Oluja u Subotici

Obilne kiše poslednjih pet dana donele su brojne nevolje Subotičanima. Prema podacima Meteorološke stanice na Paliću od 13. maja do juče palo je više od 80 litara kiše po kvadratnom metru. Sve to praćeno je vetrom olujne jačine koji je proteklih dana dostizao udare od 25 metra u sekundi.
U gradu je formiran štab za odbranu od poplava, a Suzana Dulić, član Gradskog veća zadužena za oblast komunalne delatnosti izdala je saopštenje u kome se građani upozoravaju da se ne zadržavaju u parkovima i tokom kiša da ne staju pod drveća jer je u nekoliko slučajeva zabeležen pad zdravih stabala usled jakog vetra i obilnih kiša.
Ono što je bilo karakteristično za ovako kišni maj je što se voda nije zadržavala samo na poznatim kritičnim tačkama u gradu, već su bukvalno sve gradske ulice bile potopljene, povremeno potpuno blokirajući saobraćaj. Ipak, najviše problema imaju stanovnici Palića, gde u više ulica intervenišu ekipe DTD-a i JKP „Vodovod i kanalizacija”. Njihove pumpe ispumpavaju vodu već dva dana iz privatnih dvorišta omeđenih ulicama Stevana Mokranjca i Vilima Haragozoa. Zvonimir Mamužić, šef odvođenja otpadnih voda u „Vodovodu i kanalizaciji” za „Politiku” kaže da veliki problem u Subotici predstavlja i činjenica da je svega 56 odsto ulica pokriveno kanalizacionom mrežom.
– Čak i u onim ulicama gde imamo kanalizaciju poslednjih nekoliko godina nam se događa da su padavine tolike da postojeći kapaciteti ne mogu da odvedu svu otpadnu vodu. Posebno kritično mesto je podvožnjak na glavnom putu koji spaja sever i jug grada gde dolazi po poplava kod svake veće kiše i tu bi trebalo da se postojeća kanalizacija zameni većim kapacitetima kako bi uspela da primi poslednjih godina sve obilnije padavine – kaže Mamužić.
Meteorolozi najavljuju kiše i narednih dana, što znači da se nevolje Subotičana nastavljaju. Ovaj veliki komunalni problem bio je povod da reaguje i subotički odbor Liberalno-demokratske partije koja kaže da je „nedopustivo da grad čiji građani najskuplje plaćaju odvođenje otpadnih voda u državi, bude potpuno poplavljen nakon svake obilnije kiše”.

Izvor: PolitikaKOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Oluja koja je zahvatila u četvrtak posle podne Palić i okolinu imala je za posledicu rušenje najvećeg stabla u Vrtu. Bela topola koja je stara nekoliko desetina godina, na ulazu u ispust gde se nalazi močvarska antilopa, koze i druge ptice pala je tokom noći. Sreća je da je ograda ostala čitava. Prečnik stabla je oko 150 cm a količina drveta iznosi više od 10m³. Uzrok rušenja je starost i posledično trulenje korenskog sistema. Prečnik korena je više od 2,5 metara.

    Slika

    Slika

    Izvor: Zoo vrt

OSTAVITE KOMENTAR

+ 43 = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: