Održan 16. Subotički arhivski dan

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je 16. Subotički arhivski dan. Tema ovogodišnjeg skupa bila je „Velikani naših arhiva,njihova uloga, doprinos i značaj.“

Šesnaesti po redu Subotički arhivski dan okupio je 16 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Ovogodišnji skup u fokus je stavio velikane naših arhiva, njihovu ulogu, doprinos i značaj. Povod za izbor ovogodišnje teme je obeležavanje 25 godina od smrti subotičkog arhiviste Lasla Mađara koji je ostavio neizbrisiv trag u ovoj oblasti.

Laslo Mađar radio je u Istorijskom arhivu Subotica od 1975- 1998. godine i za to vreme je ostavio neizbrisiv trag u radu ove ustanove, kaže viši arhivista Istorijskog arhiva Subotica, dr Zoltan Mesaroš koji je svoje izlaganje na današnjem skupu posvetio upravo njemu. Laslo Mađar je rođen u Subotici 1937. godine, a po struci je bio profesor nemačkog jezika. Za vreme rada u Arhivu publikovao je mnogobrojne studije i jedan je od onih koji su sa velikom strašću radili svoj posao.

Po rečima organizatora ove konferencije uloga arhivista je veoma važna, ali nedovoljno vidljiva. U vremenu digitalnih infromacija koje su dostupne svima u svako vreme, značaj Arhiva leži upravo u tome što ova ustanova pruža verifikovane, tačne i prave podatke te je cilj upravo učiniti ovu struku vidljivijom kao i da se predstavi njihov značaj za društvo.

RTV Yu ecoKOMENTARI

  1. Arhiva kaže:

    Da li su bili glavni arhivator Cvarkov, Boskic i Dragan Jove Torbica?

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: