OMLADINA ustaje iz groba

Na vest o mogućnosti da se ponovo oživi muzički omladinski festival u Subotici, mnogi današnji omladinac se zapitao, šta to ono ustvari beše. Jer za njega mogu da znaju samo iz priče.

 

Rane osamdesete

Nastao pre pola veka, kao potreba da se pruži šansa mladim autorima koji nisu mogli da „dobace“ do velikih festivala samo zbog svoje mladosti, trideset godina je služio kao odskočna daska mnogim budućim zvezdama.

 

Ugašen je pre 20 godina, kada je došlo do prekompozicije u institucijama koje su ga organizovale i finansirale.

 

U proteklih 20 godina mnogo se toga promenilo. Pojavili su se novi muzički trendovi, gitarska muzika je u defanzivi, dobili smo razne druge festivale, pa i muzičke (Trenchtown, Jazzik, Open guitar…)

 

Za razliku od vremena kada je postojao jedan i po TV kanal, danas postoji širok medijski prostor, kroz koji nije toliko teško nametnuti se onom ko vredi.

 

U međuvremenu, festival Omladina je postao MIT. U sećanju onih Subotičana koji ga pamte, bio je to centralni događaj u toku godine. To nije bio subotički već jugoslovenski festival. On danas svakako ne može povratiti značaj i uticaj koji je imao, ali to ne znači da ga ne treba obnoviti. Od hiljadu festivala na ovom prostoru, koji su nastali posle gašenja Omladine, ni jedan nije preuzeo tu formu koju je imao ovaj subotički.

 

Ako bi on ponovo imao Jugoslovenski (sada regionalni ) karakter, možda bi mogao da povrati staru magiju. Svim učesnicima je on uvek ostajao u najlepšim uspomenama, ne samo zbog nastupa, već i zbog višednevnog intenzivnog druženja sa muzičarima iz cele zemlje, sa publikom, novinarima i rok kritičarima…jer, jednom si mlad.

Trofej za pobednika

Dečko brži od svoje senke

Prva „Omladina“ u novoj Hali sportova 1970. godine. Decembra 2011.g možda ponovo na istom mestu.KOMENTARI

 1. gd kaže:

  gde se moze bendovim da se prijave?

 2. mile protiv tranzicije kaže:

  Od hiljadu festivala na ovom prostoru, koji su nastali posle gašenja Omladine, ni jedan nije preuzeo tu formu koju je imao ovaj subotički.

  Onaj je bio na nivou Jugoslavije ovi danas su na nivou Subotice sa okolinom

 3. djomla kaže:

  Festival bi trebao da bude 10. decembra u Hali sportova. Koliko sam upoznat, neće imati takmičarski karakter, već će se napraviti koncert nekadašnjih učesnika.

 4. gaspar kaže:

  samo nam jos jedan festival fali… pa bio je dve godine onaj festival demo bendova takmicarskog karaktera na stadionu malih sportova, pa nije zaziveo. od omladine naovamo diljem regiona (banja luka, etc) su se izrodili slicni festivali pa je sad besmisleno pokusavati vraćati tu ‘priču’ u suboticu.  čini se da ce to završiti revijalnim nastupom matorih rokera i ništa više možda je i dobro što je tako….

 5. daca kaže:

  gaspar:

  samo nam jos jedan festival fali… pa bio je dve godine onaj festival demo bendova takmicarskog karaktera na stadionu malih sportova, pa nije zaziveo. od omladine naovamo diljem regiona (banja luka, etc) su se izrodili slicni festivali pa je sad besmisleno pokusavati vraćati tu ‘priču’ u suboticu.  čini se da ce to završiti revijalnim nastupom matorih rokera i ništa više možda je i dobro što je tako….

  Gaspare Subotica je pogranicno mesto, te je stoga i idealno turisticko mesto. Samim tim sto se desavaju manifestacije moze da dovede do boljitka i napredka grada. Sto vise manifestacija vise para u budzetu. I treba, bolje da se okrenemo muzici nego politici. Ili narodski receno bolje da sviramo u gitare nego da sviramo k……!!!!!

 6. Lutak iskrivljenog lica kaže:

  Treba ga obnoviti i daj Bože da se priča završi revijalnim nastupom matorih rokera (kako kaze Gaspar) jer nemamo bas priliku u danasnje vreme da na istom mestu gledamo nekadasnje (i sadasnje) divove RnR-a.Mladih, a kvalitetnih demo bendova je, na zalost, veoma malo ili uopste ne postoje pa smo prinudjeni da,ako hocemo kvalitet, gledamo (citaj slusamo) 30 godina unazad. Ne bih voleo da ukoliko festival i poprimi takmičarki karakter, se svede na gomilu besnih, nadrkanih klinaca koji sviraju metal (sto je slucaj sa 90% danasnjih demo bendova) vec da je selekcija rigorozna i da to bude RnR, a ne metal. No, živi bili pa videli…

 7. shtrokavi kaže:

  Gaspare pitaj svoje roditelje ili nekog starijeg ko je bio ili ucestvovao na festivalu da saznas koliko je to bio veliki dogadjaj i koliko je uticao na omladinu subotice.

  Trenchtown i Jazzik ne mogu da se porede sa tim festivalom jer je okupljao vise ljudi a i atmosfera je bila mnogo bolja. Sta bi dao da se ponovo desi…

 8. gd kaže:

  naravno da treba da se vrati. ali demo bendovi ne svirju 9o % metal to nije istina… ima jako dobrih bendova u okolini, ko svira rock,hard rock,country, blues itd. Niste dobro informisani gospodine ,, Lutak iskrivljenog lica ,, 😀

 9. Zdravko kaže:

  Lansky iz vašeg pera u božije uši!

OSTAVITE KOMENTAR

25 + = 30

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: