Odlomi za uspomenu

Ne može Direkcija toliko da izgradi koliko stanovnici mogu da poruše!

 

Tek što je postavljen, spomenik risaru je na „svojoj koži“ osetio blagodeti života u centru grada. Deo glave, tačnije kose je nastradao pod rukom onih koji su pokušali da isprobaju kvalitet radova. Direkcija za izgradnju grada je brzo reagovala i sanirala nastalu štetu tako da je spomenik trenutno u dobrom stanju.

Pred poslednje olimpijske igre održene 2008. godine podignuta je spomen česma svim olimpijcima grada Subotice. Prepoznatljivi krugovi kao simboli kontinenata, izliveni u bakru, su skinuti sa česme i bačeni u obližnje dvorište. Da šteta bude veća, okrnjen je i deo česme, a svetiljke su doživele sudbinu svih prethodnih fontana – više ne rade.

Česma u celom

Postoje više načina da se ovo stanje reši. Prvi je da komunalna policija obavi posao zbog kojeg je i oformljena, drugi je da se poradi na svesti svakog pojedinca, a treći je da se pri izgradnji koristi beton ili kamen.

 

Nisu ovo ni prvi ni jedini primeri da se jednog jutra zatekne neki junak bez glave, ili da se bakarni i keramički delovi fontana i česmi oštete. Setimo se česme na Trgu Žrtava fašizma…

foto NinoKOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Ziveo sam 3 godine u M.Losinju u HR. Gradic od 7 hiljada stanovnika u svakom trenutku ima 3-4 policijske patrole koje kruze lagano 40km/h po ulicama. Ja pitam PU Subotica i nacelnika gde su nase patrole? Ovom gradu je potrebno minimalno 30 patrola u svakom trenutku a optimalno 50!!!!

 2. mevetovic kaže:

  Postoje više načina da se ovo stanje reši. Prvi je da komunalna policija obavi posao zbog kojeg je i oformljena, drugi je da se poradi na svesti svakog pojedinca, a treći je da se pri izgradnji koristi beton ili kamen.

  nisam siguran da će ovo tako lako da se reši… vidim da većina građana nezna i nerazume da je komunalna policija ostala uskraćena svoga osnovnog alata a to je Odluka o komunalnom redu. Postojeća je nedovoljna i nije sveobuhvatan. Zakonski osnov za postupanje nije precizan i razrađen. Od 2008 pa do danas propušteno je vreme da se ova odluka sačini i kroz konsultacije sa zainteresovanim službama i jkp usaglasi i na skupštini usvoji. očigledno ni članica veća koja je morala biti inicijator ni načelnica uprave ali ni gradonačelnik nisu ozbiljno shvatili obavezu.. očekivanja su nerealna jer će se tek vremenom uvideti da su ove odluke itekeo važne. to znaju i dosadašnji kom. nadzornici ali moraju da ćute.. komunalni policajci sada rade po zakonu o kom. policiji i to što imaju sredstvo prinude ili narukvica je samo izlog. ali proverimo to na primeru jednog prekršaja kod prekršajnog sudije.. ili pođimo od pojmova javne površine, fasada, košenja ambrozije i ulaska u parcele bez naloga i slično.. da vidimo šta se konkretno dešava u konkretnim slučajevima. to nas zanima a ne estetika isključivo

 3. prst kaže:

  S obzirom kako je prosla zelena fontana ,nije iskljuceno da su ove skulpture pravili od peska ! NIsam bas video da neko moze ovako olako da polomi kao kod nas u Subotici,kao sto nisam video da se ngde keramika upropasti kao kod nase zelene fontane u Subotici.Tako da „OPEN YOUR MIND“

 4. sugrađanin kaže:

  A šta očekujete kada Vam panduracija sedi po kafanama! Neka se ljute, svi znaju da je to istina. Drugo, šta očekujete od omladine kojoj je uzeta budućnost i nezaposlena je. Pri tome joj vlast stavila na grbaču započeto pozorište koje ni neće biti završeno! U suštini za ovakvo stanje je kriva bahata vlast, koja se bavi šminkanjem i slikanjem a ne sa suštinski važnim problemima svojih građana. Molim  Vas objavite komentar. Dosta ćutanja!!!

 5. Mile protiv tranzicije kaže:

  pa kad risarko nije bio dobro zacesljan… 🙂

 6. Suboticanin kaže:

  Nisam bio u prilici da pisem ranije, ali evo sada cu. U noci izmedju subote na nedelju sam se vracao kuci iz grada sa kolegom i dok smo prelazili  kruzni tok na radijalcu tri klinca od po 15-16 godina nasli se pametni, tacnije jedan od njih se popeo na cesmu i poceo da drma one karike. U jednom trenutku je skontao da se mogu svuci sa postolja sto je naravno i uradio, ali od tezine mu ispade iz ruke i verovatno je tada pukla i ona ivica, kada mu je ispalo iz ruke, tada mu je u stvari doslo do malog mozga da je napravio stetu i trkom su se razbezali ko misevi. Sada se sigurno pitate, a sto nisam sprecio?? Prosto to se desilo u roku od 15-tak sekundi, nisam uopste imao prilike… Tada sam shvatio da koliko je policija u stvari nemocna, evo ja sam bio 10m od njih, a sada da me ubije neko ne bi znao da ih identifikujem ni jednog…

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: