Odziv na mamografiju 50%

U Subotici su od 18. marta do 31. oktobra pozvane 2.724 žene, njih 1.454 su pristale na skrining raka dojke (53%). Mamografiju su uradile 1.132 žene (42%). Kod 25 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu.

 

rak-dojke1

Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama.

 

Od 25. novembra započinje mamografsko snimanje žena rođenih 1962. godine. Pravo na skrining pregled imaju sve žene bez obzira da li imaju osiguranje ili ne i svim ženama će biti urađena mamografija.

 

Srbija inače, spada među zemlje sa najvišim stopama smrtnosti od raka dojke i grlića materice u Evropi. Međutim, u velikom broju slučajeva ove bolesti su izlečive ukoliko se otkriju na vreme. Broj novootkrivenih slučajeva raka grlića materice u Srbiji prelazi 1.800 godišnje. Ono što je još ozbiljnije je da preko dve trećine novih slučajeva se otkriva tek posle rane invazivne faze kada je prognoza lošija.


Rak dojke čini 30 odsto svih novootkrivenih slučajeva raka u Srbiji kod žena i po učestalosti je treći uzročnik smrtnosti. Kod svake dvanaeste žene u našoj zemlji dijagnosticiran je rak dojke i svake godine umre preko 1.300 žena.KOMENTARI

 1. Mr IKS kaže:

  Drage sestre,rodice,komsinice,gospodje,gospodjice,dame i….jednom recju,zene.

  Zar ovo nije porazavajuci procenat vase brige za sopstveno zdravlje ? A vase zdravlje,

  je zdravlje vasih familija,rodbine,prijatelja,…!

  Od srecnog ,sigurnog,bezbriznog zivota,do ponora bolesti,vrlo je kratak trenutak!

  Nezeljeno iskustvo,u mojoj bliskoj i daljnjoj familiji, mi je poznato !

  Zato ne cinite,po meni,nepotrebne suicidne poteze !!!

 2. Marko kaže:

  Zaista tuzno, porazavajuce, neodgovorno, nezahvalno…

 3. Usputachni kaže:

  Nadam se da novac nije bio razlog ne odlaska na mamografiju a odziv je KATASTROFALAN!

  Komentarom Mr IKS je sve rekao. Pustite to da se to drugom dogadja,nego pamet u glavu i popravite taj procenat za vasu i nasu buducnost!

OSTAVITE KOMENTAR