Olakšice za porodice s decom

Zainteresovani Subotičani kojima je potreban kredit za kupovinu ili adaptaciju stambenog prostora mogu se javiti na konkurs Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice do 19. aprila. Uslov je da se radi o poboljšanju uslova stanovanja za decu, bez obzira da li je reč o bračnoj, vanbračnoj zajednici ili samohranom roditelju.

helena suljic

Na osnovu prijava na konkurs biće formirana rang- lista za dodelu sredstava za učešće za stambene kredite, odnosno za poboljšanje uslova stanovanja. Kako je saopštila predsednica Upravnog odbora Stambeno-kreditno pronatalitetnog fonda Subotice mr Helena Suljić tokom ove godine predviđeno je 9,3 miliona dinara za dodelu za učešće u stambenim kreditima, odnosno u kreditima za poboljšanje uslova stanovanja. Za učešće za stambene kredite Fond dodeljuje sredstva do 15.000 evra, a povrat tih sredstava je u roku od 25 godina.

Krediti koji su namenjeni  za poboljšanje uslova stanovanja adaptacijom, dodeljuju se u iznosu do 4.500 evra, a rok za vraćanje je 10 godina. Prilikom uzimanja kredita za poboljšanje uslova stanovanja odobrava se iznos do 9.000 evra, a sredstva se vraćaju u roku od 25 godina.

Sredstva koja Fonda daje su beskamatna. Ukoliko osoba koja konkuriše i ima jedno dete dodeljeni iznos vraća u potpunosti, za dvoje dece 75%, a ukoliko ima troje 12,5%, dok su osobe sa četvoro ili više dece oslobođene vraćanja celokupnog iznosa kredita. Naknadno se može podneti zahtev Fondu ukoliko dođe do povećanja broja članova porodice rođenjem, odnosno usvojenjem deteta, da se na još neotplaćeni deo kredita obračuna povlastica u zavisnosti od broja dece.

Redosled na rang listi se određuje na osnovu broja dece, kao i na osnovu njihovog uzrasta, s tim da se za jedno dete dobija 20 bodova. Obrazac prijave se može preuzeti na sajtu Grada Subotice, odnosno Fonda, a može se preuzeti i u prostorijama Fonda i bankama. Prijave se mogu predati u Uslužnom centru Gradske uprave, odnosno poštom na adresu Trg slobode br. 1, Komisiji za stambene odnose Grada Subotice sa naznakom Prijava na konkurs za formiranje rang liste Stambeno- kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice. Podnosilac prijave na konkurs treba da pribavi potvrdu od banke (NLB, Eurobank) da je kreditno sposoban, za traženi iznos.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. treća-sreća kaže:

  Kredit zvani MUĆKA.

  Neka Vam se jave oni koji su dobili kredit, a da su stvarno iz kategorije onih kojima je to potrebno. Biće to prava retkost.

  Ja npr. poznajem porodicu kojoj je dodeljen ovakav kredit za učešće u kupovini stanja u novogradnji, a da su već bili u posedu drugog TROSOBNOG komfornog stana… i normalno su iz one kategorije podobnih (carina, policija, pravosuđe, zdravstvo…)

 2. Boba kaže:

  Dali moze da se prijavi i neko kome banka neve da da kredit jer je imao duga u banci koji je vracen pre mesec dana tek. U kreditnom birou stoji da je bilo duga ali je isplacen.

 3. Napred naši! kaže:

  Ala će sad da navale ovi Rimljani sa šurnajst dece! (Rimljani=stanovnici grada Rima, odnosno Rome, dakle Romi).

 4. Sanja kaže:

  Uzimas kredit kod banke a grad daje samo učešće u tom BANKARSKOM kreditu pod tim uslovima… Nije u pitanju kredit dat od strane grada.., nažalost .. pažljivo čitajte. ..

 5. treća-sreća kaže:

  Učešće bez kamate, sa naknadnim umanjenjima, gde će 100% kao i u svim drugim slučajevima biti mutnih radnji, vrednije od oko 50% vrednosti stana u novogradnji… nije li dovoljno???

 6. zoran kaže:

  Dali se mogu i gde uzeti gotovi zahtevi? I nadam se da nema puno cimanja oko papirologije…..

 7. natasa kaže:

  ja sam podigla 2008.nema nista nejasno.tada je grad davao 12000,i podigli smo kredit od 24000.znaci 36000.tim novcem kupili smo kucu.posto imamo 4 dece,oslobodjeni smo vracanja onih 12000,a rata za kredit za onih 24000 je117 eu mesecno.na kucu je upisana hipoteka grada u prvom i hipoteka banke u drugom redu i bice tako dok se kredit ne vrati.

 8. Subotica kaže:

  A šta ko već ima kredit?

 9. Mira kaže:

  Poštovani, sugrađani, ja sam konkurisala pre 9 godina i odobren mi je zahtev od strane opštine, međutim kredit nikad nisam dobila od banke jer je postupak trajao čitavih 18 meseci i nikad sproveden do kraja. 18 meseci sam nekoliko puta mesečno nosila traženu dokumentaciju u banku i uvek je trebalo još nešto novo ili obnoviti staro jer je istekao rok. Nas 17 je podnelo zahteve za adaptaciju kuće i NIKO nije dobio kredit. Realizacija se sprovela samo kod kupovine nekretnina. Nadam se da je došlo do neke promene nabolje. Ovo je moje iskustvo i želim svima sreću.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: