Okončan radni vek stare turističke signalizacije

Decenijama je služila gradu ili pak trebala da služi.

 

Ne postoji datum kada je postavljena, niti popis svih pozicija gde se nalazila stara suristička signalizacija. Stoga je potpuno neopaženo prošlo i njeno uklanjanje, a uklonjene su sve one za koje se znalo gde su. Pošto ne postoji popis pozicija u gradu, možda je poneka i ostala i čeka da bude otkrivena.

 

Stara turistička signalizacija je bila veoma originalna u svakom smislu. Kreator se svojski potrudio da ne ostane prost znak kao bilo koji drugi saobraćajni, pa je u nju ugradio i malo umetnosti i stila. Kao prava turistička signalizacija bila je osveženje i delovala je zanimljivo ali se u međuvremenu nije održavana pa je svoj radni vek završila mahom zarđala, nakrivljena i oštećena. Toliko se išlo daleko sa originalnošću da se i preteralo, pa su pojedine oznake bile nestandardne i nisu jasno ukazivale na krajnji cilj, što je osnov postojanja jedne signalizacije.

 

danas – kod škole Ivan Goran Kovačić

Treći znak desno. Subotičanima je jasno o čemu se radi ali njima nije potrebna signalizacija. Da li postojeći znak jasno ukazuje na pozorište čoveku koji je prvi put u Subotici? Ili se to može tumačiti kao neka antička iskopina.

 

Danas – kod vatrogasaca

Prvi znak desno – da li ruča ili čita knjigu?

 

Treći znak levo jasno ukazuje na nešto što nikada nije postojalo u Subotici.

 

Preradovićeva

 KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Moze neko da mi objasni zasto je na raskrsnici Zagrebacke ulice i ulice Maksima Gorkog tesko staviti znak ne Kelebija nego granicni prelaz Kelebija.I to pogotovo sa one strane gde kola dolaze iz pravca poste gde je i znak kelebija stavljen ustvari posle raskrsnice tako da stranci redovno produzavaju do palmoticeve pa onda okrecu i rade svasta.A sa strane Beogradskog puta ako nema 10 znakova na 15 metara ubite me.Covek izadje iz krivine i onda kao treba da obrati paznju na sumu znakoav.

 2. Limun kaže:

  Ne mojte baciti dajte meni ili u Gradski Muzej !

 3. Limun kaže:

  O bože kako sam nepismen 😆  

 4. stormwatch kaže:

  E ta turisticka signalizacija je bila daleko ispred svog vremena, tako nesto originalno nema vecina gradova na zapadu. Steta sto su postavili one debilanstine od znakova bez ideje i volje za necim boljim, bilo bi super da su revitalizovali i modernizovali ove stare znakove koji su na neki nacin 23 godine bili zastitni znak centra grada. 

OSTAVITE KOMENTAR