Ona će umesiti hleb za predsednika Srbije

-Litar mlake vode, kašika soli i po kvasa, a brašna koliko zahvatim, koliko ga voda popije, oko dve kile – otkriva recept za tradicionalni bunjevački hleb samun Suzana Matković iz Đurđina.

suzana matkovic

Suzanin kruv proglašen najboljim

Matkovićeva je napravila hleb koji je proglašen za najlepši na izložbi i takmičenju za najlepši kruv – samun u organizaciji BKC „Tavankut“ na kome je učestovalo još 20 takmičara iz Subotice, Bajmoka, Male Bosne, Verušića, Dikanovca i drugih mesta.

Kao pobednica dobila je zadatak da 15. avgusta napravi još lepši hleb koji će na proslavi nacionalnog praznika Bunjevaca „Dan Dužijance“ biti uručen predsednici Nacionalnog saveta Bunjevaca mr Suzani Kujundžić Ostojić u prisustvu Tomislava Nikolića, predsednika Srbije.

– Prvo zamesim kvasac da se podigne a posle sve mesim da ne bude ni tvrdo ni meko– objašnjava Suzana.

-Testo stavim na toplo mesto, a kada se udvostruči posle sat vremena, promesi ga,istisnem vazduh iz testa i vratim na toplo mesto. Posle još jednog sata testo zasečem sa strane da bi dobio jedinstveni izgled i stavim da se peče.

-. Kada je pečen kruv treba umiti vodom da korica ne bi pucala. Za razliku od kupovnog, domaći je dobar barem nedelju dana. Iako se čini da sam vešta imam tremu zbog zadatka koji sam dobila, ali nadam se da će samun koji budem napravila za Nacionalni dan Bunjevaca biti slika i prilika pravog domaćeg kruva prema kome se treba odnositi kao prema svetinji – naglašava Suzana.

Mirjana Savanov, autorka izložbe „Tradicionalni kruv – samun“, kaže da su idejni tvorci manifestacije i filma koji je BKC snimio o hlebu Šime Stanković i Apolon Savanov.

– Kod Bunjevaca postoje običaji u vezi kruva, od toga kako se zakuvava, peče, kog oblika mora da bude i kako se prekrsti kada se preseca. Vlada mišljenje da u velikim šupljinama kruva spava božica i uvek se pazi da ne padne mrva na zemlju, ali ako padne treba je podići, pomoliti se i poljubiti je, dok je greh zgaziti je –objašnjava Mirjana.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. Aka kaže:

  Oh,pa mi Hrvati -Bunjevci stvarno nismo znali kako se pravi somun nas KRUV (kruh)!!!

 2. Bivsi kaže:

  Vi ste postali Hrvati posle komunistickog dekreta iz 1945. To piše u arhivu. Bunjevci su autohton narod.

 3. Broz ćopavi kaže:

  Srbijansko tumačenje istorije po pitanju Bunjevaca je jako primitivno i demagoško.Takvo tumačenje može imati samo unutrašnjepolitičku težinu i ništa više.Izvan okvira srbijanske istoriografske autističnosti Bunjevci su Hrvati.Mašu s tim dekretima ko Jehovini svedoci s Kulom stražara.

 4. Bivsi kaže:

  Ne razumem u čemu je onda problem kada ste sami sada potvrdili postojanje dekreta.

 5. Pravdoljub .. kaže:

  „BKC „Tavankut“ na kome je učestovalo još 20 takmičara iz Subotice, Bajmoka, Male Bosne, Verušića, Dikanovca i drugih mesta“-Navedena mesta i piše Dikanovac, za neupućene Dikanovac je ulica Ivana Sarića u sklopu naseljenog mesta Donji Tavankut. Gospoda koja su spomenuta u tekstu zaista neznam šta traže sa ovakvim šepurenjem. Prvo niti su Stanković niti Savanov nit Bunjevci nit Hrvati ,Stanković je fele-fele i sada mu je dobar naziv kruv ali je svojevremeno drugačije cvrkutao. Savanov je Grk i jedino po ženi je možda Bunjevac i šta reći o Savanovu kada ga se odrekao i Mirko Bajić.

 6. bokte kaže:

  a predsednik će pitati, kako vam ja mogu pomoći, pa će ona reći, samo da mi nabavite veću varjaču. #alija #nemozemvirovat

 7. boktemazo kaže:

  uvik nađu ovake „varnjače“ da pridstavljaju Bunjevce

 8. stormwatch kaže:

  Ljudi, napravio sam kenyer/kruv/kruh/brot/hleb/brotku po ovom receptu, i mogu vam reci da je recept malo sumnjiv jer ja vazduh nisam uspio istisnit iz testa!

  Drugo, nigde nije napisano koliko kvasca je tribalo turit u kkkbhb a to je jako bitno. Ja sam moro stalno dodavat brashna da popije kvasac i vodu. Isto tako mora da se doda i malo zukor/secer/secer/zucker/secer/secerka, jedno pola cajne kasike, i malo olaj/ulja/ulja/oel/ulja/uljke, i onda mesis ko lud pola sata i sta bidne ce bidne.

  Kad sad bolje razmislim, to sto sam ja napravio uopste nema veze sa ovim receptom i extra je ukusno – stavite manje brasna, manje vode i vise kvasca da bude meko/prhko/rastresito i domace…mogu se kladit da je bolje od ovog kkkbhb-a sto je ova gospodja napravila sa zadatkom za Predsednika.

 9. Srdjan kaže:

  Apolon .dusko. bobic preletaci

 10. klkl kaže:

  Nikolić je bio u slavonskom selu Antin s paravojnim šešeljevcima kad su tamo streljali zaostale babe i dede koji nisu hteli napustiti kućni prag.Zato je protiv njega u HR podignuta optužnica koja stoji.

 11. Đuro kaže:

  Broz ćopavi
  Ne lupaj molim te,vama hrvatima kad odgovara istorija od 1945. onda je prihvatate oberučke a kada vam ne odgovara onda spominjete Branimira,Trpimira i ostale.Činjenica je da vam je drug čiji si nick odlučio da koristiš pomogao da postanete valjda jedini narod na svetu koji se ne stidi svojih ratnih zločina,čak ih i veliča.E pa druže ćopavi,samo da znaš,da niko i nikada od bunjevačkog naroda nije išao da kolje i ubija nedužne ljude za razliku od vas „pravih“ hrvata.Uostalom vi ste vaš problem manjina rešili tako da nema potrebe da se javljate ovde i trujete ljude svojim lažima.

 12. Bunjevac kaže:

  Bit će da Đuro truje ovaj sajt svojim spominjanjem „klanja“ koje je nepoznato bunjevačkim Hrvatima i u ovdašnji diskurs je uvezeno sa strane preko takvih kao ovaj što to piše.

 13. Đuro kaže:

  „Bit će“ da te se tvoj dida stidi ako si to što se potpisuješ.Ne postoje bunjevački hrvati,kao što ne postoje ni srpski mađari ili crnogorski rumuni ili bilo koja slična nebuloza.Ako ne veruješ pogledaj popis stanovništva.

 14. Aleksa kaže:

  Reč „kruv“ sigurno potiče od reči „hleb“.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: