Odoše otkupljivači zlata

Kristijan Kopić i Gordan Skočilić, vlasnici lanca lokala za otkup zlata "Gold exchange", nestali su iz Srbije nakon što je Direkcija za dragocene metale ustanovila da rade bez dozvole.

 

Kako pišu dnevne novine, hrvatska firma koja se bavi otkupom zlata, doslovno je preko noći zatvorila svih 90 zlatara u Srbiji, a 180 zaposlenih ostavila bez dve poslednje plate i doprinosa. Zakon propisuje da se otkupom zlata može baviti samo onaj koji je registrovan za obavljanje delatnosti proizvodnje predmeta od dragocenih metala, koji ima znak proizvođača i koji u svojim prostorijama na vidnom mestu drži i rešenje o znaku proizvođača. Naime, većina novih učesnika na tom tržištu nema proizvodnju, iako bi to morali bar prema relativno novom Zakonu o kontroli predmeta od dragocenih metala.

 

Lokal na Korzou ispražnjen (izdaje se)

gold

Neki od njih su se snašli tako što su opremu kupili, ali je još nisu ni raspakovali, a takvima opet inspekcije ne mogu ništa jer su ispoštovali zakon. Stručnjaci tvrde da je na listi poslova pogodnih za pranje novca, otkup zlata visoko kotiran, tik uz biznis sa sekundarnim sirovinama, prometom nekretnina, kladionicama ili ugostiteljstvom. Oni tvrde da je taj segment u Srbiji sada u ekspanziji, jer se zatvara prostor za ulazak prljavog kapitala kroz privatizaciju. U prilog te tvrdnje navode činjenicu da je broj otkupnih mesta počeo da raste iako je cena zlata već dve godine u padu.

 

Firma "Gold Exchange" osnovana je 11. jula prošle godine u Novom Sadu, a prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre njen početni kapital iznosio je 100 dinara.

Rudic-UlicaKOMENTARI

 1. Soluman kaže:

  Firme za otkup zlata pocele su se masovno otvarati od kada je poceo da raste kriminal obijanja kuca i NE rasvetljavanje tih zlocina. A te firme ti garantuju anonimnost i kriminalac (lopov) moze slobodno da proba zlato koje je pokrao bez ikakvog straha!!!

 2. Panonski mornar kaže:

  Ovo i kada je otvarano delovalo je krajnje sumnjivo. Sam enerijer nije ulivao neko poverenje.

   

   Kao i ona kancelarija na pocetku Korozoa sto je davala finansijske pozajmice ili tako nesto.

   

  Na njihovu srecu ovaca i sirotinje je puno.

 3. tomke kaže:

  samo neka idu i sretan im put..

OSTAVITE KOMENTAR