Odličan odaziv na skrining – uskoro nabavka novog mamografa

Skoro tri četvrtine pozvanih žena odazvalo se na skrining mamografijom u Opštoj bolnici Subotica što u ovoj zdravstvenoj ustanovi ocenjuju kao odličan rezultat i istovremeno najavljuju nabavku novog digitalnog mamografa, na čemu su zahvalni Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Kako je saopšteno povodom meseca posvećenog prevenciji raka dojke, zlatni standard u otkrivanju raka dojke – mamografija, sprovodi se u Opštoj bolnici Subotica u kontinuitetu od 2013. godine u okviru nacionalnog skrininga.

Na skrining se pozivaju žene od 50 do 69 godina starosti, a ove godine započet je drugi krug pozivanja u skladu sa Akcionim planom.

“Opšta bolnica Subotica je u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravlje i Domom zdravlja Subotica, ostvarila zavidne rezultate u obuhvatu žena koje su prema kriterijumima obuhvaćene skriningom, a koje su se odazvale pozivu za mamografiju. Procenat odaziva žena na skrining na području severnobačkog Okruga u 2018. godini iznosi 72,5 odsto, što je odličan rezultat, sa kojim se mogu očekivati pozitivni efekti skrininga”, ocenjeno je u saopštenju.

Kako se navodi, zalaganjem Pokrajinske i Republičke Vlade, Opšta bolnica Subotica dobila je ogromnu podršku u opremanju bolnice savremenim aparatima, uvođenjem novih tehnologija, opreme, edukacije kadrova, kao i do sada najvećoj rekonstrukciji od kako je izgrađena bolnica, na više od 30.000 kvadratnih metara.

“U najskorije vreme, zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, imaćemo nabavku novog digitalnog mamografa. Nabavkom ovog aparata značajno će biti unapređen skrining raka dojke na teritoriji nadležnosti Opšte bolnice Subotica, na čemu smo posebno zahvalni Vladi AP Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo”, navodi se u saopštenju.

 

RTVKOMENTARI

  1. pista kaže:

    Ne razumem… na istom tom RTV-u je o istoj temi isla skroz drugacija prica, da bi se za svega nekoliko sati posle te price pojavilo ovo saopstenje… pa me sada zivo interesuje: da li bolnica ima trenutno ispravan mamograf i koliko kosta ovakvo saopstenje?

OSTAVITE KOMENTAR