Oduzimanje imovine šefu krijumčarskog lanca?

Kako piše "Blic", Josipu Đuraševiću (43), nedavno uhapšenom zbog sumnji da je predvodio kriminalnu grupu koja je krijumčarila ljude, preti privremeno oduzimanje tri salaša, dva stana i dva skupocena automobila, saznaje taj dnevni list.

Uhapšene osobe koje se terete za davljenje u Tisi 2009.godin

– Paralelno s krivičnom istragom o pokušaju prebacivanja albanskih emigranata preko Tise u Mađarsku, kada se 15 osoba udavilo, sprovedena je i finansijska istraga. Otkiveno je da je Đurašević vlasnik tri salaša u blizini granice i sumnja se da su mu ti objekti služili za smeštaj ilegalaca. Šef grupe je vlasnik i dva stana u Subotici, kao i dva skupocena automobila. Prema prvim procenama, pet nekretnina vredi više od pola miliona evra – kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom i dodaje da je sada propisana zabrana raspolagnja ovim nekretninama i vozilima.

Slika

Prema njegovim rečima, sumnja se da se Đurišić predstavljao kao trgovac nekretninama i da mu je to bilo pokriće za organizovanje ilegalnog prebacivanja ludi preko granice.

– Sumnja se da je sve nekretnine, kao i automobile, kupio od novca koji je dobio za krijumčarenje ljudi. On je neke salaše kupovao, uređivao i kasnije prodavao. U njima su, međutim, bili smešteni ljudi koje je kasnije ilegalno prebacivo preko srpsko-mađarske granice i dalje, prema Zapadnoj Evropi – kaže naš izvor.

U akciji “Tisa”, kojom je rukovodilo Tužilaštvo za orgnizovani kriminal sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapšeno je sedam članova kriminalne grupe, za koje se sumnja da su se bavili nedozvoljenim prelazom državne granice i krijumčarenjem ljudi.

Slika

Oni su osumnčeni i za krijumčarenje 18 ilegalnih migranata Albanaca s Kosova i Metohije (među njima je bilo i devetoro dece), čije je ilegalno prebacivanje preko Tise pokušano u noći između 14. i 15. oktobra 2009. godine. Prebacivanje se okončalo tragedijom jer se 15 Albanaca utopilo. Nesreću na Tisi prvi je obelodanio Albanac s Kosova i Metohije koji je, posle prevrtanja čamca, uspeo da se domogne mađarske obale, gde je i uhapšen.

– Ovaj krijumčarski lanac bio je visokofrekventan i mesečno je na područje Mađarske prebacivano više desetina ilegalnih migranata. Ilegalci su najpre prebacivani s Kosova i Metohije do Končulja, a zatim do Subotice, gde su skrivani. U pogodnom trenutku prebacivani su u Mađarsku, preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posle hapšenja te organizovane grupe.

On je tada rekao da su u akciji “Tisa” korišćeni podaci dobijeni međunarodnom policijskom saradnjom s Mađarskom i Austrijom, koje su organizovane putem regionalnog SECI iz Bukurešta.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

10 + = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: