Oduzimanje letine i kazna uzurpatorima

Pojedine vojvođanske opštine suočavaju se sa problemom nelegalnog korišćenja državnog zemljišta. Iako u Subotici ova pojava nije izražena kao i nekim drugim gradovima i opštinama, lokalna samouprava donela je odluku po kojoj će svima za koje se utvrdi da nelegalno obrađuju zemlju skinuti letinu i kazniti ih novčano. Zakupci zemljišta pozdravljaju ovu meru.

Norbert Engi iz Subotice bavi se poljoprivredom već deset godina. Ima svoju farmu svinja, proizvodi meso za potrebe sopstvene klanice. Da bi podmirio potrebe svinja za hranom, Engi je jedan od mnogih u Subotici koji zakupljuje državnu zemlju, a odluku lokalne samouprave da sankcioniše uzurpatore zemljišta vidi kao korak u borbi protiv nelojalne konkurencije.

poljoprivreda-vojvodina-ravnica-zemljoradnja-slama-bala-bale-zelena-energija-baliranje-paori-usevi-priroda-biomasa_660x330

“Nama je najveća konkurencija – nelegalna konkurencija i protiv toga treba da se borimo jer je jako teška situacija” – ističe Engi.

Skupština grada usvojila je nedavno odluku po kojoj će svi oni koji budu uzurpirali državno zemljište, odnosno koristili je nelegalno, ostati bez letine, a biće i kažnjeni sa plaćanjem tri prosečne zakupnine po hektaru. S obzirom da u Subotici nije bilo mnogo slučajeva uzurpacije, lokalne vlasti ovu odluku smatraju više preventivnom.

“Ja znam da je to ozbiljan problem u celoj Vojvodini, ali mi u Subotici nismo previše imali probleme sa uzurpatorima. Bilo je, ima i ove godine, na manjim parcelama uzurpatora, ali moram istaći da ovde u Subotici nije taj problem tolike veličine kao što je na primer u Somboru ili u Gakovu ili u nekim drugim opštinama” – kaže za RTV Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će primena nove odluke, proistekla iz državnih zakona, u potpunosti iskoreniti nelegalno korišćenje zemljišta.

 

RTVKOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Kava državna zemljišta? Kakav zakup državnog zemljišta ? Vratite nazad pravim vlasnicima kojima su komunisti 1945-1946 i kasnije oduzimali. Nedavno na takvom jednom zemljištu u Subotici pri otvaranju gradilišta ‘ lopatao’ jednokratno Ditmar Axel iz nemačkog konzulata i Aleksandar Vučić …

  2. Vesko kaže:

    Tako je @ Megille, neka prvo vrate a ne da odugovlace sa vracenjem oduzete imovine, a onda neka se “prse” sa drzavnim zemljistem, koje koriste “nasi” tajkuni.

OSTAVITE KOMENTAR