Održavanje Gradske kuće na niskom nivou

Prošle godine u septembru obeležena je stogodišnjica završetka subotičke Gradske kuće, ali zub vremena ostavlja sve ozbiljnije tragove na ovoj zgradi pod zaštitom, koja je sada već ugrožena i prokišnjavanjem tavanice.

Proteklih pet godina, naime, odobravana su samo minimalna sredstva za tekuće održavanje, a za iole ozbiljnije radove na održavanju nije bilo sredstava. Najhitniji posao bio bi sada da se zamenu polomljeni crepovi na krovu koji prokišnjava, dimnjaci su takođe u lošem stanju, ali bi bilo potrebno i zameniti stogodišnje prozore i dotrajalu vodovodnu instalaciju u podrumu zgrade.

 

Rukovodilac radova na održavanju Gradske kuće Ivica Arančić rekao je za „Mađar so“ da bi i uz izdvajanje svega 1-3 miliona dinara godišnje za opravku krova za par godina zgrada mogla da se dovede u red. Prema njegovim rečima, potrebno je skidanje crepova i zamena polomljenih, kao i zamena limarije, što predstavlja veliki posao i trebalo bi ga što pre započeti.

 

Kiša i sneg uzrokuju već manje štete na zgradi, recimo kancelarije Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika koje se nalaze na trećem spratu stalno prokišljavaju i zbog toga su zidovi više puta morali da se prekreče. Kao privremeno rešenje, u tim prilikama majstori silikonom ili drugim materijalom popunjavaju pukotine na krovu kroz koje curi voda, ali to ne rešava problem.

 

Gradska kuća u Subotici predstavlja zdanje od izuzetne kulturne vrednosti, pa bi tako bilo čak i mogućnosti da grad posebno konkuriše za novac neophodan za održavanje, kao što to čini za obnavljanje Sinagoge. Iz gradskog budžeta je ranijih godina izdvajana mnogo veća suma za održavanje i mada se i sada, svake godine, pripremaju planovi o tome u šta i koliko bi trebalo da se uloži, već godinama se za održavanje zgrade izdvaja tek desetina od potrebne sume.

 

Ove godine je, recimo, odobreno ukupno 3,5 miliona dinara, što je dovoljno tek za tekuće održavanje, dok bi neophodna suma za radove koji su planu iznosila oko 30 miliona dinara. Zamena dela krova koji prokišnjava iznad prostorija Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, prema predočenom planu radova, koštala bi tri miliona dinara, ali to neće biti ostvareno ni ove godine, budući da je tolika ukupna suma koja je na raspolaganju.

 

Madjar soKOMENTARI

 1. gradjanka kaže:

  NA ZALOST I NJU CEKAJU DA SE SKROZ RASPADNE KAO STO I PUNO DRUE STVARI 
   

 2. freelancer kaže:

  Evo pitanja za istraživačko novinarstvo: da li je gradska kuća još u vlasništvu Republike ili je vraćena gradu? Šta je sa školskim objektima, fiskulturnim salama, zdravstvenim objektima i drugim zgradama? Dakle, vlasništvo je republičko, a održavanje gradsko? I za to Republika izdvaja sredstva? Ahm… 

 3. Test driver kaže:

  Nemoj da prodje kao i ono napaceno pozoriste!!! 
   

 4. dasHHa kaže:

  freelancer:

  Evo pitanja za istraživačko novinarstvo: da li je gradska kuća još u vlasništvu Republike ili je vraćena gradu? Šta je sa školskim objektima, fiskulturnim salama, zdravstvenim objektima i drugim zgradama? Dakle, vlasništvo je republičko, a održavanje gradsko? I za to Republika izdvaja sredstva? Ahm… 

  O tome niko ne govori.Vlasnistvo oteto i prepisano republici a finansiranje nakalamljeno gradu… policija,zdravstvo,skolstvo,infrastruktura(gotovo sve osim vojske,koje ionako nema u subotici)…sa takvim obavezama i uz bahatu gradsku upravu godinama se ovaj grad izrabljuje!

 5. pauk kaže:

  Sta.. vreme je da i ovu zgradu srusite, pa da postavite temelje nove gradske kuce koja ce se graditi jedno 50 godina.

  Da li se radi na tome da nas centar grada vise ne bude CENTAR, vec da centar bude na nekom drugom mestu? Ako je to pravi projekat, nek nadlezni upute gradjane da se vise ne cude

 6. freelancer kaže:

  @dasHHa… Suština je u tome da se ne zna da li su SVI ti objekti, pa i infrastruktura, NACIONALIZOVANI, eksproprisani ili konfiskovani…? Ili to može i jednostavnije: OTETI. Da se razumemo, ok je to – Vojvodina je Srbija, Subotica (i svi ostali gradovi u Vojvodini) su srpski gradovi… Ponavljam: u redu!

  Ali, OGROMNA većina objekata u većini gradova je gradjeno pre 100 godina (u centrima gradova), obrazovne, zdravstvene i ostale ustanove, a NAROČITO infrastruktura, sve je to gradjeno iz budžeta OPŠTINA i velikim delom iz SAMODOPRINOSA. I ne samo samodoprinos za asfalt, troroare, vodovod, kanalizaciju… on je inače bio u proseku 2%. Uz njega je bio i „samo“doprinos za Crnu Goru (plaćao sam ga od 1981. – kada sam se zaposlio pa dok nisam napustio prosvetu i bio je prve godine 3% pa se smanjivao iz godine u godinu dok nije došao na nivo 0,75% plate). Dakle, MNOGO toga smo plaćali (i zajam ovaj i zajam za ono) i na kraju, potezom PERA, izvesna persona je IZBRISALA Vojvodinu 1988. i ona faktički postoji samo na papiru. Uglavnom za ispunjavanje obaveza…. Ok, obaveze… A pravo? Možda imamo i pravo na nešto?

 7. suboicanka kaže:

  Rusite je, sta cekate…..ima kome ce trebati stara cigla. Nismo vajda ludi da sacuvamo nesto od prethodnih generacija. Mozda vec nekom blistavom politicaru curi vodica na usta od racunanja koliko bi novaca moga da smakne na stranu da se Gradska kuca srusi i pocne zidati …hm…pa mogla bi i Babilonska kula, sta je to za nase politicare….glavno da ima odakle da se cerupa i drpa.

 8. CIRINELA kaže:

  Vlasnistvo oteto i prepisano republici a finansiranje nakalamljeno gradu“.

  Joj što bi ja voleo da mi neko da kuću , da je njegova a ne moja , pa da mu još „nakalemim“ da finansira moje stanovanje u njoj, opravke, struju, grejanje, platu, zube, naočale ( očale ) i još koješta , pa makar bilo „oteto“ , „prepisano“.  

 9. freelancer kaže:

  CIRINELA:

  Vlasnistvo oteto i prepisano republici a finansiranje nakalamljeno gradu“.

  Joj što bi ja voleo da mi neko da kuću , da je njegova a ne moja , pa da mu još „nakalemim“ da finansira moje stanovanje u njoj, opravke, struju, grejanje, platu, zube, naočale ( očale ) i još koješta , pa makar bilo „oteto“ , „prepisano“.  

  APSOLUTNO se slažem sa tim što si napisao… Mada mi ima malo prizvuk sarkazma. Nepotrebno. Recimo, izgradim kuću (a dve sam ih napravio), i nije dosta što plaćam onu „vazdušarinu“ (korišćenje gradj. zemljišta), već neko moju kuću „uknjiži“ kao svoju. I ja eto stanujem u njoj i DUŽAN sam da je održavam, da vodim računa onjoj, jer je to imovina „viših instanci“, a pri tome mi ti „viši“ NE plaćaju struju, kitiju, vodu, smeće, telefon, etc. etc… Sarkazam je ok… Medjutim, nisam razumeo tvoj u ovom kontekstu…

 10. Xmen kaže:


  dok ne postane ovakva, pa se pojavi jedan „stučnjak“ projektuje ovakvu:

  i na kraju gradski oci izgrade ovakvu:

  I svi zadovoljni 🙄

 11. Bazooka Joe kaže:

  Pa ako je oteto, zasto je u redu? Ili ako je u redu, onda zasto nije u redu sto je Kosovo sa svojom nezavisnoscu, pored zemlje, odnelo i sve one nekretnine, privrednu infrastrukturu i dr. koje je izgradjeno od saveznih i republickih para, isto kao sto je Srbija dobila (otela) isto to od Madjarske (Austrougarske) 1918? Na kobajagi legitimnoj „Velikoj Narodnoj Skupstini“ gde je od  757 deputata,  578 bilo Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6 Nemaca, 3 Sokca, 2 Hrvata i 1 Madjar. Pa ovo neodgovara ni danasnjoj etnickoj strukturi Vojvodine, a kamoli 1918?! Samo toliko, pre nego sto se „zakuka “ za otetim Kosovom

 12. Pitam ja vas kaže:

   

  Često  se pokreće pitanje vlasništva objekata u javnoj upotrebi ( školstvo, zdravstvo, policija, železnica ….) kao i javnih objekata koji su u svojini Republike a dati su na korišćenje Gradu Subotica  koje grad komercijalno rentira ( poslovni prostori …. ), ali čini mi se da se neki detalji previđaju. Dirtektno ili indirektno se zagovara prenošenje vlasništva na grad.

  Zašto? Zagovornici decentralizacije države (pa i društva) teže ka tome da lokalna vlast ima svoj imovinski portfelj. To je lepo  ali da vidimo šta bi se time dobilo ili zašto bi dete volelo da mu mama prepiše imovinu. Ja pomišljam da derle to želi da bi imovinu moglo da krčmi, deli i prodaje. Ali ipak da  razmotrimo neka pitanja šta mogli nosiopci lokalne vlasti da čine sa imovinom kad bi bila vlasništvo Subotice:

  – mogli bi da izdaju u zakup objekte ??? Pa to mogu i sada iako su objekti republičko vlasništvo !!!

  – mogli bi da ubiraju kiriju od izdavanja  i to 100% iznosa i da troše prema sopstvenim potpuno autonomnim odlukama??? Pa to mogu i čine i sada !!!

  – mogli bi da određuju cene zakupa i da ih odredjuju po svojoj volj ??? Pa to mogu i sada i to i čine a jedini okvir koji ograničava lokalnu vlast je Zakon o budžetskom sistemu  koji ima svrhu da se koliko toliko drži sistem javnih finansija u nekom konzistentnom sistemu i da spreči totalno rasulo !!!

  – mogli bi da ulažu u  rekonstrukcije, investiciono (naravno i u tekuće održavanje) ???

  Pa to mogu i sada  a koliko  se staraju  o održavanju i koliko ulažu u održavanje to je tek priča za sebe!!!

  – da li lokalna vlast pokazuje da ima smisla da upravlja imovinom ???  Pa sama činjenica da nemaju ni najosnovniji popis nekretninama u svom vlasništvu niti onih kojima ima pravo da upravlja  govori koliko je ozbiljan i odgovoran titular i koliko se stara da svoje poslove vodi u okviru zakona. Treba li da pričam da nemaju nikakvu sređenu dokumentaciju o stanju tih objekta. Grad ima 350 činovnika u gradskoj upravi i još 65 u direkciji za izgradnju i eto više od 400 ljudi za 50 i više godina nije moglo da sastavi jedan papir i jedan fotoalbum imovine od koje ubira kiriju.

  – da li je lokalnoj vlasti koja ima pravo da koristi  državne nekretnine na svojoj teritoriji  i da ih rentira stalo do toga da taj imovinski fond uvećava i da poboljšava njegovu strukturu?  Pa nije joj stalo a dokaz su mnogi pravbni poslovi koji su obavljeni i svaki put Grad ima sve manje kvalitetne objekte iako se radi  o zamenama. Nikada se nisu suprotstavili takvim tzransakcijama, naprotiv jopš su ih podsticali.Nikada se nije desilo da Republika traži da se Gradu oduzmu neke elitne nekretnine i da se zamene za neke druge.

  Na kraju  dolazimo do pitanja: ŠTA BI TO GRAD DOBUIO KAD BI SE U KATASTRU PRENELO VLASNIŠTVO SA REPUBLIKE NA GRAD?

  pa desilo bi se to da bi Grad mogao DA PRODA ili DA STAVI POD HIPOTEKU svu tu imovinu. Ako je to razlog onda im stvarno ne treba  dati da priđu  ni blizu katastra. trebalo bi vlasništvo preneti na Ujedinjene nacije, na vanzemaljce samo im ne dozvoliti da se igraju  hipotekarnom  vatrom.

  Pojavljuje se i tvdnja da je Gradu nakalemljeno da finansira održavanje imovine ali je pitanje ko bi trebalo da je održava ? Vlasnik, znači republika. Ako bi republika  preuzela trošak amortizacije na sebe i trošak održavanja onda bi mogla da uznme i pravo na naplatu kirije, a gradu da plaća zemljišnu rentu. To bi tek bio belaj. Zato zaključujem da Grad nema nikakvu štetu od toga što se imovina knjiži kao republičko vlasništvo a svi prihodi i benefiti od imovine idu u lokalni budžet i to je lepa para. Neću da navodim koliko je to novca a ko hoće neka pogleda pa će videti da je  SVAKIH 20 godina  ( do sada od rentiranja republičkih poslovnih prodstora  dobijao novac koji je ekvivalent  JEDNOM GODIŠNJEM BUDŽETU SUBOTICE. velika je to para. Zato se pridružujem Cirineli i prihvatam da mi neko ustupi kuću da je korstim, da je izdajem , da je po malo krpim kad ja hoću a ne odgovaram nikome i ako ona fizički propadne, da ubiram kiriju koju ja određujem , a jedino ne smem da je prodam ali i to je moguće samo moram da odem nekoliko puta do Beograda da napišem neke molbe, da nađem procenitelja koji će naći računicu da je to mudro, pa onda u tom slučaju mogu i da prodam ili zamenim za neku drugu kuću.

  Što se tiče Gradske kuće neka se neko nađe da izračuna koliko kirije je gradska vlast izmuzla od zakupaca poslovnih prostora u oprizemlju za poslednjih tridesetak godina koliko je prošlo od kada su se kancelarije lokalne vlasti uselile u to zdanje. Izdavanje tih prostora bilo je uglavnom u ingerenciji gradonačelnika.

  Koliko su odvajali za održavanje objekta ‘ Koliko su odvajali a koliko su ulagali? Šta su uradili ? Pitam šta su uradili od kapitalnih radova na objektu : krov, temelj, podzemne vode, amortizacija infrastrukture ?  U održavanje ne ubrajam dekoraciju sijalicama, unutrašnje krečenje kancelarija, lakiranje parketa i ostala šminkanja  koja su imala smisao podizanja dnevnog konfora. Govorim o  usporavanju amortzizacije objekta . Nisu jedno prozorsko krilo zamenili !

  Propadanje Gradske kuće je poslenji ekser koji lokalna vlast zakucava u sopstveni kovčeg  u kojem će biti zatrpana i da  cinizam bude veći u tom času žalosti građani koji su ih birali za svoje vodjstvo će na tom mestu plesati od radosti.

  Zato sev napisah da bih na kraju pitao da li zagovornici vraćanja imovine gradu imaju iz dosadašnjeg ponašanja gradske vlasti bilo kakav  očigledan dokaz da bi ta vlast očuvala ili unapredila  tu imovinu ?  Šta je dokaz ?

   

   

 13. freelancer kaže:

  @Pitam ja vas…

  Vrlo dobro, ARGUMENTOVANO, elaborirano pitanje „zašto TREBA“ da sve bude vlasništvo Republike… Štaviše, dao sam + komentaru, mada mislim DIJAMETRALNO suprotno.

  U par rečenica: „ukidanje autonomija“ (Vojvodini zato da to bude „ekvivalent Kosovu, jer realno ni tada, kao ni sada, nije Vojvodina PROBLEM Srbije), zatim „knjiženje“ svega i svačega pod stavku „vlasništvo Republike Srbije“, pa ZATIM prekrajanje granica (neandertalski glupavo) okruga, odnosno teritorijalnih jedinica, gde su sada Kanjiža, Senta i Ada zapravo BANAT!!!, a onda besomučna centralizacija i apsolutna kontrola svega i svačega iz jednog centra… (da ne nabrajam dalje, jer bi potrajalo)… sve je to učinjeno iz JEDNOG razloga – političkog, razume se. Da se svim eventualnim „kolebljivcima“ stavi do znanja „ovo je Srbija!“. Ok, polako. Niko nije rekao da nije… Vreme sve više pokazuje da je to bila VEOMA loša politika. Da ne zalazimo u detalje tipa „ratovi, sankcije, razoreni sistemi“, pri čemu prvenstveno mislim na obrazovni, a računi za naplatu UPRAVO pristižu… CENTRALIZOVANJE svih resursa, svih potencijala i rezervi ima OPRAVDANJE samo i isključivo iz DVA razloga: 1. Neposredna ratna opasnost ili ratno stanje… i 2. Elementarna nepogoda, pandemija ili bilo koja druga nesreća (pao meteor) KATASTROFALNIH razmera… U svim, ali SVIM drugim slučajevima ona je pokazatelj pogrešne, autokratske, diktatorske politike i donosi SUPROTAN efekat. Pa ako „pitam ja vas“, ti efekti (suprotni naravno) nisu VEĆ vidljivi ili njihovi nagoveštaji, to znači da će POSLEDICE biti teže… Bilo je gadno kada je „balon“ zvani Jugoslavija pukao (mada je to bila država na DOBROM putu da postane socijaldemokratska tipa Skandinavije), ONDA „pitam ja vas“, pitam JA VAS, kako će biti tek kada OVAJ balon „Srbija“ pukne… A pući će… 🙁

 14. krass1 kaže:

  Pitam ja vas

  Zato se pridružujem Cirineli i prihvatam da mi neko ustupi kuću da je korstim, da je izdajem , da je po malo krpim kad ja hoću a ne odgovaram nikome i ako ona fizički propadne, da ubiram kiriju koju ja određujem , a jedino ne smem da je prodam ali i to je moguće samo moram da odem nekoliko puta do Beograda da napišem neke molbe, da nađem procenitelja koji će naći računicu da je to mudro, pa onda u tom slučaju mogu i da prodam ili zamenim za neku drugu kuću.

  Sta Ti ovo znaci? Pa nije republika Srbija gradila Suboticku Gradsku kucu, kao ni jedna od nekoliko Jugoslavija, nego je gradjena za vreme Austro- Ugarske i to u centru Subotice koja je zajedno sa celom Vojvodinom bila deo te drzave. Samo se trazi da se vrati sto je devedesetih, a mozda cak i posle famoznog petog oktobra ( jer nisam nacisto koja je vlast to uradila) jednim potezom pera prenela vlasnistvo nad Gradskom kucom, kao i drugom imovinom na republiku Srbiju.

 15. Pitam ja vas kaže:

   Dobro @Krass1, u redu ali pitam ja vas hoće li se tom promenom bilo šta sigurno popraviti u političkom, društvenom, materijalnom ambijentu u Subotici kad Vlada prepiše vlasništvo nad ovdašnjom imovinom  sa sebe na Grad. Meni je svejedno ko je zemljišno-knjižni vlasnik, gledam kako funkcioniše ta imovina, kako se čuva, kako se brani, kakv prihod stvara ako je u komercijalnoj funkciji, kome je dostupna  ako je stavljena javnim službama na korišćenje.

  Zar ovo što gledamo od 1988. do danas, od Kasinog dolaska do danas,a to je 25 godina, zar to  nije dovoljan eksperiment da pokaže da je prepuštanje imovine lokalnim odlukama veoma rizična operacija.

  Šta smo saznali u zadnje tri nedelje: gradska kuća prokišnjava , dovoljno bi bilo od 1 do 3 miliona dinara da se okrpi i da smo mirni. saznali smo da je u gradskoj kući nezakonito profućkano više od dvesta miliona na plate i ostale lične beneficije. Pitam ja vas da li bi gradska vlast menjala crep i održavala gradsku kuću da je bila u vlasništvu grada?

  ispada, pošto nemaju tapiju onda nisu hteli da se penju na krov.naravno da nebriga nema veze sa vlasništvom nego je u pitanju potpuno neodgovoran, nezreo menadžment, nedorastao javnom poslu za koji je dobio mandat!

  Pitam ja vas da li se sećate da je pola pozorišta pripadalo jednom preduzeću i setite se šta bi, kakav splet manipulacija napraviše da bi krajnji efekat bila agonija celoga grada. U ovoj fazi ta kaverna koju su otvorili izaziva termalne atrofije na organima lokalne vlasti. Pojavljuju se nove rane: Z. fontana, Palić, Tlato Đinđić, evo i Gradske kuće.

  zato pitanje : ČIJA je imovina  uzimam za važno ali ono ne ugrožava budućnost, ali činjenica : PROPADA imovina a pare se besno toše kompromituje one koji traže da im se prepiše vlasništvo.

  Samo momci skreću pažnju vičući Hoćemo imovinu, jer valjda misle da se ne čuje kako publika sikće: Vratite lovu.

 16. krass1 kaže:

  Opet isto. Vlada ne treba da prepisuje svoju imovinu, vec imovinu koju je oduzela gradu. A sto se ulaganja u Gradsku kucu tice, pa i svako renoviranje do sada placao je grad Subotica.
  Tako isto i sa kasarnama. Posle Drugog svetskog rata su ih oduzeli, a sada ih prodaju onima od kojih su ih oduzeli. 

 17. vera agic kaže:

  Ja mislim da bi trebali da pocnete donacije za tu prelepu zgradu a ako se rada ikakava renovacija da bude u istom stilu i istom kvalitetu. Ako budete poceli da radite donaciju javi te mi i ja bih volela da budem deo te obnove.

OSTAVITE KOMENTAR