Oko 500 Subotičana zaveštalo organe

Donorske kartice, prema poslednjim podacima Udruženja građana „Mladost“ ima 500 Subotičana.

 

– Sve je više građana koji su tokom poslednje dve godine, od kada vodimo evidenciju, došli da se prijave i zaveštaju organe. S obzirom da je sve više bolesnika koji čekaju na donore organa jer im je potrebna transplantacija, cilj nam je da uručimo što više donorskih kartica građanima, preko udruženja koje radi na principima humanosti – kaže Branko Buljovčić, predsednik udruženja „Mladost“.

On navodi da su do sada odštampali oko 60.000 letaka, kojima su edukovali ljude oko te vrste zaveštanja organa, a dosta građana se odazvalo iz Kanjiže, Horgoša, Sente, Čantavira, Novog Sada i drugih mesta.

 

Iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja su saopštili da u Srbiji trenutno oko 70.000 donorskih kartica. Do sada je urađeno 40 kadaveričnih transplantacija organa, 33 transplantacije bubrega, sedam jetre, a 17 donora je omogućilo spasavanje 40 života.

 

Dr Dana Mihajlov, koordinator akcije doniranja organa iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije, kaže da je tokom prvih sedam meseci ove godine prijavljeno pet novih donora i napominje da transplantacioni centri postoje u Kliničkom centru Vojvodine, Kliničkom centru Srbije, u Nišu i na VM-a u Beogradu.

 

Samo na transplantaciju jetre u Srbiji čeka oko 100 ljudi, srca 750, bubrega 900, a rožnjače blizu 100.000 pacijenata. Cene transplantacije u inostranim centrima su i dalje veoma visoke, pa tako na primer transplantacija jetre košta i do 115.000 evra, koštane srži 110.000 evra, a pluća čak i do 130.000 evra, što malo koji pacijent u Srbiji može da priušti. To objašnjava zbog čega su liste čekanja za transplantaciju organa u našoj zemlji dugačke.

 

DanasKOMENTARI

  1. DR. TIKVICKI kaže:

    JA BIH SE PRVI UKLJUCIO U OVU AKCIJU, ALI NARAVNO NECU POSTO SAM BOLESTAN A CEKAM SNIMANJE BUBREGA 2 MESECA SNIMANJE KICME TAKODJE 2, A KAO BOLESTAN IDEM NA REHABILITACIJU KICME VEC 13 FEBRUARA NARAVNO SLEDECE GOD. PA KO CE MENI DA POMOGNE?

OSTAVITE KOMENTAR