Okolina Subotice: Novembarski pejzaži u maju

Snažno, ali na sreću, kratkotrajno nevreme, zahvatilo je danas oko 13 časova Suboticu i okolinu.

Grad, veličine lešnika, a ponegde i oraha, padao je petnaestak minuta.

Lokalni mediji javljaju da se u stambenom naselju Tokio, na jedan automobil srušila grana, ali srećom, niko nije povređen.

Pre početka nevremena, čulo se nekoliko eksplozija, koje su izazvale protivgradne rakete, ispaljene kako bi se ublažila eventualna šteta na oranicama i u voćnjacima.

Tanjug, RTV

U subotičkom naselju Tokio odlomila se velika grana i pala na automobil koji se nalazio ispod krošnje

RTV PannonKOMENTARI

 1. easy58 kaže:

  Odrađena protivgradna zaštita kako treba. hvala im!!!

 2. Pajo kaže:

  Ko je nadlezan za slivnike u gradu?

 3. Pajo kaže:

  Da li trebamo sacekati AV da nam odpusi slivnike?

 4. Su kaže:

  A za sta se placa odvodljavanje????kad u cizmama za stale treba izaci iz ulice…..a posle na asfaltu pesake okupaju prolaznici sa autom

 5. Pet miliona od jednog kaže:

  “Odvodljavanje”, konju, koje ti plaćaš nije to što ti zamišljaš da će neko doći da ti pokupi vodu iz ulice da ti ne bi skvasio cipelice, to su sredstva za velike sisteme i održavanje i gradnju istih (za melioraciju, ako ti to nešto znači) i to, zamisli, samo za Vojvodinu, čak ni ne idu u Beograd! A slivnici su lokalna briga i čiste se po programu (JP), ali kada krene vodena bujica i nanese na njih sve što usput pokupi, između ostalog i papir, kesu ili bilo šta drugo što si ti onako nonašaltno bacio prolazeći, onda nema tog boga koji će da trči od rešetke do rešetke dok pada kiša i sklanja. Zato ti, gospodine, izađi i ispred svoje kuće sa slivnika ukloni to što se nakupilo da može da primi vodu. Ako većina tako makar povremeno uradi, bar 80% problema će biti rešeno.

 6. bac Vranje kaže:

  @Pet miliona od jednog
  Ima ako se redovno ciste i odrzavaju slivnici evo npr ispred zgrade u jakoba i komora 28 od 1974 ni jednom nisu ocisceni ulicni slivnici, Jp dobija pare za tu namenu. i to ne malo. e sada zasto da ja cistim a oni da dizu novce,ako si ti lud da placas i radi onda izvoli,ali ako sam platio onda ocekujem da tio urade ili vrate novac od gradjane od kojih su ih uzeli.Kad si video ispred tvoje kuce da ciste slivnik ili u tbojoj ulicio ? Da se na vreme to odradi bilo bi drugacije, bilo bi zapusenja naravno trenutnih,ali ne bi bilo jezera po gradu

 7. Su kaže:

  Pet miliona od jednog
  Ja nikoga nisam vredjala nisam konj!!!!Deca ne mogu prolazit ulicom a na glavnom putu ih okupa auto!Ako Vi smatrate sebe konjom slobodno prosetajte na Makovu malo mi ni slivnike nemamo a kamoli asfalta po ulicama.Pozdrav

 8. NOK kaže:

  Melioracija drzavne zemlje kao dodatna obaveza privatnih lica i gradjana ! Gradnja hidro sistema od posebnog poreza na neto prihod gradjana? Kada je Nemacki car Wilhelm na kraju 19 veka poceo gradnju kanala od 100 km duzine i 90 m sirine, koji povezuje Severno more sa Baltikom, za taj gradjevinski poduhvat je uveo poseban porez na Sampanjac i penusava vina. Taj porez postoji i dan danas i njime se odrzava doticni plovni put. Posto sirotinja uglavnom slabo pije Sampanjac, taj porez je ne tangira. Prema tome onaj ko bi da vrsi melioraciju terena i od toga ima koristi, neka to i lepo plati ali od svojih prihoda a ne tudjih. Gradjani placaju porez i od tih sredstava zahtevaju od nadleznih vlasti infrastrukturu na nivou 21 veka. Oni takodje placaju porez na nivou 21 veka .

 9. Fux.. kaže:

  @ Pet miliona od jednog : Mnogo si ti iz onih ‘Pet milonoa od jednog ‘ bre pametan…Da građanin ispred svoje zgrade prije prognoze Hidrometerološkog zavoda očisti rešetke slivnika…? Gde ti bre živiš? Da li si načisto koju sumu građani upačuju naime raznih poreza,prireza,dađbine ,takse i svega ostalog iz kojih sredstava treba da se održava i funkcionira grad ?
  Da li bre znaš koliko službenika i osblja se ‘nakotilo’ o tim Javnim Preduzećima u Subotici koji treba da se brinu za funkcioniranje grada za koji ih plačaju građani subotice.
  i još jedno pitanje da li si čuo za komunalnu demokraciju…? Iz tvoje umotvorine to se ne može zaključiti.

 10. Pravdoljub kaže:

  dok je ovo zvono zvonilo, leda nije bilo-živi svidoka ima…

 11. Pet miliona od jednog kaže:

  @bac Vranje- održavanje slivnika, kada se podigne rešetka i očisti iznutra, je jedno, i to što ti NISI VIDEO ne znači da to nije rađeno, a uklanjanje granja, lišća i nanetog otpada kada naiđe nevreme da bi voda mogla da UĐE u slivnik je drugo. Ako nećeš, nemoj, samo ne znam koja bi to služba i koliko ljudi morala da ima da svaki put kada naiđe kiša obiđe NA STOTINE slivnika da to skloni…Gorivo, radni sati, širina područja ove naše razvučene Subat`ce. Budimo malo realni.
  @NOK – kunem se svim na svetu da nisam ja uveo taksu za odvodnjavanje, samo prenosim ono što jeste jer ljudi, kao što vidiš, misle svakakve gluposti o tome, tako da nemoj na mene da se ljutiš, idi nadležnima pa im objasni to za šampanjac…
  @Fuxo – nisam čuo za “komunalnu demokraciju”- da li si hteo možda da kažeš “dekoraciju”? A ti, poteraj, BRE, ako možeš, tu stoku koja se nakotila u javnim preduzećima u Subotici, da očisti tvoje đubre sa slivnika ispred tvoje kuće da tebi ne bi pala kruna s glave dok ga čistiš, jer ti, Bože moj, “plaćaš” – koju sumu BRE? – pa sada bolje neka ti voda uđe u dvorište i u kuću dok gospodin čeka specijalnu ekipu!

 12. Zorica kaže:

  Za vasu informaciju ispaljeno je preko 50 raketa i madjari su ispaljivali pa sad sta bih bilo da nisu ali dobro mi smo najpametni..Rakete sam licno cuo i video

 13. Subot'čan kaže:

  @Zorica
  Ako si VIDEO i ČUO, zašto se onda stalno potpisuješ ženskim imenom ?
  Treba da znaš da botove odaju imena tipa: Zoran, Nataša….

 14. !% kaže:

  20 god. sam radio u Engelsovoj ul. – 7 puta ,nedeljno…NIKADA nisu čistili slivnike..a radnja je u podrumu..i morao sam UVEK biti tu, makar se iole pojavili oblaci..toliko o čišcenju šahti/taložniku..pokušavao im objasniti, o problem, a oni u Vodovodu su se samo smeškali…sve javne firme su slični !

 15. Istina... kaže:

  Zar sam ja to potpuno cenzurisan!?

 16. Zorica kaže:

  Volim svoju zenu njezino ime ako sam bot neka i to neko mora kako vi kazete a to sta koga odaje nezanima me,,,,ime ko ime

 17. Hvala ti drgi Boze kaže:

  @ Istina…

  Znaci ipak ima Boga kada je uslisao nase molitve.

 18. Fux.. kaže:

  @ Pet miliona od jednog : Nešto si se iznervirao bre, naime Javno Preduzeće je u obavezi da održava grad u svojim granicama-barem to im piše u statutu. Isto tako Javno Preduzeće Čistoća i Zelenilo od svakog građana Subotice naplačuje svoje usluge i to bez obzira u kojem subotičkom kvartu stanuju prema tome svi imaju pravo na njihove usluge…Iz tvog reagovanja se može zaključiti da sa ekonomijom blage veze nemaš ,pogotovo o zakonskim obavezama gradova i opština što se tiče komunalije i komunalnih usluga.
  Nisam ni mislio da si čuo o komonalnoj demokraciji…Znaš to je ono da lako razumeš: Svaki građanin kada plaća za nešto treba da dobije adekvatnu uslugu ili robu , a njegovo demokratsko pravo da na tome insistira ukoliko su mu prava uskračena.
  Malo si pomešao lončiče kada kažeš da građanin mora čisti slivnike i trotoare ispred svoje kuće na javnoj površini koja nije njegovo vlasništvo. Vlasnik kuće ili stana treba da čisti ono što se nalazi na njegovoj katasterskoj čestici na kojima je gruntovni vlasnik. Javna površina je državno-opštinsko vlasništvo bre,pa tu nekretninu treba da održava vlasnik a to je država i opština Subotica.

 19. gligorije kaže:

  Istina…
  Rekao sam ti.

 20. NOK kaže:

  Odrzavanje i ciscenje slivnika u vlastitoj reziji je jedna, u principu pametna stvar. Recimo zainteresovani gradjanin uzme neku alatku i sam ocisti ulicni/javni slivnik. Kod toga posla ga zakaci neko vozilo i osiguranje naravno odbije da plati obestecenje pravdajuci se da osteceni tamo nije imao sta da trazi i da to nije njegov posao. Osteceni ce se braniti i argumentovati da mu je ciscenje slivnika preporucio jedan komentator na internetu. Osiguranje ce mu onda dati savet da zatrazi odstetu od komentatora.E sada koliko bi doticni komentator bio voljan da to prihvati, preostaje da se vidi. Licno smatram da je privatna incijativa veoma vazna i potrebna. Na komunalne vlasti se covek ne moze osloniti. Zbog toga kao sto je ciscenje slivnika potrebno uzeti u vlastite ruke, isto tako je potrebno da gradjanin recimo ako mu smeta neki saobracajni znak, uzme alat i skloni ga ili samo malo pomeri gde mu vise odgovara. Isto tako kome smeta zeljeznicki saobracaj ispod prozora, moze samoinicijativno da demontira kolosek, ili samo da jednostavno prebaci skretnicu, pa neka nekom drugom tutnje vozovi ispred kuce. Uzgred u jednoj pravnoj drzavi postoje jasna pravila, ko sta sme, a sta ne sme. Ko je za sta nadlezan i sta su njegova prava i duznosti. Jednostavno uci nekome u kucu, razmestati namestaj prema svom vlastitom nahodjenju, otvarati tudje ormane i fioke, raspremati i sortirati stvari prema vlastitom nahodjenju – nije dozvoljeno. Isto tako nije dozvoljeno petljati se u nadleznosti komunalnih sluzbi.

 21. Hvala ti dragi Boze kaže:

  @ Istina…

  Da li Bog egzistira nije bila moja tema, ali je cinjenica da je uslisio nase mnogobrojne molitve. Kazem nase, jer ja nisam bio usamljen u tim molitvama. Prema tome Bozja volja i njegova egzistencija su time vrlo verovatni, barem kada je Sotona u pitanju.

 22. Fux.. kaže:

  @ Pet miliona od jednog : pročitaj ‘gradivo’ od NOK-a . Inače pod pseudonimom Pet milionaod jednog mi ličiš na one koji ne poštuju privatnu imovinu ,pa bi i tuđoj imovini hteo praviti reda.Privatna imovina je svetinja bre i niko nema pravo da se u to meša.Isto tako i država treba da brine o svojoj imovini kao dobar domaćin .U ovom slučaju pravilnom i propisanom izgradnjom komunalne infrastrukture i dakako održavanje istih , a ne da se sete da su im slivnici zapuseni kada pada kiša i da iz njih na mnogim mestima čak i trava raste. I to još zoveš održavanjem koju treba da vrše građani -poreski obveznice.Malo morgen bre…

 23. stormwatch kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Da placas neki porez, doprinos i namet od svojih para ne bi tako govorio o ogromnim novcima koji se non stop daju za “odvodnjavanje”.

 24. LUDI MILOJKO kaže:

  Su jeste monjina

 25. bac Vranje kaže:

  @Pet miliona od jednog
  sluzba koja to radi je u JKP vodovodu i kanalizaciji*oni dizu novce za ciscenje slivnika , ,a sastoji se od 3 coveka i jednog vozila( toliko ih je cistilo slivnike ispod podvoznjaka prosle godine posle nevremena), a za sredstva trenutno ne znam koliko se izdvaja ali znam da je pre nekih 7-8 godina za tu svrhu bilo godisnje izdvojeno oko 5 mil dinara. E sad racunaj koliko kostaju 3 coveka na godisnjem nivou i da li imaju dovoljno vremena da ociste sve slivnike bar jednom godisnje, slivnike koje sam ti naveo nisu cisceni 40 godina, Mislim da imaju sasvim dovoljno i vremena i novca da to urade i smanje probleme. Jer su zaduzeni za to i to im je u nadleznosti!! Jednom godisnje da obidju sve slivnike i ociste ih bilo bi sasvim dovoljno zar ne mislis tako ???

 26. Msm kaže:

  Zorice
  To sto su Madjari ispaljivali rakete,to nama nista ne znaci.Cak sto vise mozda su nam gore uradili.Mozda su oterali oblake i kisu nama,jer spasavali su sebe a ne nas.

 27. Pet miliona od jednog kaže:

  @Fuxo, ne moraš da čistiš, kao što rekoh, samo nemoj da se jediš sa tom “komunalnom dekoracijom”, privatna imovina je SVETINJA BRE, a dužan si da očistiš sneg i led ispred svoje kuće, po zakonu, je l` tako – jeste! – iako je to JAVNA POVRŠINA a ne tvoja privatna imovina??? Ne znam da li ti to spada u tu “komunalnu dekoraciju”, ali je to tako, jbm li ga, nisam ja to izmislio ni propisao kao ni porez za odvodnjavanje, nemoj na mene da se srdiš! Sneg moraš da čistiš, van tvog privatnog poseda, doći će pa će te kazniti, ovo NE MORAŠ, ostavi grane, lišće i smeće na rešetki, lakše će ti biti da uzmeš kofu u ruke i izbacuješ vodu iz kuće! Ehhhhhh, pameti! Jer u “pravnoj državi”, zna se, građanin NE SME da skloni otpad sa rešetke slivnika (?), može da ga keči neki auto; Bože moj, inače ne može da ga keči kad se muva po ulici, to si dobro primetio, ti auti baš pikiraju na one kojima treba deset sekundi da ono sa slivnika pokupe u neku kesu – aaaaaaa, još i na KESU da trošim…pa to je skandal!! Malo morgen bre, što reče, kad ne razlikuješ šta je zapušen slivnik (ima verovatno i takvih) od onog u koji voda ne može da dospe od nagomilanog đubreta na rešetkama, ti sedi i čekaj interventnu ekipu. Sa`će i kod tebe, samo što nisu, dok obađu ostalih xy/999999,99xkmxgorivoxradni sati…ma ti plaćaš, jbg, šta te briga, i struju plaćaš, pa ne dođu iz Elektrovojvodine da ti skuvaju ručak, mamu li im pokvarenu!!! A s obzirom da plaćam vodu, onu sisatu iz “Vodovoda” mogli bi ponekad da pošalju da mi opere leđa!

 28. Jasno kao dan kaže:

  Dežurni kritičari/hvaličari komentarima dejstvuju u zavisnosti da li su na vlasti “naši” (DOS) ili “njihovi” (neDOS). Do 2012. godine svom snagom napadaju “njihove” (neDOS) a sve u ime “borbe za građane”. Da su na vlasti “naši” (DOS) bilo bi hvalospeva u izobilju kao što je to bilo od 2000. do 2012. godine. Naivan narod ništa ne shvata.

 29. ffilozoff kaže:

  $ 5 miliona od jednog je IZDAJNIK nase lepe SUBOTICE !!!

 30. Fux.. kaže:

  @ Pet miliona od jednog: Ipak moram priznati da moji tekstovi pozitivno utiču na tebe. Počeo si razmišljati o tome kako te ‘zavlače’ komunalne službe ,pa si i to primetio da moraš da čistiš površine koji nisu tvoje ,već pripadaju državi i opštini ,a to je čišćenje snega na javnim državnim povšinama. Polako se budi i kod tebe komunalna demokracija pa si svesno ili nesvesno počeo kritizirati i taj namet od strane države-opštin i grada Subotice. Napred bre pametan si ti deran samo ti treba otvoriti oči…

 31. Fux.. kaže:

  @ Pet milona od jednog : Ipak nije sve tako tragično . Naime predviđa se ubrzana privatizacija Javnih Preduzeća i u Subotici. Javna preduzeća će se privatizirati Nemačkim kapitalom i radiće po njihovom modelu. Već se prave spiskovi ‘ uhljeba’ koji će ostati bez posla ,jer ‘državna jasla’ više neće se tolerilati a ni partijsko zapošljavanje. Ist tako ni blanko ispostavljeni računi iza kojih ne stoje izvršeni radovi poput JP Čistća i Zelenilo a bome ne ni kod ostalih subotičkih Javnih Poduzeća ,pogotovo kod JP ‘Dimnjičar’ koji svakog meseca šalju račune građanima koje ne pokrivaju izvšenim radovima . Uz te račune strankama ne dostavjalju potrebne radne naloge ni rečun o izvršenim radovima. Vremej da se napravi red u ovoj oblasti. Jer narod nije dužan da izmišljenim komunalnim nametima vraća kredite MMF-u koje podiže Vlada Srbije ‘ u ime naroda’ .Istovremeno na granicama Srbije cveta siva ekonomija ,na buvjacima cveta siva ekonomija. BDP ostaje u inostranstvo najviše u Mađarskoj a nenaplačene carine, takse ,akcize i ostale administrativne -carinske iznosi u Srbiji. Ekonomija na ‘kvadrat ‘ bre…

 32. Pet miliona od jednog kaže:

  @Fuxo – Ne razmišljam o komunalnoj dekoraciji i ne kriziram, ako si na to mislio, suviše sam mator da bi bio na nečemu, a pošto si ti tako pametan, onda bi mogao da skontaš šta to znači “zavlače nas KOMUNALNE SLUŽBE” recimo u slučaju obaveze čišćenja snega? Komunalne službe samo rade po propisima koje je NEKO doneo, pa prema tome ne mogu one baš da nas “zavlače”, kako ti to zamišljaš. Zar ne?
  @bac Vranje – aj` sad lepo u`vati prvog mačka koji ti naiđe pa mu okači to tvoje “znanje” kako stvari funkcionišu o rep! Važi? Ili se raspitaj kako to stvarno ide sa čišćenjem slivnika, pa se onda javi. Tri čoveka u Vodovodu i jedno vozilo pa dižu novce!? Šio mi ga Đuro! Da tebe ipak iz milošte ne zovu “mali Đokica”?
  @ffilozoff – “$ 5 miliona od jednog je IZDAJNIK nase lepe SUBOTICE !!!” – KO DRUKČIJE KAŽEEEE KLEVEĆE I LAŽEEE I NAŠU ĆE OSETIT PEEEST – sećaš li se te “lepe” pesmice, komunjaro matora???

 33. Pet miliona od jednog kaže:

  @Fuxo, lupaš gluposti, za šta da ti Dimničar izda račun kada ga plaćaš svakog meseca na zajedničkom računu? Već si ga dobio (račun) kad si platio – unapred ratu za čišćenje dimnjaka. Za to on ima obavezu dva puta godišnje da ti očisti dimnjak (što po onome što si platio na računu izađe 700 i nešto dinara po jednom čišćenju – ukupno oko 1400 dinara godišnje, podeljeno na plaćanje na 12 meseci – MNOGO TI JE???), dođe ti dimničar ili ti možeš da javiš da ti dođe, napiše ti na papir kad završi da je bio i ostavi ti ga (potvrdu da je očistio, da je ispunio svoju zakonsku obavezu i ti svoju) – kakav još RAČUN hoćeš??? Nisi kupio kilo krastavaca u posluzi pa da dobiješ račun! Nisi ti njemu platio čišćenje NA LICU MESTA pa da treba da ti izda račun! Hajde već jednom kad ne znate nešto ne blesavite se i ne frfljajte koještarije! Treba “krizirati” sve ono što ne valja, jeste, ali ne biti idiot po svaku cenu! “Ne pokriva izvršenim radovima” – pa naravno, ima ko odbije, može i to, da mu odžačar ne bi isprljao kuću, sam će i sl., ali to se u Dimničaru evidentira da taj i taj nije pristao na uslugu – može i to – ali onda u slučaju da mu izbije požar i izgori kuća zbog neočišćenog dimnjaka, preduzeće ima crno na belo da nije krivo!

 34. Istina... kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Vidiš, meni državni odžačar više od deset godina nije nijednom očistio odžak a “usluge čišćenja” (kojih nije bilo) redovno su fakturisali. Ja ih odbio da plaćam i poslao im dopis da rade nezakonito, protivustavno i protivno međunarodnom pravu. U razgovoru sa njima, u njihovim prostorijama, priznali su da je tako.

  Zanimljiva je vaša rasprava o komunalnim uslugama. Vidim da komentatori, naročito predstavnici Vladara koji su komunistički Antisistem nametnuli, prećutkuju osnovno – ko je stvarni krivac za pljačku građana preko bezbroj nameta “države”. Sva javna preduzeća parazitiraju od kvazirada i nerada. Sa jednim od njih sam vodio spor, zbog nezakonite naplate usluga, dve i po godine i na kraju su ga izgubili. Tokom postupka dokazao sam da su počinili više krivičnih dela. Drugom sam zapretio šta će da im se desi ukoliko budu nastavili da naplaćuju namet na koji nemaju pravo. Trećem takođe. Da ne pišem o nekim drugim službama “države” kako su se proveli kao bosi po trnju. Pravosuđe je posebna priča. Ustavni sud naročito. Jedan predmet je u pripremi za Strazbur. Tačno je da sva javna preduzeća, kako jedan od prisutnih tvrdi, rade po zakonu, ali mnogi zakoni su nakaradni, naopaki, destruktivni, pljačkaški. Sem toga zakone primenjuju selektivno a postupaju i protivno njima, ali i Ustavu i mađunarodnom pravu. Ko je kriv? Vučić? Dačić? Tadić? Đinđić? Koštunica? Milošević? Ambroz? Krivac je skriven, sem za onog ko je Antisistem provalio. Ko je lagao, pljačkao, hapsio, tamničio, ubijao “U ime naroda”? Ko to po svetu čini u ime “slobode”, “nezavisnosti”, “građana”, “Boga”…?

  Vidim ovde presrećne zastupnike “nemačkih” interesa kako najavljuju novi model javnih preduzeća. Niti je model nov niti je nemački. A i ta Nemačka je obična podguzna kolonija ali se propagandom ku*či kako nije.

  Komunisti su drugo po redu najveće zlo. Na prvom mestu su njihove gazde.

 35. Pet miliona od jednog kaže:

  @Istina… ne prdi više, leba ti!

 36. Istina... kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Šta je, zar si se svrstao na stranu sopstvenih protivnika samo zato što pišem (vama svima neodgovarajuću) istinu? Hoćeš moje generalije, činjenice, brojeve predmeta upravnih i sudskih postupaka?

  Vidim da braniš Antisistem. Konkretno za JKP za nečišćenje(!) odžaka i naplatu usluga po tom osnovu; u mom slučaju u njihovim radnim nalozima za odžačare za period duži od deset godina nema nijednog jedinog potpisa odžačara da je usluga izvršena ali zato “zaduženja” stižu. Za te “izvršene” usluge čak i ne izdaju fakture/račune iako su po zakonu dužni. Na sve to “izvršeno” i zaduženo računaju kamatu (i to na nepropisan način) i prete troškovima sudskih postupaka i izvršenja. To radi masa javnih preduzeća. Taj organizovani državni kriminal pada na svakom sudu, doduše uz mnogo borbe jer je pravosuđe u strahu da se zamera državi. Hoćeš da ti nabrojim javna preduzeća, ali i tzv. nevladina tela, koje sam “dobio” na sudu?

  U jednom od ranijih komentara napisao sam da taj Antisistem treba zatrpati, zaboraviti da je ikada postojao pa krenuti ispočetka. Ali on se ne da, jer bi tada stotine hiljada neznalica, nestručnih i nesposobnih parazita pomrlo od gladi. Od koga krenuti? Od Prvog pa naniže i našire. Neko je ovde napisao da je privatna imovina svetinja što je tačno (u komunizmu – Antisistemu – to ne važi), a ta kamarila parazita je kroz bezboj nameta otima da bi opstala. Državni uposlenici su najveći kriminalci, ali su na slobodi. Čini se da si jedan od njih.

 37. Pet miliona od jednog kaže:

  @Istina – ne branim ništa, kakav “Antisistem”, kakvi bakrači, idi psihijatru pa objasni šta je to “Antisistem” – kakvo JKP nečišćenje(!) odžaka, kome bre lupetaš da ti 10 godina nisu očistili a ti si im onda otišao pa “objasnio” da rade nezakonito i oni se “složili”! Ma daj, oladi! Da duguješ 10 godina već bi išao na izvršenje, a te fakture, jebemu mater, ako neko ne može da shvati – pa je li dobiješ “fakturu” za TV pretplatu – plaćaš PRETPLATU pa gledaš TV ako hoćeš, ako nećeš, jebi se! Ali plati. Isti princip (sličan) je i sa čišćenjem dimnjaka – to je PRETPLATA- AKONTACIJA, konju, PRETPLATA, kakva usrana FAKTURA ZA IZVRŠENI POSAO??? U toj pretplati imaš dva čišćenja u godini (košta te 135 dinara mesečno – eeeeeej, ni pola kutije cigareta mesečno!) Opet ponavljam, dođe dimničar – ili ga ti zoveš – MORA DA DOĐE! – očisti ti dimnjak(e) – više, ako imaš i 10 za isti iznos, zabeleži da ti je očistio, tebi da potvrdu o čišćenju i kraj parade! Ako nećeš, ako ga odbiješ, kao i kod TV pretplate, možeš da ne gledaš/ne čistiš ali moraš da platiš! Ali onda ako ti se upali dimnjak i kuća TI SI KRIV, kako to nije jasno, sunce mu jebem, šta tražite, šta čeprkate po govnima, šta se petljate i pametujete o onome što ne znate i ne razumete!!! Pa kad vam se objasni, ni onda niste u stanju da shvatite. iZVINJAVAM SE NA BESU, ali zato kažem – ne prdi više, majke ti, umesto toga potrudi se da malo pogledaš zakone i propise o protivpožarnoj zaštiti i zašto je održavanje dimnjaka OBAVEZA VLASNIKA, zašto vlasnik snosi ODGOVORNOST ako mu izgori kuća i pola komšiluka a on se, kao ti, pravi pametan, odbija čišćenje – čišćenje i KONTROLU ISPRAVNOSTI – TO SE RADI U ISTOM CUGU, jer neće da plati pišljivih 135 dinara mesečno PRETPLATE (AKONTACIJE) za to i onda sere o fakturama! Stvarno smo blesav narod, i treba nam “ANTISISTEM” da nas jebe u mozak, da nas jaše do besvesti i šiba bodljikavim granama od drača po golom dupetu sve dok nam ne izbiju “demokratske” budalaštine iz mozga! Sve dok ne odustanemo od toga da filozofiramo i tražimo neka svoja “prava”, a obaveze ko jebe, to nas se ne tiče, to je “diktatura” kada nam se propisuju.

 38. Istina... kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Da idem psihijatru zato što sam provalio Antisistem, zato što znam kako rade njegovi izvršioci? Svašta! Ukoliko nisi primetio moj nick je Istina. Nikada ne lažem, za sve imam materijalne dokaze (ne svedoke, jer oni mogu naprasno da promene iskaz, “izgube pamćenje” i slično) pa tako i za JKP za nečišćenje(!) odžaka ali i druga JKP i JP. U (JKP) Čistoća i zelenilo pre nekoliko godina su mi potvrdili da rade nezakonito time što NE izdaju račune nego naplatu obavljaju preko inkasanata, preko nekih priznanica(!). Zakon jasno propisuje izdavanja račina a ne priznanica. Njihove usluge nisam plaćao godinama pre svega što su ih obavljali neredovno i/ili nekvalitetno, a i nisu izdavali račun. Dinkić se onomad upljuvao preteći da ne plaćamo robu i usluge ukoliko ne dobijemo račun. I ja nisam plaćao. Pretili su mi tužbom, advokatskim, sudskim i troškovima izvršenja a ja njima krivičnim prijavama po više osnova. Nikada im nisam platio ništa. Dalje, JKP parking je posebna priča, od njihovih “fiskalnih isečaka”, “doplatnih” i “dnevnih” karata koje izdaju kontrolori do nezakonitog raspolaganja tuđom imovinom, reketiranja itd koju oni zovu uklanjanje vozila i naplata troškova a u čemu je saučesnik i sam MUP (asistira im u intervenciji i ne da vozilo dok se ne plati reket). Sa njima sam išao do Ustavnog suda, izgubili su spor. Hoćeš malo i o Elektrovojvodini, ili o RTS i njihovoj pretplati, o pravosuđu…? Sva državna/javna preduzeća, organi, organizacije, do guše su u bezakonju, nezakonju i selektivnoj primeni zakona. U istom košu su i nevladina tela, organizacije, fondacije…

  Na sve to po portalima brdo kretena koji pojma nemaju o životu i drugo brdo drugih kretena koji negiraju Antisistem, jer im je od koristi, istresaju gomilu sr*nja i zaglupljuju i zaluđuju masu. Na kraju sam otišao iz jurisdikcije u kojoj svaka računska operacija daje negativan rezultat, sve dobro se gazi, svaki napredak se opstruiše… Otišao sam iz “Boljeg sutra”, “nikada boljeg u istoriji”.

 39. teniente kaže:

  Zivot je pun iznenadjenja. Ja mislio ovaj Pet miliona i onaj Istina su dva grla iz iste ergele / stale. Izgledalo mi je kao da je krpa nasla sebi zakrpu. Kad ono medjutim… …Tipicna Balkanska posla. Danas su braca po baljezganju,a sutra su vec krvni neprijatelji koji se ne podnose i medjusobno potiru.

 40. Fux.. kaže:

  @ Istina… : Svaka ti čast …sve je na mestu u vezi državnih ,Javnih Preduzeća ,i ostalih papazjanija što se tiče naplate svega i svačega od građana u već dobro oprobanom stilu : ‘ sve u ime naroda’.
  Dobro si odreagovao u vezi mog spina ,a koji se odnosi na privatizaciju Javnih Preduzeća u Subotici a po Nemačkom modelu. Naime ta preduzeća već tako funkcioniraju ,jer su im mentori upravo nemački ‘financijski stručnjaci’ koji ih uče kako da popune državnu blagajnu te da vrate Nemačkoj kredite i špende. Oni imaju svoje ljude po tim preduzećima ,novac se sliva na zajednički račun u državnom buđetu odakale se isplačuju zaduženja i krediti stranim investitorima i bankama.
  I opet smo stigli do onog ‘ početka’ a to je ‘ U ime naroda ‘ . Da , narod se ne pita…A ekonomija ne funkconira. A kako bi i funkcionirala pod ovakvim uslovima. Komunizam i kapitalizam su dva sistema, ekonomija ne poznaje mešanje ovih sistema u stilu malo sam kapitalista pa malo komunista…
  Danas sam popio kafu i pojeo pecivo ,ali račun nisam dobio.Pitao za račun dobio sam bezobrazan odgovor : ‘zašto vam je važno niko to više ne traži ,uostalom ni fiskalnu kasu nemamo’ .Restoran je u privatnom vlasništvu ,račun ne žele dati ,ali iznos više od 2 eura su naplatili…Znači ako nemaš fiskalnu kasu ne moraš izdati račun ,ali novac možeš staviti u đep,tako nema kontrole ,plačanje poreza i ostalo…plača sve to opet narod – ‘u ime naroda..’
  Samo da ne zaboravim u vezi JP ‘Dimnjičar’ kada ste bili da se žalite na neizvršene usluge u prijemnoj kanceliriji još su uvek one tri ‘dame’ od kojih jedna igra na računaru ,druga doručkuje i ljušti jabuku ,a treča ona goropadna dočekuje klijente preteči im onom starom evidencijom korisnika njihovih usluga još iz 1958 godine. Imaju kompjutore ali bez evidencije korisnika koji su sa njima zaključili ugovor -ipak lakše je igrati od dosade na komjutoru nego ustrojiti valjanu dokumentaciju izvršenih usluga.Neime račune i bez tih evidencija i usluga šalju celom gradu

 41. JaPaja kaže:

  E moji “subotičani”. Kako ne udari led tako da vas više nema pa da ne balegate više i unazađujete ovaj grad. Oni koji su nabalegali pobegli su iz grada i zemlje pa sad sole pamet na daljinu. Ovde pišu kako je Magdenburg fotošop , kako je Jasenovac fotošop i kako je biografija jednog od mnogih kockastih fotošopiranih Miloša Ljube izmišljotina i nikad taj krvnik nije živeo u Subotici ni on ni njegovi i nikad nije bio jedan od komandanata logora Jasenovac. Izmislio AV još davne 1941 godine. Dokle ćete više da se sakrivate od činjenice da je problem u vašim genima a posledice tog škarta datiraju još od pre 1631 godine. Dokle ćete sebe lagati da kako nizašta niste krivi da su svi drugi krivi.
  Dok god ti defektni geni postojali Subotica će biti Sodoma i Gomora čovečanstva. Nažalost nauka nas uči da je promena gena nemoguća.

 42. Istina... kaže:

  @teniente

  Ja nemam ni “braću” ni “sestre” a ni “drugove” ni “drugarice”. I znam ko je jedini krivac Opšte propasti, to svakako nisu ni braća ni sestre ni drugovi ni drugarice. Uzgred “braća i sestre” i “drugovi i drugarice” su isti samo u različitim ideologijama, po nalogu i potrebi.

  @Fux..

  Besmisleno je zagovarati tržišnu ekonomiju na prostoru gde osiono vlada politička ekonomija. Sve grane društva su u potpunoj izvrnutosti, na ključnim mestima sede nestručni ljudi koji se stručnima u lice bahato cere. Sve sam go “doktor”, “magistar” i “master” sa najviše četiri razreda srednje škole a ima ih i sa osnovnom školom i tromesečnim kursevima kojekakvih “kvalifikacija”. Ne bi me čudilo i da ima onih i sa nezavršenom osnovnom školom. Doduše, ima i zaista stručnih ali su u manjin i ili su otišli. Ceo život ulagao sam u sticanje znanja, stručnosti, veština, odabir kvalitetnih zaposlenih, njihovo usavršavanje… Ulagao sam sopstveni kapital i stvarao, drugi su to govorili, rezultate među najboljima u SFRJ i od nje nastalim državama na ovom prostoru. Državni Antisistem nije mogao da prihvati da nedržavno, ne(anti)sistemsko lice bude bolje od njega. Pre definitivnog odlaska porazgovarao sam sa nekolicinom ljudi do čijeg (zaista stručnog) mišljenja mi je stalo, na osnovu toga shvatio da više nemam šta da tražim tamo, da gubim vreme uludo na Izvrnutost koja nikada neće nestati, spakovao se i otišao. Ne prihvatam da me vrednuje banda brđana i vukojebinaca Ličana, Hercegovaca, Krajišnika, Crnogoraca i ostalih neandertalaca ali i salonskih intelektualaca. Subotici zameram što ne želi da ide napred, što ubija sve što valja. I to po “difoltu”, na osnovu predrasuda, poluinformacija, laži, rekla-kazala…

  @JaPaja

  Zahvalite komunistima što vas obmanjuju ceo vek.

 43. Pet miliona od jednog kaže:

  @Istina – a ja ću za svoj nick da uzmem “Anđeo” – pa da vidim da li će neko smeti da mi kaže da nisam anđeo! Ne znam šta je “Antisistem”, niti znam nekoga ko bi to mogao da mi objasni, a ni ti ne znaš, zato kažem pitaj svog psihijatra, pokušaj da mu kažeš šta pod tim podrazumevaš, pa će ti nešto prepisati. Verovatno. Takođe je potrebna stručna pomoć i ovima ovde koji ne mogu da shvate da na akontativno plaćanje usluge prilikom njenog izvršenja ne mogu da dobiju račun, nego samo potvrdu da je usluga izvršena. A da li neko u JP Dimničar “ljušti jabuke” u kancelariji, nemam potrebu da odem da proverim, jer na jedan telefonski poziv ugovorim dolazak odžačara, koji očisti i usput obavi kontrolu bezbednosti dimnjaka i napiše mi potvrdu da je bio i da je stanje ispravno (ako jeste). Tako dva puta godišnje. Za akontaciju od 135 dinara mesečno – pola od JEBENE kutije cigareta koju pušač potroši DNEVNO. Stvarno serete psihopatski. Antisistem, možeš misliti!

 44. Istina... kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Znaš, “Anđele”, šrafčiću Antisistema šta sam, ovde gde sada živim, zatekao na zidu DRŽAVNE službe koja radi sa strankama? Uramljen natpis koji kaže “Čast nam je da vam budemo na usluzi”. Znaš kakve sam zaticao u Antisistemu? Na jednom od bezbroj sličnih pisalo je “Možemo da radimo samo kada vi odete”. A onda udare u nerad.

  Šalterska službenica Mica Ubica:
  https://www.youtube.com/watch?v=FTbXSTe7BIg

 45. Istina... kaže:

  @Pet miliona od jednog

  Zar smo svi mi ludi a samo ste vi iz Antisistema pametni!? Daj, ne lupaj! Akontativno plaćanje? Kao npr. kada ti (opet JKP) naplati deset kubika vode svakog meseca i sve pripadajuće troškove, poreze i eventualne kamate a ti nisi potrošio NIJEDAN. Ili kada ti (opet JKP) Čistoća i zelenilo naplaćuje odvoženje đubreta a ti ga NEMAŠ nedeljama, mesecima, godinama… Usluge nema ali zato NAPLATE IZVRŠENJA USLUGE ima. E, moj, “Anđele”, ne drži ti vodu ta vaša priča. Mogao bih da ti pišem najmanje dvadesetak primera, ali neću, vidim da te žesti jer si deo Antisistema. To primitivno poređenje cena sa cenom kutije cigareta (ja sam nepušač), veknom hleba (ne jedem ga) i slično samo je dokaz na kom si “razvojnom” nivou. Kako da poredim nešto sa nečim čemu ne znam cenu!? To je isto kao kada mi neko objašnjava da stanuje kod ove ili one kafane, mijane, bifea, dućana i slično umesto da mi, kao svako civilizovan, kaže naziv ulice i kućni broj. Šta se radi po kancelarijama državnih preduzeća posebna je priča; od ljuštenja jabuke, igranja mineswipera i pasijansa, heklanja, štrikanja, čitanja novina do vankancelarijskih aktivnosti u radno vreme; od obavljanja privatnih poslova do sedenja po obližnjim kafićima.

  “Anđeli”, ko vas ne zna…

 46. Fux.. kaže:

  @ Istina… : Prilog ti je pet-Šalterska službenica Mica Ubica…kao da je snimak rađen u JP ‘ Dimnjičar ‘ u Subotici…I ovakve službenike da plaćamo kako veli onaj zdravo pametan iz @ Pet miliona od jednog…Ma bre ,treba da ih platimo unapred min 10 godina ,kako to traži JP ‘ pogrebno’ iz Subotice čiji aktivnosti smo videli nedavno na Senčanskom groblju ,kada su buldozerima uzorali i uništili groblja više stotina Subotčana na Katoličkom groblju ,pa ništa ,nema od odgovornosti za taj vandalski čin.
  Možda bi i JP ‘Dimnjičar’ da dobiju unapred 10 godina uplate za svoj nerad ,rušenjem naših dimnjak oslobodili bi nas od te muke i njihovih računa…Sumnjam.
  Ali da se vratimo na ozbiljnije ekonomske teme u vezi naplate itroškova oko aktivnosti JP ‘Dimnjičara’.Da li neko se setio i napravio detaljnu analizu njihovih stvarnih troškova ,na osnovu broja zaposlenih ,troškova poslovanja ,godišnjih prihoda i rashoda, broj njihovih usluga i intervencije godišnje ,lične dohodke zaposlenih. a na kraju krajeva broj ugovora kojima to preduzeće vrši usluge ,a najvažnije stručno osposobljavanje zaposlenih. Na kraju da li novi strani investicioni objekti-investitori su na spisku tog preduzeće ili samo naivni građani Subotice ,koji eto širokoruko im daju onih 135 dinara mesećno jer to za njih ‘nije ništa’ …Pitanje je gde može građanin u Subotici lako doći i od nekoga dobiti periodično na svoj raćun onako ‘ništa’ 135 dinara…pa i ostale ‘ništa’ raznih paušala što im otimaju svakog meseca Javna preduzeća u Subotici…? Znate koji je to iznos ? Za koji iznos građanin ne dobije ništa…

OSTAVITE KOMENTAR