ni da statiram ako je trebalo. Nosila sam muzičke komade i publika je volela da me sluša. Mnogo smo putovali i obožavala sam pozorište koje je za mene Talijina crkva. Čim bih izašla na scenu, publika mi je aplaudirala i ja sam se osećala kao u raju. Tremu sam imala samo pred premijeru zbog kritičatra, ali sam bila presrećna kada bih videla punu salu i ljude koji su došli da bi na trenutak zaboravili brige. Teatar sam 1970. godine napustila zauvek, ali posle sam nastupala u humanitarne svrhe – govorila je  Paula Hek.

 

 

Komemoracija glumice u penziji Narodnog Pozorišta, Paula Hek, održaće se u Pozorištu Kosztolányi Dezső Színház, 20. juna u 17 časova.

Sahrana će biti u subotu u 14 časova, na bezdanskom groblju.

Sećanje na nju zadržaćemo zauvek.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR